Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 108 от 496 ПърваПърва ... 85898106107108109110118158208 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,071 до 1,080 от общо 4956
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Няма нито да публикувам тука списъци с науки(пледмети), които съм изучавал, нито ще качвам дипломи - но имам претенции, компетентността ми да не е по-долу(назад) от твоята - най-малкото защото "школата"(Академиятя), която съм завършил е поне крачка по-напред от твоята - тъй, че няма тука да си мерим квалификациите и образованията...
    Аз, участвам активно във форума - следя не само постингите, но и когато има какво да кажа(напиша) - го правя(без да съм "мерудия на всяка манджа"). Ще се опитам да бъда максимално кратак, без да пиша фермани(че, трябва следмалко да тръгвам към "битака" в Плевен, да се видим с колеги). Да, цените скочиха, във форума бе не еднократно призовавано да се държат цени и да не се пада под еди си какви нива, и ако трябва да се мери в проценти заслугата на форума за това, то тя е няколко % за меда и около нулата за цената на восъка. Основната причина за скока в цената на меда, както всички знаем са сравнително ниските добиви през 2014, както в България, така в съседните страни и това в съчетание със сходни ниски добиви и в страни основни износителки на мед. Цената на восъка, всички предполагаме, че се дължи на липсата на восък на вътрешният пазар(или по-скоро ниските нива на предлагане), както и проучването на Светослав(на Матеев синът му) преди няколко дни показа, че в съседните страни цените са сходни. Тука няма да пропусна, и твоята прогноза(атализ) относно цените на восъка от преди няколко месеца - независимо дали са резултат на случайно нацелване или на низ от задълбочени познания и личностно желание, цените да са високи. Но, точно реалните сделки за восък именно през следващите дни в Плевен ще покажат кое е реалното ниво на цените на водъка. Не мога да отрека и това, че на всички ни се иска цените да са на по-високи, и по-високи нива(мед 10лв/кг на едро, восък - 30лв.), но както в известна степен те зависят от нас, то така и им влиаят и други фактори(цените на международният пазари и най-вече в съседните намдържави), над които пък ние трудно можем да влиаем - с две думи ПАЗАРНА ИКОНОМИКА.
    Няма нужда да си мерим каквото и да било. Просто докажи, че разбираш какво говориш и дай доказателства или поне пътя по който си стигнал до заключението, че форума няма роля в повишаването на цените.
    Докато не дадеш доказателства, че форума няма участие във формирането на цените, то за мен се класираш в групата на хората които пречат на пчеларството. Съжалявам, но е така!
    Изобщо не желая да те обиждам, а ти го приеми както си искаш.
    Имаш си мнение, защити го.
    Това за компетентността се отнасяше за хора които влизат във форума само да ни обяснят как НЯМА ДА СТАНЕ и ЧЕ ТО ТАКА НЕ СТАВА и целта на присъствието им е само да пречат. Няма защо на такива хора да им изслушвам мнението, а и всеки се решава сам какво да игнорира.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цената на който и да е продукт се определя от обективните закони на пазара за търсене и предлагане.Всяка девиация в цената нагоре или надолу постигната със субективна намеса , реклама , картелна договорка и т.н. е спекулация чийто ефект е временен и носи кратко срочни печалби на "спекулиращия".А това кой и за чия сметка може да "спекулира" на пазара на пчелни продукти у нас е съвсем друг въпрос.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ...Просто докажи, че разбираш какво говориш и дай доказателства или поне пътя по който си стигнал до заключението, че форума няма роля в повишаването на цените.
    Докато не дадеш доказателства, че форума няма участие във формирането на цените, то за мен се класираш в групата на хората които пречат на пчеларството. Съжалявам, но е така!
    ....

Ееее тежки думи рано сабале... Като искаш доказателства, ти пръв дай доказателства че "форума е вдигнал цените". Нито ти, нито Искрен можете да го направите. Той не го отрича, а казва че % на влияние е малък. И аз съм съгласен с него.
    Няма такава статистика, която да потвърди или отрече двете тези. Въпреки това, помисли. Колко хора влизат и колко хора четат. Второ, колко от пишещите споделят колко мед и на каква цена са го продали (тези които го правят по-скоро се хвалят). После отнеси инфото към предполагаемото количество на меда в страната и ще получиш (с много "ако") тежестта на форума. Иначе смея да твърдя, че средната изкупна цена на меда за миналата пчеларска година е ПОД 5лв за страната. Според мен (налучквам) средната цена е между 4.60 и 4.80лв. Разбира това е мнение на човек с малко дипломи, квалификации и опит. Факт.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Цената на който и да е продукт се определя от обективните закони на пазара за търсене и предлагане.Всяка девиация в цената нагоре или надолу постигната със субективна намеса , реклама , картелна договорка и т.н. е спекулация чийто ефект е временен и носи кратко срочни печалби на "спекулиращия".А това кой и за чия сметка може да "спекулира" на пазара на пчелни продукти у нас е съвсем друг въпрос.
    Да, явно не си прочел последните няколко реда:
    Тези хора съм склонен да ги изслушам само когато докажат поне на хартия, че имат нужната компетентност да правят такива анализи. Дотогава за мен те са просто хора желаещи да намалят влиянието на форума, а който иска може да си ги подкрепя, да им се радва на нападките и все пак всеки си има глава.
    Цените определяни от търсенето и предлагането се наричат свободни цени - тях можеш да си ги обясниш с търсенето и предлагането. Това което влияе върху тях се нарича фактор. (Губи ми се цялата логика на тези изречения)
    Краткосрочните печалби нямат нищо общо със спекулация. Спекулация е когато купиш/продадеш нещо с надеждата, че цената му ще се промени в твоя полза. Какво общо има това с продължителността на ефектта от рекламата, картелната договорка и т.н.
    За да се промени една цена на база спекулация, то затворените количества от тази стока трябва да са значителни. Толкова много пари трябва да се затворят, че ми става смешно как някой ще си помисли да го направи. Той трябва да е психично болен и с пари които няма какво да ги прави. Как си представяш фирмата Х да купи 1000 тона восък и да си го държи на склад с надеждата, че след 6месеца ще го продаде на печалба. Те 5 лева не искат да затворят, а ти ги караш да теглят заеми и да купуват 1000 тона восък . Трябва да изкупи всеки грам восък и да остави пазара на сухо, а количеството което се продава веднага да бъде изкупено от него или други. Също така трябва предлагането да се ограничи, а ние сме производители на тези стоки - да си чул някой да ти е забранил мед или восък да продаваш.

Това което казваш ми звучи като: Пена купи 2 кила лющен боб от малка долина близо до село Хапан Геврек(Кифленско). С колко литра боб ще се наяде мъжа и?
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
    Ееее тежки думи рано сабале... Като искаш доказателства, ти пръв дай доказателства че "форума е вдигнал цените". Нито ти, нито Искрен можете да го направите. Той не го отрича, а казва че % на влияние е малък. И аз съм съгласен с него.
    Няма такава статистика, която да потвърди или отрече двете тези. Въпреки това, помисли. Колко хора влизат и колко хора четат. Второ, колко от пишещите споделят колко мед и на каква цена са го продали (тези които го правят по-скоро се хвалят). После отнеси инфото към предполагаемото количество на меда в страната и ще получиш (с много "ако") тежестта на форума. Иначе смея да твърдя, че средната изкупна цена на меда за миналата пчеларска година е ПОД 5лв за страната. Според мен (налучквам) средната цена е между 4.60 и 4.80лв. Разбира това е мнение на човек с малко дипломи, квалификации и опит. Факт.
    Корчев, сам си задай въпроса защо цените се вдигнаха. Ако искаш ще ти изкарам международните цени на меда за 10-20 години назад(доколкото намеря). Кажи ми през тези години кога се е случвало това което се случи тази година. Някакви малки движения е имало, но са били моментни и никога не са отразявали международните цени. Никога не са ги гонили. Аз смея да твърд, че всичко това е заслуга на форума. Хиляди колеги го четат и си сверяват часовника.
    Покажи ми как колегите получават информация за цените. Аз съм ставал свидетел как информация от форума стига до хора които никога не са използвали компютър.
    Това за компетентността го написах специално за хората дето говорят нещо което изобщо неразбират и са във форума само да пречат и да саботират всеки опит на колега да постигне нещо.(виж темата за математиката в кошера и ще ме разбереш веднага)
    Не съм искал да обидя някого, а да спра тези саботьори или поне да се усетят, че няма да им мине номера отново!
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Konsula Виж публикацията
    От раковски тел.не знам
    Странно,преди 2 дни говорих с тях,цената беше 5,20,а за един тон въобще не си правели труда да ходят.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Тази година ще трябва да се молим цената да не падне и да остане на равнище 5 лв.,а това че форума има връзка с цената на меда го оставям без коментар.Цена се печели с количество и качество така ,че обединявайте се и така може да вдигнете цената с малко но трябва доверие между пчеларите.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Да, явно не си прочел последните няколко реда:
    Цените определяни от търсенето и предлагането се наричат свободни цени - тях можеш да си ги обясниш с търсенето и предлагането. Това което влияе върху тях се нарича фактор. (Губи ми се цялата логика на тези изречения)
    От кога, колега Дамянов,цените на пчелните продукти не са "свободни"?Кой и от кога ги регулира?
    За останалото ще се повторя: "А това кой и за чия сметка може да "спекулира" на пазара на пчелни продукти у нас е съвсем друг въпрос."
    Хубаво е човек да се наслаждава на направеното от него, но може и да надценява ролята си.Безкрайното повтаряне на заклинания и мантри не променя нищо освен заблудите на правещия ги.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ще ме извините ,защото хал -хабер си нямам от икономика.Смятам ,че Дамянов е прав ,поне в часта със сверяването на часовника.Ако аз науча ,че някой ,някъде си е продал меда на 5,20лв.,нали ще се услушвам и няма да го давам за по -малко.Освен това човек ,като Матеев писа ,че имаме реални шансове за по -голяма цена.Е ,ако повече колеги са се поуслушали ,това не е ли повлияло на търговците.Ако има нещо такова ,то не е ли резултат от написаното във форума.Не ми е работа аз да ви казвам ,но това ,че цента се определя от търсене и предлагане е било някога .

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Тази година ще трябва да се молим цената да не падне и да остане на равнище 5 лв.,а това че форума има връзка с цената на меда го оставям без коментар.Цена се печели с количество и качество така ,че обединявайте се и така може да вдигнете цената с малко но трябва доверие между пчеларите.
    Колега ,когато се молим коя молитва да четем? За количеството и качеството:Преди години на мой познат му намериха нещо в меда .Така или иначе му го взеха на 1,80лв.Цената беше някъде към 2,20лв.Аз чинно чаках Георги Иванов да започне да изкупува.Който е работил с него знае ,какви стратегии беше измислил.В един момен ,човека решава да не купува.Да ама това не го научавам само аз ,а всички плюс другите търговци.В резултат моят мед ,който беше идеален отиде при оня търговец само ,че по 1,60лв.Незнам дали стана ясно.

Страница 108 от 496 ПърваПърва ... 85898106107108109110118158208 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •