Горните прелки са високо.Трябва да са на 1/3 от височината на плодника.Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?
Горните прелки са високо.Трябва да са на 1/3 от височината на плодника.Ако се наложе да зазимиш две сем.как ще ги преградиш?
Това за двете семейства го мислих,но много щяха да му станат екстрите от прашецоуловителя няма как да легне преградната дъска върху мрежата на дъното. А горните прелки верно са малко високо,но вече са изрязани,надявам се да ги ползват
Магазините не видях, а ще са ти необходими.
Магазините са на първа снимка.
Понеже подозирам кой ги е правил, затова няма да съм много обстоятелственОтгоре надолу. Покривната ламарина не си играй да я подгъваш навътре че капките и те да влизат навътре, пускаш я надолу 1-2 мм под дъската. За горните прелки ти казаха, аз продължавам - излишно големи /не ги ползват много-много/, дъсчиците под тях са излишни, /защо не са комбинация с долния сенник?/ сенниците са възголеми. Всичко отвън по стените което задържа роса, дъжд, сняг трябва да е премислено. Като че ли не си проучвал задълбочено лекциите на д-р Лежаков, но може би някога ще ти се прииска да пробваш зимуване с топло подреждане на питите. В такъв случай поне на един сандък може да предвидиш на късата страна /на юг или югоизток/ една прелка - малка, елементарна, с малка дъсчица и без сенник. При всички случаи трябва да имаш готовност за живот и работа на две майки, тъй че избирай. За белия цвят съм скептичен, сега е модерно да се подхожда дизайнерски, но да не забравяме какво ни казва Бай Пчеличко - "пчелите обичат не симетрията, а хармонията". От дръжките си се отказал, добре, и стигам до дъното. Продължавам да недоумявам защо толкова си усложняваш живота? По дефолт лежака е система при която с малко работа се получава приличен добив мед, в някои случаи и пчели. Даже няма магазини и дъното е неподвижно. Тука отделно дъно, прашецоуловители, ми за това си има измислени много по-подходящи системи? Както и да е, бъдещето е пред теб. Краката също - трябваше да ги оставите да покриват дъното доста по-високо. Засега спирам. Оценка, с включен бонус-стимул, 9 от 10. Пожелание - като изкараш по един тон мед от тия кошери правиш пак снимки и анализа продължава
![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Както винаги съм си ги зазимявал. Една дъска по средата и готово(може и не съвсем по средата). А за ефективността? Горе поставените прелки ще създават малко повече течение в горната част на кошера и това ще е предпоставка за лесно охлаждане да кажем на пилото- като цяло семейството, но това не мисля ще допринесе за дискомфорт. А тук е мястото да кажеш какво мислиш колега ти по въпроса за ефективността в случая.
Като се позамисля,високата прелка,може да се окаже "правилна грешка"-демек отлага началото на отглеждане на пило.
Преграждал съм по три начина:като теб с дъска,с коване на летвички и с изрязване на жлебове в стените на кошера.По лесно ми е по третия вариант.
здравейте,
следя темата почти от самото и създаване тук.
Запалих се по системата и миналата година поръчах и заселих два 20 рамкови с по два десет рамкови магазини всеки, а тази година 4 24 рамкови с по един цял магазин като и тях заселих напролет.
някой от тях им сложих и магазините въпреки че не се бяха развили добре хоризонтално а други ги оставих да събират мед в страни от семейството.
Има нещо което не ми дава мира и искам да се допитам до вашето мнение.
забелязвам че в кошерите с магазини пчелите събират мед и като цяло усвояват пространството от тия без.
въпросът ми е този факт зависи от породата пчели ли е, или моя грешка която недоумявам.(плодниците във семействата с магазини са стеснени и дефакто са на 14-15рамки)
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))