Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 17 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 164
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от mirchev Виж публикацията
    Здравейте пчелари. Време е да се включа в дискусията. Като за начало имам едно предложение- нека си помагаме кой с каквото може, без злобарски коментари, споделяме опита си и всеки решава дали да опита или НЕ.
    По въпроса с майките аз практикувам по следния начин.
    1. Ако кошера е "добър"- отрязвам крило и заден крак на майката, (не може майката да изведе рой)
    2. Ако кошера не ми харесва- отнемам майката и придавам пило от друг кошер, като следя маточника да е заложен на тази пита.
    Всичко останало е въпрос на характер на сътветното семейство.
    Най подходящото време за смяна, "самосмяна", на майки / аз тогава го правя/ е след акациевата паша преди липата.

Успех на всички.
    Първо ДОБРЕ ДОШЪЛ.

Няма злобарски коментари - ние тук така си говорим. Тези неща които написа са стандартни. Дай нещо по - нестандартно, че да те почнем.

Наблюдател
    Регистриран
    21.10.2013
    Преди три години си купих майки за да заселя осиротели семейства, / имаме 50 кошера/, средата на април ги приеха успешно. Всичко много добре, на 06.05. обикновино слагам магазините, като ги преглеждам преди това /ДБ 12 р. да има поне 8-9 пити с пило/. Преглеждам първия с "новата майка", маточници 2-3, което ще рече самосмяна, другите бяха на подобно дередже / от новите майки/, УЖАС тогава реших, че ще си ги произвеждам сам. Речено сторено, /не ме трябва много за да започна да действам/. Създадох условия, в два от най добрите си кошера "расови според мен", да изпаднат в роево състояние. На пълен кошер с пчели /висящ отпред на столетна брада/, ме дариха с 7-8 маточника на 4-5 пити. От 4 кошера, взех по две пити с пчелите, придадох питите с маточник ето 4 нови майки. Изчаках ги да се оплодят и се започна с придаването, подмана на "некачествени" майки.
    Две ги приеха без проблем. Другите две заминаха само в един кошер, поставям я под капак, запушвам с ВОСЪК отвора, прибирам се на следващата седмица восъка прояден а от майката нито следа. Слагам втората, същото положение. С триста зора прясно пило всяка седмица и така повече от месец, докато си заложи САМ.
    С две думи убедих се за пореден път, че стандарт при пчелите НЯМА. Има хиляда начина за придаване на майки по всяко време, преди, по време, след главна и всякакъв вид подържаща паша. Мойто предложение е споделете Вашите методи и всеки да решава кой начин ще избере, така ще се почерпим с достатъчно практически опит, а който успее може да почерпи и с нещо друго.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от mirchev Виж публикацията
    Преди три години си купих майки за да заселя осиротели семейства, / имаме 50 кошера/, средата на април ги приеха успешно. Всичко много добре, на 06.05. обикновино слагам магазините, като ги преглеждам преди това /ДБ 12 р. да има поне 8-9 пити с пило/. Преглеждам първия с "новата майка", маточници 2-3, което ще рече самосмяна, другите бяха на подобно дередже / от новите майки/, УЖАС тогава реших, че ще си ги произвеждам сам. Речено сторено, /не ме трябва много за да започна да действам/. Създадох условия, в два от най добрите си кошера "расови според мен", да изпаднат в роево състояние. На пълен кошер с пчели /висящ отпред на столетна брада/, ме дариха с 7-8 маточника на 4-5 пити. От 4 кошера, взех по две пити с пчелите, придадох питите с маточник ето 4 нови майки. Изчаках ги да се оплодят и се започна с придаването, подмана на "некачествени" майки.
    Две ги приеха без проблем. Другите две заминаха само в един кошер, поставям я под капак, запушвам с ВОСЪК отвора, прибирам се на следващата седмица восъка прояден а от майката нито следа. Слагам втората, същото положение. С триста зора прясно пило всяка седмица и така повече от месец, докато си заложи САМ.
    С две думи убедих се за пореден път, че стандарт при пчелите НЯМА. Има хиляда начина за придаване на майки по всяко време, преди, по време, след главна и всякакъв вид подържаща паша. Мойто предложение е споделете Вашите методи и всеки да решава кой начин ще избере, така ще се почерпим с достатъчно практически опит, а който успее може да почерпи и с нещо друго.
    Ето това е истината за придаването на майките. Когато искат я приемат, дори да я пуснеш на прелката или направо в/у питите, а когато не искат с каквото и да ги мъчиш, докато не си произведат от собственото си пило не спират да ги убиват.
    Този пост е редактиран от solaris60; 07.04.2015 в 11:30.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Има си общи принципи и методи за придоване на майка и те не трабва да се отричат. Тези методи имат определен процент успеваемост и неуспеваемост.Пускал съм пробно майка през прелката и са я приемали и съм разформировал семейства заради многократни неуспешни опити да им придам дори и плодна майка при обилна паша, но това са изключения и не бива да се абсолютизират.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ето това е истината за придаването на майките. Когато искат я приемат, дори да я пуснеш на прелката или направо в/у питите, а когато не искат с каквото и да ги мъчиш, докато не си произведат от собственото си пило не спират да ги убиват.
    Всяко нещо си има логика и причина. Все пак поведението на пчелите се води от инстинкти, не от разум.
    По-добре човек да се опита да потърси причината довела до дадено събитие, отколкото да го отдава на суеверие и на божествена намеса.
    Ако успее да разгадае интегралната схема на механизма задвижващ дадено поведение, в бъдеще ще знае какво точно да прави при всяка различна ситуация.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Та да се върнем на въпроса:

Цитат Първоначално публикувано от zampo Виж публикацията
    Кога е по - удачно и успешно да се сменя майката , преди паша , по време на пашата или след нея , например август ?
    Зависи какви цели се търсят:
    - Смяната на майка през Март/Април с презимувала и доказала се майка, прави така че и най-слабото семейство да може да се възползва напълно от още първата пролетна паша. В алтернативния случай такова семейство трябва да се дундурка целия сезон, което трупа само разходи без съществени приходи от него( и смъква средния добив).

- Смяната на майка в края на сезона - Август, Септември, че дори и Октомври (взависимост от климата) се търси при интензивно отглеждане на пчелните семейства. КОГАТО ЕДНО СЕМЕЙСТВО Е БИЛО ПРЕЕКСПЛОАТИРАНО ЦЯЛ СЕЗОН И ВЕЧЕ Е ГРОХНАЛО, ЕДНА МЛАДА МАЙКА СЪС ДОБЪР ПРОИЗХОД ГО ВДИГА НА КРАКА, така както никакви стимуланти не биха могли.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Всяко нещо си има логика и причина. По-добре човек да се опита да потърси причината довела до дадено събитие, отколкото да го отдава на суеверие и на божествена намеса.
    Ако успее да разгадае интегралната схема на механизма задвижващ дадено поведение, в бъдеще ще знае какво точно да прави при всяка различна ситуация.
    Скутелаторче, тези велики мисли от някой форум за духовно развитие ли ги взе?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Тази година много зле се оплождат майките в основните семейства. От 10 само 2 се оплодиха, на останалите 8 сложих контролно пило и заложиха маточници и от 8те нито една не се оплоди, та се наложи да им придавам оплодена майка, поне ги приеха всичките. А при отводките работата е точно обратна от почти 40 отводки само 2 не се оплодиха. Не мога да разбера каква е пречената, но на повечето майките въобще не излизаха да се оплождат (чакам ги по цял месец)а като сложа контролно пило залагат маточници и я убиват, ако аз не го направя преди тях.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Насекоми!!!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Тази година много зле се оплождат майките в основните семейства. От 10 само 2 се оплодиха, на останалите 8 сложих контролно пило и заложиха маточници и от 8те нито една не се оплоди, та се наложи да им придавам оплодена майка, поне ги приеха всичките. А при отводките работата е точно обратна от почти 40 отводки само 2 не се оплодиха. Не мога да разбера каква е пречената, но на повечето майките въобще не излизаха да се оплождат (чакам ги по цял месец)а като сложа контролно пило залагат маточници и я убиват, ако аз не го направя преди тях.
    Колега ,би ли пояснил какви са тези основни семейства майките на , които не се оплождат.Къде са им плодните майки?

Страница 6 от 17 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •