Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 37

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    27.08.2013
    Пчеларски район
    общ.Хитрно
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Колега.Една молба би ли уточнил какъв точно брезент използваш и целогодишно ли го използваш
    Здравей колега. Не знам какъв точно е брезентът, мога, ако желаеш да направя снимки.Иначе брезентът стои целогодишно.През пролетта семействата, които нямат брезент получават найлон отгоре, фибран отстрани и се свалят на един корпус.От тази година използвам чували и все още наблюдавам какви са плюсовете и минусите от използването им.Засега тези, които ги интересува, проблема с влагата при чувалите го няма, защото в тях има малки пролуки заради самия начин на плетене и от тях се изпарява влагата.Учудващо добре запазва топлината, но е лек и някои чували към края на лятото почнаха да се късат.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от beelover90 Виж публикацията
    Здравей колега. Не знам какъв точно е брезентът, мога, ако желаеш да направя снимки.Иначе брезентът стои целогодишно.През пролетта семействата, които нямат брезент получават найлон отгоре, фибран отстрани и се свалят на един корпус.От тази година използвам чували и все още наблюдавам какви са плюсовете и минусите от използването им.Засега тези, които ги интересува, проблема с влагата при чувалите го няма, защото в тях има малки пролуки заради самия начин на плетене и от тях се изпарява влагата.Учудващо добре запазва топлината, но е лек и някои чували към края на лятото почнаха да се късат.
    Щом не те затруднява пусни някоя снимка когато е възможно.Благодаря предварително
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    23.06.2012
    Пчеларски район
    Враца, Оряхово
    За да не е проблем вятъра - да издухва найлона, съм сложил един празен магазин върху него. Подхранването го правя с леко повдигане на магазина и найлона, които в повечето случаи е залепнал за магазина.

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20150116_152225.jpg
Прегледи:      561
Размер:	193.6 KB
ID:	3003При мен са целогодишно на найлон. За две годишния си стаж като пчелар не мога да определя дали така е добре или не. Знам само че на мен ми е по удобно. Зимата по-бързо мога да хвърля един поглед и да се ориентирам дали да подхранвам или не, лятото по лесно събирам прополиса като навия найлона на руло и в хладилника за час след което го вадя и го намачквам като по този начин прополиса се отлепя и изпада. Относно влагата за сега не съм имал проблеми но зимата не махам хранилките, те си остават и ако сложа питка само тогава местя хранилката настрани за да не ми пречи.
    На снимката(16.01.2015г.) е едно от семействата ми МК на един корпус (първия ми - другите 9 са ДБ) със сложена питка преди Коледа нея сложих не защото имаше нужда а заради шубето че ако стане много студено да си имат храна отгоре но както се вижда не са я пипали и дори от снимката човек ще си помисли че кошера е празен, но не е при осветяване между рамките се виждат пчелите на около 6-7см. по-надолу и опират в крайните рамки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от rikolinik Виж публикацията
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	20150116_152225.jpg
Прегледи:      561
Размер:	193.6 KB
ID:	3003При мен са целогодишно на найлон. За две годишния си стаж като пчелар не мога да определя дали така е добре или не. Знам само че на мен ми е по удобно. Зимата по-бързо мога да хвърля един поглед и да се ориентирам дали да подхранвам или не, лятото по лесно събирам прополиса като навия найлона на руло и в хладилника за час след което го вадя и го намачквам като по този начин прополиса се отлепя и изпада. Относно влагата за сега не съм имал проблеми но зимата не махам хранилките, те си остават и ако сложа питка само тогава местя хранилката настрани за да не ми пречи.
    На снимката(16.01.2015г.) е едно от семействата ми МК на един корпус (първия ми - другите 9 са ДБ) със сложена питка преди Коледа нея сложих не защото имаше нужда а заради шубето че ако стане много студено да си имат храна отгоре но както се вижда не са я пипали и дори от снимката човек ще си помисли че кошера е празен, но не е при осветяване между рамките се виждат пчелите на около 6-7см. по-надолу и опират в крайните рамки.
    На какво дъно ги зимуваш мрежесто или плътно и ако е мрежесто кога го затваряш ,колко го затваряш изцяло или частично
    Милен Михов

Наблюдател
    Регистриран
    06.07.2011
    Пчеларски район
    Благоевград
    Нямам кошери с мрежести дъна, всички ми са с плътно. Кошерите си ги правя аз и на дъното не оставям никакъв отвор. Капаците ги правя по хлабави и като ги сложа на кошера от всички страни остава около 1,5-2см разстояние, затова и върху найлона поставам дъски за да го придържат плътно. На снимката се виждат, но се вижда и капачето от хранилката а то е поставено върху отвора за хранилката но не прилепва плътно и може би заради това че постоянно има отвор не се появява конденз или влага. Другото е че върху всеки капак отгоре(не под а върху) има залепено парче 2-5 см. (каквото съм имал) стереопор или фибран.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Всичко е точно, страх лозе пази. Това за изолацията над капака е задължително, едно време вестници и велпапе са слагали. Тез рамки на снимката ми се виждат доста над 10годишни, не знам питите как са, ама може да ги подменяш лека-полека.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •