Цитат Първоначално публикувано от Димитър Бонев Виж публикацията
Тази шейна има няколко основни недостатъка. Нах-големия от тях е че плъзгачите лесно се зацапват със стърготини и след няколко рязания вече се движат тежичко. Започва да се блокира някой от плъзгачите, а когато се работи с бързооборотен режещ инструмент това може да коства много. Освен това тези плъзгачи имат известни луфтове както радиални, така и аксиални и се получават известни неточности. Бях направил подобна конструкция за оберфрезата за да пробивам с нея отворите за прелките на дъната, а също и да правя ушите на рамки и фалца за сглобките на кошерите, но се превърна в живо мъчение. След всеки детаил издухване на шейната. Губи се страшно много време. Имаше едно клипче, някъде си бях запазил линк, но сега не мога да го намеря за по-добър вариант за шейна. Вместо плъзгачи, плотове се плъзгат единв друг посредством надлъжен канал на долния и надлъжни летви на горния.
Бонев, както винаги си прав. Но човекът от клипа ме успокои, че проблема не бил сериозен, а и водачите няма да са близо до диска. Освен това мислех и да огранича достъпа на пилки някак си...
Варианта с плъзгачите е оптимален, но за съжаление, самите плъзгачи трудно се намират или са много скъпи.