Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 38

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от roxterox Виж публикацията
    Здравейте,
    По стечение на обстоятелствата наследих един 10 рамковм ДБ. Понеже пчеларствам с Роже-Делон нямам никакъв опит с ДБ. Семейстовто се развива добре(според мен) и е със 7 междурамия пчели. Акацията цъфна и понеже това е първа главна паша сложих магазин седмица преди цъфтежа. В магазина има съвсем малко събран нектар на 2 рамки, за сметка на това в плодника има 3 рамки пълни с нектар, като едната от тях са запечатали на 10 %. Една от плодниковите рамкии съм сложил през магазина с цел в празната част под рамката(в кухината под рамката в плодника) да градят търтеево пило.

Какво да направя за да качават нектара в магазина? Да изкарам рамка след преградната дъска, да чакам да качата нектара в магазина. На майката и става тесничко вече...

Имам още един 10 рамков ДБ и два 6 рамкови ДБ и искам да ги заселя(едва ли всичките) максимално. Ще ми предложите ли оптимален вариант за създаване на две отводки тази година. Пашата - следва много липа, но края юли месец е бич за моя край, всичко прегаря и почти няма паша, август е малко по-добре. Понякога, ако засеят наблизо хващам слънчоглед.

Защото им е студено.

Наблюдател
    Регистриран
    19.05.2011
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Защото им е студено.
    Аз имам същия проблем-пълнят плодника с нектар и почти са блокирали майките.Има ли вариант да ги кача в магазините или да се надяваме на затопляне на времето?А по прогноза ни чака захлаждане...Ще събираме май роеве.

То и сега времето си е топло. 7 междурамия с пчели в средата на Май си е една добра отводка и нищо повече. Май очакванията са ви прекалени.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Когато се появи силна паша инстинктът за събиране на храна надделява пред този за развитие.Пчелите най-напред блокират-ограничават майката и чак тогава качват в магазина.Когато пашата свърши,освобождават плодника и качват меда горе...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Докато не усвоят плодника , не се качват горе. Можеше да стесниш с две преградни дъски преди пашата.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Аз на моите кошери,които са със 7 междурамия пчели не съм слагал магазини.Мисля,че имаш големи очаквания за толкова слабо семейство......
    Според мен е по-добре да изчакаш следващата паша,като преди това ги развиеш на поне 10 пити с пчели.
    Успех!

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Тези пити които са пълни с нектар ги постави в някое което е бедно на такъв, а от него вземи празни пити и ги сложи в това семейство. Другия вариант е да ги врътнеш на центрофугата и да ги върнеш пак. Това е добре да стане надвечер за да има майката време да осемени повече място.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Когато се появи силна паша инстинктът за събиране на храна надделява пред този за развитие.Пчелите най-напред блокират-ограничават майката и чак тогава качват в магазина.Когато пашата свърши,освобождават плодника и качват меда горе...
    Ето това за мен е правилният отговор .

Само мога да добавя, че една част от пчелите кърмачки също започват да се занимават с обработката на внесения нектар и така намалява обслужването на майката , което води до по-малко снесени яйца в плодника и празните килийки се запълват с нектар .

Автор
    Регистриран
    05.12.2013
    Пчеларски район
    Стара Загора
    Благодаря за коментарите!

Днес надникнах в магазина а той пращи от нектар, запечатват в момента като някои рамки са на по 50% запечатани. Какво направих? Два дена след публикацияата сложих две преградни дъски и изкарах крайните рамки(по една в двата края наплодника) пълни с нектар извън преградната дъска. По този начин рамките станаха 7 в плодника + 2 зад преградните дъски и една пусната от магазина която е изградена и осеменена с търтеево пило. Пчелите са малко повече от първия преглед, качили са се в магазина но определено са далеч от изпълнен с пчели магазин.

В крайна сметка отдавам развитето на семейстовото в качеството на майката, която така и не успя да развие семейството. Определено влизайки в главна паша пчелите са я блокирали в плодника, но това не е оправдание за развитието на семейстовото. Мисля утре да направя една отводка и да населя втория ДБ. Ако заложат добри маточници ще подменя сегашната майка, като мисля да и преселя в някой от другите кошери за да мога да сравня качествата и спрямо рожето.

Наблюдател
    Регистриран
    16.06.2015
    Здравейте, тъй като моя случай е аналогичен смятам да питам в същата тема. По време на акацията семейството задръсти плодника със седем рамки нектар, при положение че в магазина имаше предостатъчно място/беше качило само в три рамки/. Интересното беше че след като го отворих в края на акацията да извадя пита с пило, видях че пилото е "останало" на три рамки и имаше заложени маточници/три броя на долната страна на две от рамките-незапечатани!!!/. Въпросът ми е дали е удачно към настоящият момент да извадя 4-5 от медовите рамки в плодника и да им сложа неизградени основи. Притеснява ме да не се повтори случката от преди месец, а също така дали ще успеят да си съберат мед за зимуване. Да не пропусна да спомена, че преди 5 дни цъфна липата и кестена, които ще задържат до към 20-ти юли. Какво ще ме посъветвате. Кошера е 12-ка ДБ.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •