Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Аз не вярвам всички да са толкова прости да не могат да оценят важността на фактора време. Обаче точно комерсиализацията и влошаването на качеството на всичко ни тласка да си правим всичко сами от восъчната основа до лютеницата. Не съм съгласен да събирам чист восък от далаци и да го предам за восъчни основи направени от восък с кумафос, амитраз и прочее виждаш по другата тема с какво се третира масово ....
Прав си за качеството на купешките основи, които са неясен произход на восъка и на количеството химии и зарази в него. Но аз в постингите си никъде не съм препоръчвал да се ползват такива. Аз говорих за 13-те стотинки при направата на основи на ишлеме със собствен восък. Тази услуга я предлагам не само аз, а и много други производители. И цената на всички е приблизително същата, което значи че е пазарна и че може да се използва като БАЗА ЗА СРАВНЕНИЕ НА АЛТЕРНАТИВАТА ръчно направени собствени основи. И понеже доказах, че тази алтернатива ВИНАГИ Е ПО-СКЪПА, то тогава за нея остана само логиката, че това е с цел УДОВОЛСТВИЕ или другата думичка е ХОБИ. Това е моята логика и ако някъде греша - поправи ме.

Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
.....Ти Матеев имаш другия ресурс - парите и времето ти се явява по-ценен ресурс защото все още време не се продава, обаче трябва да разбереш, че има много хора които нямат първия ресурс - парите и те гледат да спестят преди всичко от него и чак тогава идва по важност времето.
Тука също съм съгласен с тебе, че парите трябва да се пестят, особенно когато човек изпитва недостиг от тях. При това положение не е ли логично да се избере алтернативата 13 стотинки, вместо 30-40? Ей това не можах да го разбера - нямате пари, искате да спестявате, и въпреки това вземате решение да харчите повече за по-некачествени собствени основи. Нали видяхте че дори и нула лева да си сложите труда, пак ви излиза по-скъпо. Както и да е - повече не ми се приказва на тази тема. За мене тези решения и действия са нелогични, но вече свикнах с това и повече няма да се меся.

Само искам да кажа и още нещо по моята лична идеология относно второро ти изречение "..... и те гледат да спестят преди всичко ... ". Знам че във форума има хора, които четат с удоволствие постингите ми с цел научаване на нещо ново от мисленето на успелите в живота (писали са ми много ЛС по въпроса), и този абзац го пиша за тях. ПЕСТЕНЕТО е много лоша идея ако човек започне да се занимава сериозно с бизнес. Нека да приемем, че едно производство има 100 единици себестойност и се продава за 120 единици (тоест с 20 единици печалба). Повечето хора инстинктивно започват да влагат цялата си умствена енергия и цялото си време в опити за икономии, с цел да намалят числото 100 например до 90 или 80. И нека да приемем, че най-накрая постигнат успех и наистина успеят да намалят числото до 80. Какво ще получат от цялата тази работа - ами ще удвоят печалбата си (от 20 ще стане 40). И това е практическия ЛИМИТ - максимума на всичко, което могат да постигнат. Няма как от 100 единици да се икономисат всичките 100 - ха-ха ...... А сега си представи какво може да се постигне ако числото 100 (разходите) го оставим такова, каквото си е, и започнем да влагаме умствената си и физическата енергия по подобряване на числото 120 - ПРИХОДИТЕ. Ами че за него едва ли не НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА. То може да стане и 200, 300 или 400. И крайният резултат ще е, че печалбата е станала например 300 (15 пъти по-голяма). Тоест в посока надолу малко може да се направи, но в посока нагоре границата е самата безкрайност ......

Примера е много абстрактен, но неговата цел е да се опитам да ви обясня, че едно и също количество умствена и физическа енергия може да донесе 10 или дори 100 пъти по-добри резултати, ако се влага в посока ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ, а не в посока НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ (ИКОНОМИИ от всичко)(.

Много хора от форума си влагат енергията само в ТЪРСЕНЕ НА ИКОНОМИИ, дори и за дреболии, но това е ГРЕШНА СТРАТЕГИЯ от позицията на бизнеса. Икономии трябва да се търсят само за 2-3 от най-скъпите пера на разходите (20% от умствената енергия съгласно принципа на Парето) и цялата останала умствена енергия (80%) трябва да се концентрира в посока УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРИХОДИТЕ при същото ниво на разходите (или с минимална допълнителна инвестиция).

То и народа си е казал, че ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА БЕДНОСТА, а сега вече имате и обяснение (доказателство) защо тази поговорка наистина е вярна.