Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 37

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20150116_152225.jpg
Прегледи:      561
Размер:	193.6 KB
ID:	3003При мен са целогодишно на найлон. За две годишния си стаж като пчелар не мога да определя дали така е добре или не. Знам само че на мен ми е по удобно. Зимата по-бързо мога да хвърля един поглед и да се ориентирам дали да подхранвам или не, лятото по лесно събирам прополиса като навия найлона на руло и в хладилника за час след което го вадя и го намачквам като по този начин прополиса се отлепя и изпада. Относно влагата за сега не съм имал проблеми но зимата не махам хранилките, те си остават и ако сложа питка само тогава местя хранилката настрани за да не ми пречи.
    На снимката(16.01.2015г.) е едно от семействата ми МК на един корпус (първия ми - другите 9 са ДБ) със сложена питка преди Коледа нея сложих не защото имаше нужда а заради шубето че ако стане много студено да си имат храна отгоре но както се вижда не са я пипали и дори от снимката човек ще си помисли че кошера е празен, но не е при осветяване между рамките се виждат пчелите на около 6-7см. по-надолу и опират в крайните рамки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от rikolinik Виж публикацията
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20150116_152225.jpg
Прегледи:      561
Размер:	193.6 KB
ID:	3003При мен са целогодишно на найлон. За две годишния си стаж като пчелар не мога да определя дали така е добре или не. Знам само че на мен ми е по удобно. Зимата по-бързо мога да хвърля един поглед и да се ориентирам дали да подхранвам или не, лятото по лесно събирам прополиса като навия найлона на руло и в хладилника за час след което го вадя и го намачквам като по този начин прополиса се отлепя и изпада. Относно влагата за сега не съм имал проблеми но зимата не махам хранилките, те си остават и ако сложа питка само тогава местя хранилката настрани за да не ми пречи.
    На снимката(16.01.2015г.) е едно от семействата ми МК на един корпус (първия ми - другите 9 са ДБ) със сложена питка преди Коледа нея сложих не защото имаше нужда а заради шубето че ако стане много студено да си имат храна отгоре но както се вижда не са я пипали и дори от снимката човек ще си помисли че кошера е празен, но не е при осветяване между рамките се виждат пчелите на около 6-7см. по-надолу и опират в крайните рамки.
    На какво дъно ги зимуваш мрежесто или плътно и ако е мрежесто кога го затваряш ,колко го затваряш изцяло или частично
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Нямам кошери с мрежести дъна, всички ми са с плътно. Кошерите си ги правя аз и на дъното не оставям никакъв отвор. Капаците ги правя по хлабави и като ги сложа на кошера от всички страни остава около 1,5-2см разстояние, затова и върху найлона поставам дъски за да го придържат плътно. На снимката се виждат, но се вижда и капачето от хранилката а то е поставено върху отвора за хранилката но не прилепва плътно и може би заради това че постоянно има отвор не се появява конденз или влага. Другото е че върху всеки капак отгоре(не под а върху) има залепено парче 2-5 см. (каквото съм имал) стереопор или фибран.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Всичко е точно, страх лозе пази. Това за изолацията над капака е задължително, едно време вестници и велпапе са слагали. Тез рамки на снимката ми се виждат доста над 10годишни, не знам питите как са, ама може да ги подменяш лека-полека.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Пчеларски район
    общ. Долни Дъбник, обл. Плевен
    Ако рамките са здрави и не са криви защо да не се ползват и 50 години - нужно е само дезинфекция с натриева основа и много хубаво измиване с вода.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    О да, даже ако си ми чел мненията за рамките ще разбереш че мисля почти като теб. Просто тая чернилка отгоре някак си не ми допада. Мислиш ли че са здрави?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Aз тази чернилка я помислих за мухъл от найлона. И аз пробвах да сложа на някой кошер миналата година и се получи нещо подобно, рамките станаха на г*з и за това повече не слагам.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •