Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 73 от 149 ПърваПърва ... 2363717273747583123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 721 до 730 от общо 1485

Тема: ВАРОАТОЗА

Наблюдател
    Регистриран
    18.03.2014
    Пчеларски район
    Сърнена Средна гора
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    bari, аз предлагам когато коментирате кой с какво е третирал от тук нататък да се споменава единствено международното име на препарата или пък в краен случай поставена в скоби и търговската марка.

Ето за пример как би трябвало да звучи твоя коментар:
    Напълно съм сгласен с теб!Запознат съм с активното вещество на изброените от мен търговки марки но някак по-инерция и за по-кратко се ограничих с толкова!

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Аз мисля с МК ( фурмитом) някакви мнения за него?

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Не съм третирал пролетно време никога до сега ,само края на лятото и есента.Тази пролет също не мисля да третирам,дано не ми се налага де.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Не е лошо да се спомене и ползвания препарат .Иначе пролет -есен ,ама какво да изберем.Едните са вредни ,другите неефективни.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Лентоманиаци :-) :-) :-) :-) :-) :-) ,що не си ползвате ОК по рацептата на Скутелатора да ви е мирна главата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Не е лошо да се спомене и ползвания препарат .Иначе пролет -есен ,ама какво да изберем.Едните са вредни ,другите неефективни.
    От 2 години само с ОК ги къпя

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ако трябва да направя (субективна) класация на препаратите, според вредния им ефект върху пчелите и/или семействата това са:

1. Кумафос - предпочитам пчелите ми да загинат, отколкото да го сложа дори веднъж в кошерите си!!!!! Който иска скоро време да започне да сменя майки на всеки 6 месеца като американците, нека продължава да си го ползва.

2. Мравчена киселина - при положение че не се внимава с нея, може да причини големи бели. С нея трябва да се третира малко по-рано през есентта за да има време семействата да се възстановят (да се смени поне едно цяло поколение) преди зимата.

3. Тимол (изпарения) - определено не помага за отглеждането на по-голямо количество есенни/зимни пчели.

4. Пиретроиди (флуметрин/тау-флувалинат) - всичко добре, само че там където акарите вече са придобили резистентност, може да се ползва веднъж на две години.

5. Амитраз - под формата на Apivar - ако акарите са устойчиви към пиретроиди, много е вероятно да има понижена или никаква ефективност.

6. Оксална киселина ( но само при положение че не се поглъща от пчелите!!!) Безопасните форми на третирате с Ок за пчелите, крият рискове за пчеларя.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега Владо 9 ,от къпане до къпане има голяма разлика.Аз затова споменах че използвам рецептата на Скутелатор.По другата рецепта ,в другия форум се твърди ,че се ползва веднаж в годината.И тука май е писано .

Колега scutellator как влияе третирането с мравчена к-на или с препарати с активно вещество мравчена к-на рано на пролет
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега Владо 9 ,от къпане до къпане има голяма разлика.Аз затова споменах че използвам рецептата на Скутелатор.По другата рецепта ,в другия форум се твърди ,че се ползва веднаж в годината.И тука май е писано .
    Аз,използвам също неговата рецепта-2 пъти ,рядко 3 пъти,с пулвелизатор по 5 мл на междурамие.

Страница 73 от 149 ПърваПърва ... 2363717273747583123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •