Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1434

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    29.12.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ....
    8. След като се излюпи майката в отводките, тя веднага се лови и се маркира. Това е най-добре да стане в 3-тия ден след излюпването. По-късно има опасност по време на проверката тя да е излетяла на брачен полет.........
    .
    С всичко казано от Матеев съм съгласен, с изключение на точка 8.Според мен е много рано, маркирането на майката,да става преди брачния полет .Защо,защото става по уязвима ,защитната окраска изчезва, особено ако в района има много пчелояди и процента на завръщане пада.Всеки е забелязал че в този период майката е изпаднала в някаква възбуда,тича, направо лети по питите.След маркиране пчелите по трудно приемат майката.Имам случай при улавяне с пръсти с цел маркиране ,такава майка да ми умира буквално в ръцете ,отдавам го на големия стрес. Всички тези проблеми намаляват драстично след като майката се оплоди и пронесе и се успокои.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от търтея Виж публикацията
    С всичко казано от Матеев съм съгласен, с изключение на точка 8.Според мен е много рано, маркирането на майката,да става преди брачния полет .Защо,защото става по уязвима ,защитната окраска изчезва, особено ако в района има много пчелояди и процента на завръщане пада.Всеки е забелязал че в този период майката е изпаднала в някаква възбуда,тича, направо лети по питите.След маркиране пчелите по трудно приемат майката.Имам случай при улавяне с пръсти с цел маркиране ,такава майка да ми умира буквално в ръцете ,отдавам го на големия стрес. Всички тези проблеми намаляват драстично след като майката се оплоди и пронесе и се успокои.
    Напълно си прав, но ако майката се маркира на 14-тия ден, то тогава вече ще трябва да я търсим измежду 5 рамки с пчели. Това ще отнеме много повече време спрямо търсенето на 3-тия ден, когато пчелите все още са само на 2 рамки. При много на брой кошери е редно пчеларя да си икономисва времето.

Както и да е. Кога ще се маркира майката не е ключов момент в тази технология. Нека всеки сам да си реши кое е по-важно за него - надеждността или икономията на време. Ако тази майка ще се продава, наистина е по-добре да се маркира след оплождането. Ако си остава за тебе, по лесно и по-бързо ще е да се прави на 3-тия ден след излюпването.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •