Зунеца, и 304 и 316 са иноксови, неръждаеми, аустенитни стомани. Разликата между двете е в това, че при 316 хрома е с 2 единици по-малко, никела е с 2 единици повече, няма азот и има 2 единици молибден. Доколкото си спъмням от трите семестъра металознание неръждаемите стомани при производството си се окисляват то повърхността от окиси на хрома и никела. Тези окиси са с много плътна структура и същевнеменно са много устойчиви на въздеиствия от средата. Добавянето на молибден ги прави и по-корозионно устойчиви. Това обаче съм го учил доста отдавна преди 20 г. и е много вероятно да греша!!! При центрофугите обаче се контактува само с мед при стайна температура и за кратко време и 304 е напълно достатъчна. При инвертирането на сироп, обаче разтвора е с рН 4.5 /слабо киселинен/, контакта е 24 - 48 часа и при температура 50 - 55 градуса, което марко се различава от ситуацията при другите съдове за обрамотка и съхрануване на мед. Въпросът е може ли тази минимална разлика в състава на двете стомани и минимална разлика в услотията на средата при инвернирането спрямо нормалните условия да доведат до нежелани ефекти. Аз смятам, че неможе, явно и в Лега смятат така, но аз незнам достатъчно, а Лега и други производители имат търговски интерес.

Пак казвам, че не съм наясно с химията и процесите в нея, но си мисля, че когато се говори в описанията че "316 е значително по-устойчиви на разтвори на сярна киселина, хлориди, бромиди, йодиди и мастни киселини при висока температура." по всяка вероятност се има предвид по-значителна концентрация на тези вещества или доста по-висока температура или значително по-продължителен контакт, например с морска вода. И понеже това са само МОИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ, и понеже виждам, че в темата пишат по-запознати от мен и хора с продължителен опит, та си позволих да попитам за техните наблюдения или съответно знания.

На база на логигата си /която е вероятно да не е правилна/ смятам, че при инвертирането с използване на инвертаза, съдове от инокс 304 са достатъчни. Моля обаче, ако някои знае нещо по-подробно и обосновано, да го сподели! Смятам, че ще е полезно за всички ни.

Нека да попитам още нещо. Какви са изискванията за водата, използвана при инвертирането? Ако не се лъжа някъде бях прочел, че категоричто НЕ ТРЯБВА да съдържа хлор, някои споменават, че трябва да се дестилира преди това /което на мен ми се струва доска крайно/. Та нека опитните да споделят и това, ако желаят.