Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 84 от 149 ПърваПърва ... 3474828384858694134 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 831 до 840 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Мисля си за една стратегия за борба с акара през пролетта и искам да я споделя.
    Идеята е няколко дена преди да цъфне акацията да затворя майките под клетка за 3-4 дена и да направя третирането след 21 дни когато няма да има запечатано пило.
    По този начин третирането ще е по ефективно ( не съм решил още с какъв препарат).
    Ще се увеличи добива на мед от акацията.
    Ще се намали младата безработна пчела след акацията и евентуално риска от роене, като се замисля то в нашия район точно след акация новоизлюпената пчела е в много големи количества и идва малко излишна ако не правиш отводки.
    Предварително благодаря за всякакви мнения и коментари по темата.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Моето мнение е...направо да минеш на Вариант Б.
    Working....

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Времето за излюпване на търтиевото пило не е 21 дни, а всички чудесно знаем, че акара предпочита и се съсредоточава в търтиевите килийки. Номера може да мине по време когато вече няма търртиево пило. Интересно си го измислил,но ще е много по-ефективно на есен. Няма да стане толкова страшно ако не снася 3 дни през август. Естествено ако се получи добре ще е приложим метод за малки пчелини където е допустимо да си играеш да търсиш майките. Нямам представа колко семейства имаш, но за да се разбере дали е ефективен метода трябва да оформиш две групи от поне 10 семейства на които да усредиш резултатите и да сравниш. Успех и сподели как е минало.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    За търтиевото пило съм решил да го премахна преди пушенето, при мен е групирано на по старите рамки, който все още не съм успял да подменя.
    Имам 60 кошера и мисля да го направя на два цикъла по 30бр. Като труд мисля, че не си усложнявам нещата, защото майките са ми боядисани и едно намиране на майката е равносилно на едно третиране.
    Основната идея е да бъде като контролно третиране (при мен е много лесно да постеля под кошерите и 5 минути след третирането махам дъното и имам представа за опаразитеноста на всеки кошер.)
    Борбата с тая гад ще е много трудна и целта е с минимум труд да постигнеш максимален ефект.
    Като чета за по 2-3 третирания през 7 дни пролет и есен ми настръхва косата.
    Моята идея е да третирам по един път пролет и късна есен.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    И моите майки са маркирани, но да откриеш 60 майки в добре развити семейства си е много труд. Ще ти отнеме поне един цял ден. После ще се наложи още едно отваряне и преравяне рамка по рамка за да се отвори търтиевото пило. Това си е много труд и си заслужава само при много добри резултати и то при хора които имат време за тези манипулации.
    Не ми харесва и идеята ти за късно есенно и пролетно третиране. Късното есенно (ноември) прави почти излишно пролетното. Не е добре пък преди късното есенно да няма друго защото ще бъдат зазимени много пчели които вече ще бъдат поразени от акара. За мен добра формула е след акацията, след слънчогледа и ноември след края на пилото.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Времето за излюпване на търтиевото пило не е 21 дни, а всички чудесно знаем, че акара предпочита и се съсредоточава в търтиевите килийки. Номера може да мине по време когато вече няма търртиево пило. Интересно си го измислил,но ще е много по-ефективно на есен. Няма да стане толкова страшно ако не снася 3 дни през август. Естествено ако се получи добре ще е приложим метод за малки пчелини където е допустимо да си играеш да търсиш майките. Нямам представа колко семейства имаш, но за да се разбере дали е ефективен метода трябва да оформиш две групи от поне 10 семейства на които да усредиш резултатите и да сравниш. Успех и сподели как е минало.
    Мисля го за след акацията основно че тогава нямам стоков мед. Аз практикувам подвижно пчеларство и обикновено съм на късен слънчоглед и нямам вариант да третирам преди залагането на пилото за зимните пчели.
    Малко не точно казвам пролетно ислед акацията.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Миналата година си правих експерименти с един кошер и го третирах 5 пъти от 1ви август с контрола на третиранията. При третирането му в края на октомври при липса на пило, имаше над 100 акара.
    И дали е случайност този ми е единствения умрял кошер през зимата. За първи път ми се случва цялото семейство да се качи горе в магазините да зимува като се има в пред вид че в тях няма мед и между плодника и магазина има фазер с малка дупка да преминават пчелите и да си охраняват рамките от молец. Не че ми е практика но поради преместване на пчелина ми се наложи втора година да си оставя магазините през зимата върху кошерите. При нормални обстоятелства ги държа така върху кошерите до средата на ноември и никога не съм имал проблеми с молеца.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Малко споделени наблюдения. Половин час след третиране взимаш дъното и си лягаш на спокойствие да гледащ какво става с падналия акар. Това е голяма гад, част от акар е парализиран и пчелите успяват да го изхвърлят, но много голяма част най вероятно който е само леко зашеметен от третирането и е паднал от пчелата успява да се закачи отново на нея при опитите да го изхвърлят от кошера. Много ясно се вижда как пчелата го хваща и той светкавично успява да се прикачи на нея и тя започва да подскача и да прави опити да се отърве от него но уви неуспешно, след като е хванеш с пинцета виждаш, че акара е здраво захванат за нея.
    За мен съм си казал че е задължително след третиране да отстраняващ дъната поне за час и половина макар и след този период има още паднал акар.
    Според мен ДА ТРЕТИРАШ ПЧЕЛИТЕ СИ ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПИЛО е жив мазохизъм.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Данков много е интересно това което споделяш,но кажи с какъв препарат третираш,за да се изясни повече картината?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Данков много е интересно това което споделяш,но кажи с какъв препарат третираш,за да се изясни повече картината?
    И аз се ослушвах да науча ,ама явно е тайна.

Страница 84 от 149 ПърваПърва ... 3474828384858694134 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •