Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 363

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тука може и да си прав. Протеините (аминокиселините) се използват за изграждане на нови клетки. При човек този процес се извършва непрекъснато. В рамките на живота му всяка една клетка се подменя около 70 пъти. Тоест веднъж годишно ние се подменяме на 100%, с изключение на мозъка. При това положение всеки един божи ден се подменят около 300 грама наши клетки, и ние се нуждаем от минимум 300 грама протеини, за да изградим новите клетки. Това е грубата бакалска сметка.

Пчелите обаче живеят само 5-6 седмици, което означава че веднъж порастнали, в техния организъм не се създават нови клетки. Е може би при майката положението е малко по-различно, но при работничките и търтеите е почти 100% сигурно, че цял живот изкарват с един единствен комплект клетки. При това положение наистина освен мед за енергия една възрастна пчела едва ли се нуждае от нещо друго.

На фона на тези разсъждения съм съгласен, че количеството на прашеца трябва да го изчисляваме пропорционално на количеството пило в дадения месец от годината.

Тука трябва още веднъж да напомним за значението на 10-те НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ. Ако ние не им ги доставим на личинките с нашата храна, те ще станат кекави при дефицит на прашец от природата. Два-три дъждовни дни и пилото ще започне да се подхранва с непълноценна храна. И тогава какво става - правим къща не с тухли четворки, а с кирпич ....... И после искаме да е здрава .....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Витамините и минералите са евтини. Тях ще ги слагаме под път и над път на принципа "Ако не помогне, поне няма да навреди". Проблемът е с аминокиселините, особенно с незаменимите. Те освен всичко друго трябва да са в големи количества (големи тегловни части). Незаменимите аминокиселини ще трябва да ги осигурим на 100%, а с другите ще е както се случи. Засега съм обърнал поглед към различните видове брашна - соево, царевично, сусамово, слънчогледово, картофено и т.н. Всичките те имат дълъг списък от протеини, но трябва да видим коя комбинация най-много ще ни подхожда. Между другото тези брашна си имат и витамини и минерали, така че може да стане с един куршум 3 заяка.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Браво, браво темата вьрви добре. Накрая като добавите в сметката и цената на концентрираните протеини и ще дойдем пак на вьпроса за прашеца и как да го използваме безопасно. На пролет продадох 25 кила прашец за без пари и ако можех да го използвам никога не бих го продал.

Между другото доказано е, че на протеинови добавки се отглеждат само до 2 врьтки пило и после пчелите спират развитие.

За пчелита да кажа, че засега сьм много доволен. На есен храних с инвертиран сироп с него и днес погледнах няколко кошера, меда така си стои. На груб поглед консумацията до момента е около 3 килограма мед.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    ....... Между другото доказано е, че на протеинови добавки се отглеждат само до 2 врьтки пило и после пчелите спират развитие ......
    Това е интересно твърдение. Би ли посочил линк, за да го прочетем.

Иначе здравата логика говори, че нищо няма да им стане на пчелите с тези добавки. Ти как си ги преставяш тези добавки? Нали и те са също храни като всички останали, но някой си е направил труда да изследва какво има в тях и ги е кръстил "добавки". Същите тези добавки пчелата може да си ги намери и в природата, и после като се разградят в корема и става една каша, в която атомите не са надписани "този е от полето, а този - от добавката в хранилката".

Би могло да стане проблем, ако на пчелата дадем добавка с някаква отровна съставка. Ако това не го направим не забравяй, че през милионите години еволюция пчелите са яли какво ли не, и бъди сигурен че организама им се е адаптирал към почти всичко неотровно, ядено във всякакви пропорции. Самата химия в корема и в червата се е адаптирала да извлича полезните за организма съставки и всичко останало се изхвърля като непотребни изпражнения. Може да стане гаф само ако излъжем химията да усвои нещо уж полезно, пък то да се окаже вредно (отровно). Но ако в хранителните добавки имаше нещо подобно, то това отдавна щяхме да го знаем.

Самият прашец има в себе си съставки, които от прашец до прашец имат 100 пъти разлика в процентното съдържание. И какво - пчелите случайно да са умрели от това. Аз лично си мисля, че пчелния организъм достатъчно добре се е адаптирал към разнообразието на храната, и ако ние им я дадем в някаква малко по-друга форма, нищо няма да се случи.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Така е. Аз по-скоро се опасявам да не пропуснем да дадем нещо важно на пчелите, а не че ще им дадем нещо излишно.

Помислете си за хората. Докато сме били маймуни сме лапали банани и протокали, и после изведнъж се оказва, че нашият организъм е адаптиран да яде и мляко, месо, риба и една камара други несвойствени храни. При кучетата е обратно - в цялата си еволюция са яли само месо, но сега не знаеш моята кучка как лапа баница, яйца, кашкавал, хляб, сирене - чак и пращят ушите.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Аз не сьм против добавките, не ме разбирайте погрешно. Аз сьщо си правя експерименти и тайно се надявам да открия формулата на златото преди вас

Добавките всеки изминал ден стават задьлжителни. Ето още нещо интересно. Прав се че прашеца е много различен. На прашец от глухарче пчелата живее 20 дена, на прашец от боровинки 42 дена. Ето още един жокер, вижте какво има в прашеца от боровинки.

Прашеца от царевица в америка липсва цинк, поради изтощената почва и сьответно почти не става за гледане на пило. За сьжаление всички култури вьрвят в сьщата посока.
    Винаги може по-добре.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Нещо много сложно го направихте колкото повече чета толкова по- малко схващам вече аджеба кое е полезното а докато темата се изчерпи нищо чудно да получа и добра подготовка по ботаника

Никога не съм хранел през зимата и питки не използвам, прашец също не давам ... но използвам захарен сироп а с него давам само едно нещо пробиотици, преди пробиотиците съм ползвал кобалт, В 12, тетра и проблеми с пилото и развитието както тогава така и сега не съм имал
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Така е. Аз по-скоро се опасявам да не пропуснем да дадем нещо важно на пчелите, а не че ще им дадем нещо излишно.

Помислете си за хората. Докато сме били маймуни сме лапали банани и протокали, и после изведнъж се оказва, че нашият организъм е адаптиран да яде и мляко, месо, риба и една камара други несвойствени храни. При кучетата е обратно - в цялата си еволюция са яли само месо, но сега не знаеш моята кучка как лапа баница, яйца, кашкавал, хляб, сирене - чак и пращят ушите.
    Прав си, че храната много се е променила. Преди 100 години и днес - нищо общо. Плодовете и зеленчуците са много бедни на витамини и минерали. Ако сте виждали хидропонна система, то това е бъдещето и на външен вид може е изглежда добре, но вътре няма нищо.
    Че...пчелите са живи същества и имат нужда от храна, вода и въздух. Ако искаме повече от тях, то трябва и да дадем повече.
    Имах две кучета и караха само на мусака, пиле, кренвирши, салам, кебапчета, пълнени пиперки(чушки - за тези от Ст. Загора). Едното стана слон и влизаше в колибата със задницата, че вътре не може да се обърне
    Но най-обичаха шопска салата със хляб, зеле на фурна и ориз с домати. Като прасенца си ги гледах каквото им хвърлиш, туй ядът.

Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Мисля че има две теми по въпроса ...

За пробиотиците е важно водата да е чиста т.е. да няма хлор в нея. Пробиотика се добавя към сиропа в отношение 50 мл към 1 до 2 литра вода след като се направи сиропа и се дава когато се подхранва със захарен сироп. Иначе може да се ползва по всяко време ако е 50 на 50 (пробиотик - вода) слага се в пръскало и като отвориш кошера пръскаш няколко пъти (колкото би пръснал и с пушалката например)

Понеже темата е и за сироп а хлора във водата която ползваме как оказва и оказва ли изобщо някакво влияние ...

При вас има много хлор, но и тук не падат по-долу.
    Хлорът се хвърля с лопатите, но във водата се слагат и много други вещества. На всеки 12 часа(ако не се лъжа) се вземат проби и според съдържанието на водата и био активността се слагат бонуси.
    Хлорът е възможно най-вредното за човека и животните, но няма как без него. Всеки един зеленчук трябва да се кисне във вода поне 1 час, че да падне хлора от него. Да, бухат хлор, че да не гният плодовете и зеленчуците. Най-лошо е с полуготовите салати, там направо си мирише на хлор. Другото е пестицидите, но с кисненето се получава горе-долу. Толкова много пестициди има във водата от чешмата, че плодовете и зеленчуците по магазините нищо не струват. И всичко това идва от нивите.
    Изобщо не знам как намираш вода за нуждите на пчелите, но има начин да се пречиства с филтър тип Brita. Тоест, филтър с активен въглен. Има и много самоделки, ако искаш виж клипове. И за ракия става
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Аз в другата тема за подхранването си казах мнението, мога да допълня още инфо с източници за състава на пчелните продукти - прашец и мед. Най-доброто което съм срещал е книгата на Павлина Починкова " Пчелните продукти в медицината". Учен от световно ниво, издание от 1986 г. , което може да закупите на вторичния книжен пазар, ето линк.
    http://knizhen-pazar.net/index.php?s...&searchin=name

По въпроса за самото хранене ще преместя от друга подобна тема едно видео на най-изтъкнатия специалист в областта на храненето на пчелите в България - доц, д-р Иванка Желязкова от 2013 година.
    https://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU

При прилагането на витамините най-вече трябва да се съобразявате с техния срок на годност и съхранение. Витамините имат много кратък живот и бързо се разпадат в следствие на светлина, температура и кислород. Ако искате да запазите прашеца като добавка към зимно-пролетната храна трябва веднага да го залеете с пчелен мед както правят пчелите в кошера. Тази смес трябва да се съхранява на тъмно, до 25 градуса и когато се прави тестото да не се загрява, ако е много твърдо да се размива. Прашец които е минал сушене се превръща в пепел за пчелите и остава неусвоен. Поради тези причини и опасността от предаването на зарази аз не употребявам прашец за подхранване.

Трябва да знаете, че в света има около 10 фирми които са специализирани в областта на производството на Витаминно-минерални премикси /ВМП/ за животни. Нито една от тези фирми не е разработила ВМП специално за пчели. В храните за пчели на пазара се влагат ВМП предимно предназначени за свине или птици.
    Този пост е редактиран от Георги Куров; 20.01.2015 в 21:18.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Георги Куров Виж публикацията
    ...... По въпроса за самото хранене ще преместя от друга подобна тема едно видео на най-изтъкнатия специалист в областта на храненето на пчелите в България - доц, д-р Иванка Желязкова от 2013 година.
    https://www.youtube.com/watch?v=TetKYBiixyU
    Изгледах лекцията. БЕЗЦЕННА Е !!! В нея е синтезирана огромно количество полезна информация. Всичко, от което се нуждаем в тази тема, го има в тази лекция. Сега трябва да седна и да загубя няколко дена, за да си записвам дума по дума и число по число, и после да го пиша във файл и във форума. Другата алтернатива е ако някой от форума е в близки отношения с Желязкова, за да може да и звънне по телефона и да я помоли да ни даде файла с презентацията. Този файл ще е безценен за нас. Ако някой наистина може да я помоли ни го даде този файл, нека да го направи. Всички от форума ще сме му безкрайно благодарни.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •