Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Не го познавам този ДОЦЕНТ и не ми и трябва да го познавам, но едва ли всичко се свежда до него. Нещата са съвсем други. Законите не се спазват това е ясно. Защо не се спазват и това е ясно. А и, че скоро няма да се спазват също е ясно. В повечето от пчелините не се следят заболяванията и мисля, че и не се лекуват. А то е ясно. След като няма контрол, кой да се натиска сам да си го налага. Много от пчеларите не ги е еня за това, че им е умрял някой кошер. Ще направи отводки догодина и бройката е готова, но на каква цена ще е това, когато болестта тлее вътре и заразява навред. Затова, че трябва да се излезе със закон, а закона го има, но не се спазва и да се преглеждат всички пчелини в даден период в годината от компетентни органи, които да не се церемонят пчелина на бако ли е или на свако и ако се налага да се гори наред. Не може един кошер да ми стои там някъде из къра (полето), че му умрял собственика и да разнася зарази наляво и надясно, че няма кой да се погрижи за него. Клечката и хайде да го няма. С една дума да се стегнат нещата и това е. Но аз лично не вярвам на това чудо да се случи някога.
Представям ти следната картинка:
Да кажем, че всички майкопроизводители са абсолютни чисти и пчелите им са девствени(с нито едно балцилче).
БАШ МАЙСТОРА на Българската Медоносна Пчела дава заразен материал на майкопроизводителите и какво според теб излиза на изхода? Здрави или болни майки и отводки?
Хайде сега отводкаджията си пръска продукцията из цяла България и ефекта го виждаме. Ветеринарен контрол няма и ветеринарите са на ВИЕ с пчелите. Да не разправям от колко години ветеринар не е стъпвал на един колега на пчелина и това е така защото ветеринарния лекар го е грижа само за парите. Как може държавата да остави толкова сериозна дейност в частни ръце?!?! Утре дайте и полицията да направим частна!

Ами аз отсега казвам, че няма да оставя нито един програмист да си сложи кошери около мен. Нека се сърди, нека беснее, но аз не искам доцентски майки в моя район. Може да не честно, но аз искам пчелите ми да са здрави. Изобщо не ме интересува къде ще си слага пчелите. 1-во предупреждение, 2-ро предупреждение и после нафта.

Всички в бранша са навързани като свински черва и да не дава Господ да кажеш нещо против Родопика или кОмафоса или някой техен продукт или услуга.

Аз ся щи обясня как са гледат пчели:

1. Купуваш майка задължително РодУпика от лицензиран ноземапроизводител и задължително я сменяш всяка година. Престъпление срещу НРБ и бившата ДС е да си купиш майка която прави пчели, а те мед.
2. Даваш 100 лева за 2 шепи пчели на изгнили пити, няма да ги теглим, че с акара тежат повече.
3. Купуваш основи на 2.50, че нашите пчели са специални. Може да има 50% парафин, но какво ти пука.
4. Купуваш нощно шкафче за 150 лева и пъхаш пчелите вътре.
5. Храниш само с пупешки батаци. Може да съдържат отровни за пчелите вещества, но щом чичкото дето ги продава твърди, че са хубави...(нали ги знаеш, да не те отварям)
6. Хранилните добавки задължително трябва да са за прасета, зайци, кози и да струват минимум един кошер пари. Нищо, че в тях няма достатъчно вещества и за аквариум с рибки.
7. Ръгаш в кошера пудра за бълхи и нервнопаралитичен газ щото...щото... иначе акара ще ти язяде ушите.
8. Ноземата трябва да я умориш...ма*ка си... таковало... Вземаш к'вот ти каже научния работник и не се съмняваш в качествата на препарата. Може да съдържа 50% захар от захарно цвекло, вода и салицилова киселина(Аспирин на BAYER), но никога не се съмняваш в ефекта, а чичко Ранди Оливър го остави какво казва.
9. Антибиотиците задължително се ръгат в кошера, че иначе няма да имаш пчели, а после си купуваш САМО немски пробиотик, че да не останеш отново без пчели.
10. Мед се вади само с центрофуга за 2000-5000 лева и разпечатваща машина за поне 1000 лева. Да те ориентирам, а не за друго.

Ето това е пчеларството в България!