Според теорията на вероятностите и нормалното (Гаусовото) разпределение, все на някого трябваше да се случи. Ако не бях аз, щеше да е друг, но все на някого трябваше да се случи. Процента на успелите бизнесмени е много малък, но факт е, че в световен мащаб те са няколко десетки милиона човека. Сигурно сред тях има и такива, на които не им е чист косъма, но преобладаващото мнозинство са честни и почтенни хора, които са имали шанса или уменията да направят нещо повече в този живот.
Моят шанс беше в това, че започнах кариерата си в самото начало на пазарната икономика, когато всичко ставаше лесно и бързо. От целия мой випуск (моите набори) над 50% станаха успешни бизнесмени. Просто 60-ти набор имаше този късмет да започне да гради пазарната икономика в България веднага след завършването на висшето си образование. Втория ми шанс беше кризата в Русия. Тъкмо се бяхме научили да правим пасти за зъби и имахме готов продукт, и в Русия започна тяхната си криза. Всички западни стоки по магазините им спряха да се продават и руснаците бързо бързо се преориентираха към Българските стоки, които са по-евтини, но в същото време в психиката на руснака България беше най-западната и най-модерната държава от бившия соцлагер. Пастите ни за зъби буквално започнаха да се разграбват и този процес продължи няколко години.
Като цяло дето се казва - имахме шанса да бъдем на точното място с точния продукт в точното време. По подобен начин се разви и шанса с FOREX брокера и със слънчевите централи, но тези шансове аз вече целенасочено ги търсех, проучвайки пазара и опитвайки се да прогнозирам бъдещето.
Ииии....... не се шашкайте от постигнатите успехи. Имам си и дълъг списък от неуспехи, които предпочетох да ги премълча. Просто човек трябва да се пробва пак, и пак и пак, и ако от 3-4 опита успее само един, това вече е супер.