Когато се появи силна паша инстинктът за събиране на храна надделява пред този за развитие.Пчелите най-напред блокират-ограничават майката и чак тогава качват в магазина.Когато пашата свърши,освобождават плодника и качват меда горе...
Когато се появи силна паша инстинктът за събиране на храна надделява пред този за развитие.Пчелите най-напред блокират-ограничават майката и чак тогава качват в магазина.Когато пашата свърши,освобождават плодника и качват меда горе...
Докато не усвоят плодника , не се качват горе. Можеше да стесниш с две преградни дъски преди пашата.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Аз на моите кошери,които са със 7 междурамия пчели не съм слагал магазини.Мисля,че имаш големи очаквания за толкова слабо семейство......
Според мен е по-добре да изчакаш следващата паша,като преди това ги развиеш на поне 10 пити с пчели.
Успех!
Тези пити които са пълни с нектар ги постави в някое което е бедно на такъв, а от него вземи празни пити и ги сложи в това семейство. Другия вариант е да ги врътнеш на центрофугата и да ги върнеш пак. Това е добре да стане надвечер за да има майката време да осемени повече място.
Оставете пчелите на мира, те си знаят работа.
Не съм съгласен с отговорите на колегите! Значи имам същия проблем с един 10р.ДБ. В началото на акациеват паша, кошера преливаше от пчели и получи магазин. Но складира в плодника меда, вече втора година го прави! Отводки, минало годишни с пило на 3-4-5р напълнели магазина от 30 до 80% за седмица! А нашия пръснал тук, там на една две пити, в магазина! Това са майки за лежак, само! Мисля, че в литературата пишеше, че това са кавказките пчели!
Ето това за мен е правилният отговор .
Само мога да добавя, че една част от пчелите кърмачки също започват да се занимават с обработката на внесения нектар и така намалява обслужването на майката , което води до по-малко снесени яйца в плодника и празните килийки се запълват с нектар .
Благодаря за коментарите!
Днес надникнах в магазина а той пращи от нектар, запечатват в момента като някои рамки са на по 50% запечатани. Какво направих? Два дена след публикацияата сложих две преградни дъски и изкарах крайните рамки(по една в двата края наплодника) пълни с нектар извън преградната дъска. По този начин рамките станаха 7 в плодника + 2 зад преградните дъски и една пусната от магазина която е изградена и осеменена с търтеево пило. Пчелите са малко повече от първия преглед, качили са се в магазина но определено са далеч от изпълнен с пчели магазин.
В крайна сметка отдавам развитето на семейстовото в качеството на майката, която така и не успя да развие семейството. Определено влизайки в главна паша пчелите са я блокирали в плодника, но това не е оправдание за развитието на семейстовото. Мисля утре да направя една отводка и да населя втория ДБ. Ако заложат добри маточници ще подменя сегашната майка, като мисля да и преселя в някой от другите кошери за да мога да сравня качествата и спрямо рожето.
Здравейте, тъй като моя случай е аналогичен смятам да питам в същата тема. По време на акацията семейството задръсти плодника със седем рамки нектар, при положение че в магазина имаше предостатъчно място/беше качило само в три рамки/. Интересното беше че след като го отворих в края на акацията да извадя пита с пило, видях че пилото е "останало" на три рамки и имаше заложени маточници/три броя на долната страна на две от рамките-незапечатани!!!/. Въпросът ми е дали е удачно към настоящият момент да извадя 4-5 от медовите рамки в плодника и да им сложа неизградени основи. Притеснява ме да не се повтори случката от преди месец, а също така дали ще успеят да си съберат мед за зимуване. Да не пропусна да спомена, че преди 5 дни цъфна липата и кестена, които ще задържат до към 20-ти юли. Какво ще ме посъветвате. Кошера е 12-ка ДБ.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))