Да, явно не си прочел последните няколко реда:
Цените определяни от търсенето и предлагането се наричат свободни цени - тях можеш да си ги обясниш с търсенето и предлагането. Това което влияе върху тях се нарича фактор. (Губи ми се цялата логика на тези изречения)Тези хора съм склонен да ги изслушам само когато докажат поне на хартия, че имат нужната компетентност да правят такива анализи. Дотогава за мен те са просто хора желаещи да намалят влиянието на форума, а който иска може да си ги подкрепя, да им се радва на нападките и все пак всеки си има глава.
Краткосрочните печалби нямат нищо общо със спекулация. Спекулация е когато купиш/продадеш нещо с надеждата, че цената му ще се промени в твоя полза. Какво общо има това с продължителността на ефектта от рекламата, картелната договорка и т.н.
За да се промени една цена на база спекулация, то затворените количества от тази стока трябва да са значителни. Толкова много пари трябва да се затворят, че ми става смешно как някой ще си помисли да го направи. Той трябва да е психично болен и с пари които няма какво да ги прави. Как си представяш фирмата Х да купи 1000 тона восък и да си го държи на склад с надеждата, че след 6месеца ще го продаде на печалба.Те 5 лева не искат да затворят, а ти ги караш да теглят заеми и да купуват 1000 тона восък
. Трябва да изкупи всеки грам восък и да остави пазара на сухо, а количеството което се продава веднага да бъде изкупено от него или други. Също така трябва предлагането да се ограничи, а ние сме производители на тези стоки - да си чул някой да ти е забранил мед или восък да продаваш.
Това което казваш ми звучи като: Пена купи 2 кила лющен боб от малка долина близо до село Хапан Геврек(Кифленско). С колко литра боб ще се наяде мъжа и?