Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Ами както писа по горе - не трябва да се хранят илюзии, че отводката ще се развива по - бързо от тези 63 дни. Дори да се приложат тези няколко точки, които написа по - долу. Само ще се подобрят условията и няма да се чака с месеци, а оттам и слабо семейство, което през зимата я изкара, я не.
За зимата имаме скрит коз в ръкава си - обилно хранене с инвертиран сироп през август-септември. Въпреки че миналата година ме критикувахте, тази концепция проработи и пчелите ми не умряха през зимата. Зазимих много на брой слаби семейства, като зимните им запаси ги осигурих с изобилие от инвертиран сироп. При това го давах много късно - края на септември и началото на октомври. Сега след като семействата ми са живи, вече смело мога да кажа, че имаме ДОКАЗАТЕЛСТВО изтествано на стотици семейства - инвертирания сироп не изтощава зимните пчели и може смело да се дава по всяко едно време между 1-ви август и 10-ти октомври. Дори някои мои семейства не успяха да го усвоят всичкия, в резултат на което той остана в хранилките и престоя цялата зима. Това не им попречи на тези семейства да оцелеят, въпреки че са го ползвали през топлите дни на декември, януари и февруари.