Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 18 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 175
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И такааа ..........
    Част от майкопроизводителите имат по пчелините си НОЗЕМА ЦЕРАНЕ, както и 2-3 много опасни вируси, но всичко това СЕ ПАЗИ В ТАЙНА. Нещо повече - тези майкопроизводители се знаят помежду си кои са, но вместо да се оттеглят от бизнеса докато се излекуват, те УМИШЛЕНО ПРОДАВАТ ЗАРАЗЕНИ МАЙКИ И ОТВОДКИ. Това си е направо ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - да знаеш че си болен и въпреки това УМИШЛЕНО ДА ЗАРАЗЯВАШ СВОИТЕ КЛИЕНТИ. И на тези клиенти им се заразяват целите пчелини и след това те имат 30, 50 или дори 100% СМЪРТНОСТ !!! И тези клиенти фалират и си провалят бизнеса, семейството и целия живот. Някои от тези клиенти дори се самоубиват (знаете за случая). И сега вече имаме доказателства, че всичко това се прави УМИШЛЕНО от майкопроизводители с болна психика и престъпни помисли!!! Чак не мога да повярвам що за изроди могат да го направят това ...........

....
    Ами всичо това е пряка последица от чл. 18 в пчеларкия закон. Аз защо толкова се опитвам да го набивам в главите на пчеларите ( безуспешно) че трябва нещата да се случват по друг начин. Липсата на ветеринарен контрол ( или по-скоро пълния му хаос) е изгоден и за от двете страни на бариерата - и лицензираните горе-долу правят каквото си искат, а пък нелицензираните - те пък съвсем. И точно по тази причина към момента няма кой да се вслушва. То в цялата "държава" е хаос, даже имам чуството че на българина докато не му е мръсно, разхвърляно и мърляво като във кочина, сякаш не му е уютно мама му стара.

Липсата на ветеринарен контрол (става въпрос за контрол върху търговията, не за пчелари проверители!) не е болка за умиране, но както неведнъж съм казвал, по този начин епизоотичните заболявания са по-чести (като цикличност) и със по-голяма сила. Което пък от своя страна като цяло превръща отглеждането на пчели по-малко печелившо.

ето едно друго иследване за патогенния товар на пчелите на голяма част от страните от ЕС, включително и България
    http://www.ibra.org.uk/articles/The-...-and-pathogens
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Само да вметна- проблема със ветеринарния контрол не е от вчера или от 2-3 години, а е от толкова отдавна, сякаш винаги си е било така. Още през 2004г в списание Пчелин бяха писали по този проблем и че резултатите от лаботаторните изследвания на повечето майкоразвъдни стопанства в страната излизали положителни за Нозема.

Ветеринарно-санитарния протокол при производството на пчели/майки за продажба е съвсем различен от този, когато те се правят за собствени нужди. Но всеки кара по по-лесния начин, защото е оставен на съвестта си да му опражнява контрол и като гледа конкурентите(колегите) му какво правят, трябва да е единствения луд за да върши всичко по правилния, но по-скъп и труден начин.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Вие разбирате ли, че е невъзможно да имате здрави пчели?
    Няма как да изолирате пчелина си от вирусите и бактериите разпространявани от майкопроизводителите.
    Само една чужда пчела да влезе в пчелина и всичко приключва.
    Само една основа със заразен восък да си купите и всичко приключва.
    Само една лъжичка мед да дадете от чужд кошер и всичко приключва.
    Осъзнавате ли, че няма как да се предпазите? Съседа ви ще си купи една отводка и вие изгаряте.
    Осъзнавате ли какво движение на пчелни семейства има из страната?
    Сега ветеринарните лекари нищо не могат да направят. Трябва да спре търговията и да се въведе ветеринарен контрол(истински), че да имаме шанс да ограничим малко болестите. Да се правят изследвания всяка седмица на всички майкопроизводители и ако са чисти, то вече да се прави на месец и после на 6 месеца. Ако майкопроизводител излезе с положителни проби, то какво ще се прави - Нафта и клечка или антибиотици които не работят?!?!
    Изобщо това на мен не ми се вярва да се случи в България. Ако бяхме нормална държава, то до тук никога нямаше да се стигне.
    Ако някой има идеи как може да се подобри поне малко положението, то нека ги предложи. Ние сме малка държава и пчелините са наредени и готови за домино.
    Просто се чудя как все още изобщо има пчели в България. Всички предполагахме какво е положението, но никой не очакваше да е чак толкова зле.
    И всичко това се случва заради една скапана Родопика и егото(алчността) на един доцент.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Само да вметна- проблема със ветеринарния контрол не е от вчера или от 2-3 години, а е от толкова отдавна, сякаш винаги си е било така. Още през 2004г в списание Пчелин бяха писали по този проблем и че резултатите от лаботаторните изследвания на повечето майкоразвъдни стопанства в страната излизали положителни за Нозема.

Ветеринарно-санитарния протокол при производството на пчели/майки за продажба е съвсем различен от този, когато те се правят за собствени нужди. Но всеки кара по по-лесния начин, защото е оставен на съвестта си да му опражнява контрол и като гледа конкурентите(колегите) му какво правят, трябва да е единствения луд за да върши всичко по правилния, но по-скъп и труден начин.
    Тази дъвка я дъвчем от 100 години. Докато в тази ми мила родина не се вкарат закони, които да действат за всички еднакво, няма да се оправим. Единствено само в КАТ се изпълняват стриктно законите, та дори си ги изсмукват из под ноктите за да те забършат, та да ти се приплаче. Само тази ли институция е на този свят? Другите има ли ги, нЕма ли ги? Или просто мътилката е по - добра и затова все трябва да е мътно.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    И всичко това се случва заради една скапана Родопика и егото(алчността) на един доцент.
    Не го познавам този ДОЦЕНТ и не ми и трябва да го познавам, но едва ли всичко се свежда до него. Нещата са съвсем други. Законите не се спазват това е ясно. Защо не се спазват и това е ясно. А и, че скоро няма да се спазват също е ясно. В повечето от пчелините не се следят заболяванията и мисля, че и не се лекуват. А то е ясно. След като няма контрол, кой да се натиска сам да си го налага. Много от пчеларите не ги е еня за това, че им е умрял някой кошер. Ще направи отводки догодина и бройката е готова, но на каква цена ще е това, когато болестта тлее вътре и заразява навред. Затова, че трябва да се излезе със закон, а закона го има, но не се спазва и да се преглеждат всички пчелини в даден период в годината от компетентни органи, които да не се церемонят пчелина на бако ли е или на свако и ако се налага да се гори наред. Не може един кошер да ми стои там някъде из къра (полето), че му умрял собственика и да разнася зарази наляво и надясно, че няма кой да се погрижи за него. Клечката и хайде да го няма. С една дума да се стегнат нещата и това е. Но аз лично не вярвам на това чудо да се случи някога.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Не го познавам този ДОЦЕНТ и не ми и трябва да го познавам, но едва ли всичко се свежда до него. Нещата са съвсем други. Законите не се спазват това е ясно. Защо не се спазват и това е ясно. А и, че скоро няма да се спазват също е ясно. В повечето от пчелините не се следят заболяванията и мисля, че и не се лекуват. А то е ясно. След като няма контрол, кой да се натиска сам да си го налага. Много от пчеларите не ги е еня за това, че им е умрял някой кошер. Ще направи отводки догодина и бройката е готова, но на каква цена ще е това, когато болестта тлее вътре и заразява навред. Затова, че трябва да се излезе със закон, а закона го има, но не се спазва и да се преглеждат всички пчелини в даден период в годината от компетентни органи, които да не се церемонят пчелина на бако ли е или на свако и ако се налага да се гори наред. Не може един кошер да ми стои там някъде из къра (полето), че му умрял собственика и да разнася зарази наляво и надясно, че няма кой да се погрижи за него. Клечката и хайде да го няма. С една дума да се стегнат нещата и това е. Но аз лично не вярвам на това чудо да се случи някога.
    Представям ти следната картинка:
    Да кажем, че всички майкопроизводители са абсолютни чисти и пчелите им са девствени(с нито едно балцилче).
    БАШ МАЙСТОРА на Българската Медоносна Пчела дава заразен материал на майкопроизводителите и какво според теб излиза на изхода? Здрави или болни майки и отводки?
    Хайде сега отводкаджията си пръска продукцията из цяла България и ефекта го виждаме. Ветеринарен контрол няма и ветеринарите са на ВИЕ с пчелите. Да не разправям от колко години ветеринар не е стъпвал на един колега на пчелина и това е така защото ветеринарния лекар го е грижа само за парите. Как може държавата да остави толкова сериозна дейност в частни ръце?!?! Утре дайте и полицията да направим частна!

Ами аз отсега казвам, че няма да оставя нито един програмист да си сложи кошери около мен. Нека се сърди, нека беснее, но аз не искам доцентски майки в моя район. Може да не честно, но аз искам пчелите ми да са здрави. Изобщо не ме интересува къде ще си слага пчелите. 1-во предупреждение, 2-ро предупреждение и после нафта.

Всички в бранша са навързани като свински черва и да не дава Господ да кажеш нещо против Родопика или кОмафоса или някой техен продукт или услуга.

Аз ся щи обясня как са гледат пчели:

1. Купуваш майка задължително РодУпика от лицензиран ноземапроизводител и задължително я сменяш всяка година. Престъпление срещу НРБ и бившата ДС е да си купиш майка която прави пчели, а те мед.
    2. Даваш 100 лева за 2 шепи пчели на изгнили пити, няма да ги теглим, че с акара тежат повече.
    3. Купуваш основи на 2.50, че нашите пчели са специални. Може да има 50% парафин, но какво ти пука.
    4. Купуваш нощно шкафче за 150 лева и пъхаш пчелите вътре.
    5. Храниш само с пупешки батаци. Може да съдържат отровни за пчелите вещества, но щом чичкото дето ги продава твърди, че са хубави...(нали ги знаеш, да не те отварям)
    6. Хранилните добавки задължително трябва да са за прасета, зайци, кози и да струват минимум един кошер пари. Нищо, че в тях няма достатъчно вещества и за аквариум с рибки.
    7. Ръгаш в кошера пудра за бълхи и нервнопаралитичен газ щото...щото... иначе акара ще ти язяде ушите.
    8. Ноземата трябва да я умориш...ма*ка си... таковало... Вземаш к'вот ти каже научния работник и не се съмняваш в качествата на препарата. Може да съдържа 50% захар от захарно цвекло, вода и салицилова киселина(Аспирин на BAYER), но никога не се съмняваш в ефекта, а чичко Ранди Оливър го остави какво казва.
    9. Антибиотиците задължително се ръгат в кошера, че иначе няма да имаш пчели, а после си купуваш САМО немски пробиотик, че да не останеш отново без пчели.
    10. Мед се вади само с центрофуга за 2000-5000 лева и разпечатваща машина за поне 1000 лева. Да те ориентирам, а не за друго.

Ето това е пчеларството в България!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Трябва да подчертая, и голямата роля на факторите на имунната защита. Повишеното ниво на антимикробни пептиди (defensins, apidaecin, abaecin and hymenoptaecin) което установихме при инфектираните пчелни колонии, води до потискане размножаването на патогените. В резултат на това не се наблюдават характерните клинични признаци. При стресови състояния като: голяма кърлежова инвазия, ко-инфекция с други патогени (при нашите изследвания в голяма част от изследваните пробите освен вирусите BQCV, DWV, SBV бяха намерени и микоспории нозема и американски и европейски гнилци), недохранване, оскъдна паша, лоши метеорологични условия, лоши хигенни условия и други подобни. Всичко това спира растежа в пчелните семейства и защитните сили на организма намаляват. Наблюдава се имуносупресия в засегнатите индивиди, вирусите излизат от латентното състояние, скоростта за намножаване се увеличава, тяхната вирулентност нараства и по хоризонтален механизъм на предаване се осъществява заразяване на нови и нови гостоприемници и масова смъртност на голям брой пчелни колонии.
    Ще ми се да обсъдим този цитат от доклада . Дали в паниката пчеларите не вредят повече на пчелите като откривайки заболяване започват да ги тъпчат с химия и по този начин им намалят съпротивителните сили .
    Шансът да има незасегнат район в България е нищожен като се има в предвид , че вирусите се предават и от търтеите при оплождане .

В края на доклада са дадени добри препоръки

a. Контрол на пчелните донори в майкопрозводителните стопанства по отношение на стопанско значимите заболявания.
    b. Селекция на устойчиви на патогени раси пчели.
    c. Да се определи генетичен бар код на българската медоносна пчела
    d. Разработване и внедряване на био препарати стимулиращи имунната защита в пчелните семейства.
    които трябва колкото може по-скоро да се приложат,но дори и да се приложат и контрола да бъде жесток , то пак ще минат много години в които ще трябва да живеем с вирусите и въпреки това да имаме силни семейства .
    Поне последната точка не зависи от нашата държава и в нея ми е надеждата .

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията

Ами аз отсега казвам, че няма да оставя нито един програмист да си сложи кошери около мен. Нека се сърди, нека беснее, но аз не искам доцентски майки в моя район. Може да не честно, но аз искам пчелите ми да са здрави. Изобщо не ме интересува къде ще си слага пчелите. 1-во предупреждение, 2-ро предупреждение и после нафта.
    Вече няма значение дали бъдещия ти комшия ще е "програмист" или не. Той все от някъде трябва да си вземе пчели, а картинката е потресаваща в цялата страна.
    Доклада е трудно четиво и добре че не е много дълъг та да го прочетем. Аз не забелязах професора да хвърля официални обвинения към майкопроизводителите и дори въобще не ги споменава. Ако сега те се изкажат по въпроса ще кажат, че вината е на всички които са вкарали незаконно майки от чужбина въпреки техните предупреждения. Дори при една от лекциите този сезон представител на официалното майкопроизводство каза точно това само, че относно ноземата която тръгнала от центъра на страната към периферията, което наистина е доказателство, че има човешка намеса в смисъл превоз на пчели и евентуален внос. Аз въобще не искам да ги защитавам и съм на 100% сигурен че при тях положението е трагично и точно такова каквото се описва, НО това е всъщност състоянието на всичките ни пчелини. Вината на организацията е че не е взела никакви марки след като е разбрала за положението си, а е продължила търговска дейност и разнасяне на заразата. Това биха направили и 95% от българите, няма какво да се лъжем. Това ще направят и всички, които сега въпреки, че знаят ще продават подаряват и т.н. майки и отводки. Не ми се ще да ги виня защото, забрана за това няма пък и за да имат излишни пчели значи нямат сериозна смъртност.
    Проблема е изключително сериозен и е взел вече огромни мащаби защото от 2013 до сега броя на семействата се е увеличил почти двойно и това е станало с "развъждане" на пчели натоварени с този патогенен товар. Всъщност проблема е толкова сериозен, че не виждам вече какво може да се направи и ни остава да се надяваме, че пчелите ще оцелеят въпреки нас. Като вземем предвид и чукащия на вратата кошерен бръмбар, бизнес плановете на всички ни ще станат "сметки без кръчмаря" , а пчеларството такова каквото го познаваме ще изчезне.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...... Аз не забелязах професора да хвърля официални обвинения към майкопроизводителите и дори въобще не ги споменава ......
    Така е. Това са само изследванията, които са минали през лабораторията. Самите проби има много малко информация как са вземани, от кого са вземани и от къде са вземани. Близко до ума е, че едва ли сред тях има проби на обикновенни пчелари. Това масово изследване се е правило защото тогава по него време майкоразвъдната асоциация на доцента е била получила някаква субсидия за изследване на здравословния статус и с тези пари масово е правила изследвания. Другия произход на пробите е от страна на държавата, която всяка една пролет и есен прави проверки на всеки един майкопроизводител и при тези проверки може би е вземала и давала проби - това не го знам, но го предполагам.

Проби от нормалните пчелини на нормалните пчелари са вземани само ако вече е била детектирано някакво измиране, но те са много малко на брой. Така че вероятно над 90% от пробите по това изследване са давани от майкопроизводители.

Вторият въпрос е как са вземани тези проби? Дали наистина са вземани от отделни единични семейства, или са правени групови проби от целия пчелин. Ако са правени групови кошери, то тогава всяка една положителна проба се отнася не за 1 семейство, а за 1 цял пчелин. Ако това е така, то тогава картината от лоша се превръща в ужасяваща.

И последно - дали съвестно са вземани тези проби така, както си му е реда? Дали не е взета проба от един единствен здрав кошер и после да е разпределена в 10 кесийки и изпратена като уж 10 проби от всичките 10 пчелина? Въобще много въпроси без отговор, а след като го нямаме този отговор, много трудно можем да тълкуваме какво означават тези резултати. Просто голям брой заразени проби ...... Ами ако се окаже, че доцента с цел усвояване на пари просто е взел проби само от 10 негови кошера и ги е разпределил в 1000 кесийки, и половината от тези кошери са се случили болни? Това би обяснило как почти половината от всички проби имат един и същи вирус в тях.

Ако знаехме каква е истината бихме могли по-точно да тълкуваме данните, но ние не я знаем. Само предполагаме, че в началния момент майкопроизводителите не са знаели че имат зараза, в резултат на което съвестно са давали групови проби от пчелините си, защото са очаквали добри резултати. Аз поне така бих направил, ако наистина искам да разбера с по-малко пари какъв е статуса на моите семейства - ами ще дам по 1 групова проба от всеки един пчелин. Едва по-късно когато заразата вече се е открила и доказала, едва тогава майкопроизводителите са започнали да шмекеруват с пробите, като са давали избирателно само от силни и здрави семейства. Такава е здравата логика на тези проби, но дали това е истината никога няма да разберем.

Със сигурност знаем, че доцента е бойкотирал целия този процес, след като е разбрал за заразата. Така че вероятно общите резултати са изкривени в посока по-добро, а действителното положение е по-лошо. Но това пак е недоказана логика.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има обаче едно нещо, което ние си го знаехме и преди да се появи този документ - това е нозематозата, от която много пчелари се оплакваха, че им е дошла посредством закупени майки и отводки. Това си беше публична тайна и не ни трябваше този документ, за да го знаем. За болестите на майкопроизводителите нееднократно сме говорили във форума и сме обсъждали един или друг случай. За високата зимна смърност тук или там също има много изписано. Просто този документ въведе малко повече светлина по въпроса и даде информация за конкретните причинители - НОЗЕМА ЦЕРАНЕ и още 2 масово разпространени вируси - BQCV и DWV.

Измирането на пчелите в Странджа е станало точно от тези 2 вируса. На мене лично Манол Тодоров ми каза по време на Пловдивското изложение, че причината са 2-3 вируса, донесени от многото акар. Не ми каза какви са вирусите, но сега ние вече ги знаем от тези изследвания.

Като цяло можем само да гадаем кой е внесъл тези 3 болести в България. Може да е всеки един пчелар, който е купувал майки от чужбина, а може и сами да са си влезли през границата, пренесени от някоя летяща пчела. Това не е чак толкова важно. Важното е че болестите ВЕЧЕ СА ТУК и ние искаме или не вече ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ТЯХ. Разпространението на болестите щеше се извършва бавно, ако зависеше само от летящите пчели. Ако бяха само те, тогава разширяването на заразените зони щеше да е само с по няколко километра на година. Наличието на болни майкопроизводители обаче съдействува за СКОКООБРАЗНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА, и точно това се е случило през 2013-та година. Точно тогава са измрели на 100% пчелините на тези 2-ма мои приятели, за които съм ви разказвал във форума. И сега като се замисля, май точно от тогава започна масово да се говори и за ВИСОКА ЗИМНА СМЪРТНОСТ от много пчелари.

Аз съм млад пчелар и не знам какво е било в миналото. Нека старите пчелари от форума да си припомнят имало ли го е всичко това в миналото, или наистина 2013-та година е била първата, през която е пламнала епиденията?

Страница 5 от 18 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •