Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията

Ами аз отсега казвам, че няма да оставя нито един програмист да си сложи кошери около мен. Нека се сърди, нека беснее, но аз не искам доцентски майки в моя район. Може да не честно, но аз искам пчелите ми да са здрави. Изобщо не ме интересува къде ще си слага пчелите. 1-во предупреждение, 2-ро предупреждение и после нафта.
Вече няма значение дали бъдещия ти комшия ще е "програмист" или не. Той все от някъде трябва да си вземе пчели, а картинката е потресаваща в цялата страна.
Доклада е трудно четиво и добре че не е много дълъг та да го прочетем. Аз не забелязах професора да хвърля официални обвинения към майкопроизводителите и дори въобще не ги споменава. Ако сега те се изкажат по въпроса ще кажат, че вината е на всички които са вкарали незаконно майки от чужбина въпреки техните предупреждения. Дори при една от лекциите този сезон представител на официалното майкопроизводство каза точно това само, че относно ноземата която тръгнала от центъра на страната към периферията, което наистина е доказателство, че има човешка намеса в смисъл превоз на пчели и евентуален внос. Аз въобще не искам да ги защитавам и съм на 100% сигурен че при тях положението е трагично и точно такова каквото се описва, НО това е всъщност състоянието на всичките ни пчелини. Вината на организацията е че не е взела никакви марки след като е разбрала за положението си, а е продължила търговска дейност и разнасяне на заразата. Това биха направили и 95% от българите, няма какво да се лъжем. Това ще направят и всички, които сега въпреки, че знаят ще продават подаряват и т.н. майки и отводки. Не ми се ще да ги виня защото, забрана за това няма пък и за да имат излишни пчели значи нямат сериозна смъртност.
Проблема е изключително сериозен и е взел вече огромни мащаби защото от 2013 до сега броя на семействата се е увеличил почти двойно и това е станало с "развъждане" на пчели натоварени с този патогенен товар. Всъщност проблема е толкова сериозен, че не виждам вече какво може да се направи и ни остава да се надяваме, че пчелите ще оцелеят въпреки нас. Като вземем предвид и чукащия на вратата кошерен бръмбар, бизнес плановете на всички ни ще станат "сметки без кръчмаря" , а пчеларството такова каквото го познаваме ще изчезне.