Джони, навремето май само аз от форума те подкрепих да пробваш с ДБ, радвам се че не си се разочаровал. Всъщност мисля че и Станко, да ме извинят колегите ако е имало и други. От инфото у форума за вашия район категорично Дадан дванайска заслужава сериозно уважение. Десетакът и той си има хубавини, но иска внимание и редовно разтоварване иначе бързо тръгва на роене. Не каза с колко магазина си на главна паша?
По твоя лежак. Личи си че си изгледал много снимки и клипове, но - според мен е отстъпление тепърва да тръгваш на медодобив от големи плодникови рамки. Иначе пчели ще произвежда много. Защо не пробва първо с 18-19 рамков с един магазин? Мисля че ще е много по-лесен. Само теоритизирам обаче, моя лежак все още седи празен под навеса, пък и при мен условията са други. Все пак не си спомням за много хора които да са се хвалили тук с резултати на лежаци с повече от 20 рамки... Моите забележки по изработката - сенника му дай по-голям ъгъл че така ще държи много сняг и влага, ламарината на капака отпред не я подгъвай, че ще се стича водата навътре, ъгловите фуги не виждам защитени ли са по някакъв начин? Може би някакво винкелче ще им подхожда, ако е по-дълго става и за крака... Всъщност отстрани спокойно можеше да сложиш шперплат, ламперията ще задържа влага. Отпред и отзад ти идва за носеща конструкция, но може би частично и там можеше да минеш на шперплат. Нищо, на другия сандък може да пробваш. Д-р Лежаков ни препоръчва и странична прелка, при теб ще има ли? И вътрешните капаци ми идват малко в повече, можеше още едно Даданче да си сглобиш от тях Успех ти желая в начинанието!

П.п. Я кажи на Станко да се включва отвреме навреме, че ми липсва. Сигурен съм - и на други хора.