Реших да пробвам и лежаци-18 рамкови с един цял или два отделни магазина,първоначално бяха с два входа на дъното,но като заселих май месец единия не ми хареса как се развива и ги преправих с един голям с възможност за регулиране.Плодника може и да е голям за една майка,но до 16 да ги изпълни +строителна рамка+преградна дъска и е готов.
ПП приемам всякакви коментари и забележки от колеги работили с лежаци.

Цитат
Отгоре надолу. Покривната ламарина не си играй да я подгъваш навътре че капките и те да влизат навътре, пускаш я надолу 1-2 мм под дъската. За горните прелки ти казаха, аз продължавам - излишно големи /не ги ползват много-много/, дъсчиците под тях са излишни, /защо не са комбинация с долния сенник?/ сенниците са възголеми. Всичко отвън по стените което задържа роса, дъжд, сняг трябва да е премислено. Като че ли не си проучвал задълбочено лекциите на д-р Лежаков, но може би някога ще ти се прииска да пробваш зимуване с топло подреждане на питите. В такъв случай поне на един сандък може да предвидиш на късата страна /на юг или югоизток/ една прелка - малка, елементарна, с малка дъсчица и без сенник. При всички случаи трябва да имаш готовност за живот и работа на две майки, тъй че избирай. За белия цвят съм скептичен, сега е модерно да се подхожда дизайнерски, но да не забравяме какво ни казва Бай Пчеличко - "пчелите обичат не симетрията, а хармонията". От дръжките си се отказал, добре, и стигам до дъното. Продължавам да недоумявам защо толкова си усложняваш живота? По дефолт лежака е система при която с малко работа се получава приличен добив мед, в някои случаи и пчели. Даже няма магазини и дъното е неподвижно. Тука отделно дъно, прашецоуловители, ми за това си има измислени много по-подходящи системи? Както и да е, бъдещето е пред теб. Краката също - трябваше да ги оставите да покриват дъното доста по-високо. Засега спирам. Оценка, с включен бонус-стимул, 9 от 10. Пожелание - като изкараш по един тон мед от тия кошери правиш пак снимки и анализа продължава