Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 37 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 363
    Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Някой има ли представа какво е съотношението между меда и прашеца в дневното меню на една пчела? Ако правя захарна питка или 70% сироп, колко грама прашец трябва да се сложи в тях? Не че наистина ще слагам прашец, просто ме интересува какво трябва да е съотношението между протеини и въглехидрати в една балансирана пчелна диета.

Вече имам въведени във файла разни храни, като например яйца и мляко. Имам дори и въведени хапчетата CENTRUM A to Zink, и започна вече да ми става интересно в какви пропорции трябва да се смесват със захарния сироп, за да си изясня какви ще са ценовите параметри на получената смес.

На пръв поглед изглежда, че ще се окаже много евтино да даваме всичките необходими витамини и минерали. Хапчетата CENTRUM имат от 400 до 1000 пъти по-висока концентрация на витамините и минералите, и вероятно влагането им ще е само няколко стотинки на килограм захар. Проблем ще се окажат протеините (аминокиселините). Досега съм изследвал яйцата и млякото, но и при двете съдържанието на вода е огромно (70-80%) и на практика купувайки ги, ние ще си даваме парите основно за вода. Едва ли не трябва да не слагаме в сиропа никаква вода - трябва да го правим само с мляко, и пак няма да постигнем необходимото протеиново съдържание. Всичките тези сметки обаче изискват и познание за процентите на смесване на мед и прашец, а такава информация към днешна дата нямам.

Та бихте ли ми подхвърлили някой линк, та да мога поне ориентировъчно да преценя от колко прашец се нуждае организма на една пчела. За меда вече знаем - това е средно около 4 милиграма мед на ден.
    Имаш! Виж в един от файловете дето ги качих последно. Сега ще се разровя и аз, ако стигнеш до отговора ми кажи, че да не търся.

Минимум 125мг прашец за една ларва, максимум 187,5мг.
    Протеин за една ларва - от 25мг до 37,5мг
    Разход на прашец за една година (на семейство) - от 13,4кг до 17,8кг.
    Въглехидрати нужни за една ларва - 59,4мг

Имаше и още, но като не ги знам наизуст. В старата таблица дето я правих ги има повечето.
    Точно няма как да кажем какво е нужното дневно меню, защото е различно според сезона, пилото и т.н. Пак макс и мин ще трябва да е.

database- Hranene.XLSX
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Lightbulb

Някой има ли представа какво е съотношението между меда и прашеца в дневното меню на една пчела? Ако правя захарна питка или 70% сироп, колко грама прашец трябва да се сложи в тях? Не че наистина ще слагам прашец, просто ме интересува какво трябва да е съотношението между протеини и въглехидрати в една балансирана пчелна диета.

Вече имам въведени във файла разни храни, като например яйца и мляко. Имам дори и въведени хапчетата CENTRUM A to Zink, и започна вече да ми става интересно в какви пропорции трябва да се смесват със захарния сироп, за да си изясня какви ще са ценовите параметри на получената смес.

На пръв поглед изглежда, че ще се окаже много евтино да даваме всичките необходими витамини и минерали. Хапчетата CENTRUM имат от 400 до 1000 пъти по-висока концентрация на витамините и минералите, и вероятно влагането им ще е само няколко стотинки на килограм захар. Проблем ще се окажат протеините (аминокиселините). Досега съм изследвал яйцата и млякото, но и при двете съдържанието на вода е огромно (70-80%) и на практика купувайки ги, ние ще си даваме парите основно за вода. Едва ли не трябва да не слагаме в сиропа никаква вода - трябва да го правим само с мляко, и пак няма да постигнем необходимото протеиново съдържание. Всичките тези сметки обаче изискват и познание за процентите на смесване на мед и прашец, а такава информация към днешна дата нямам.

Та бихте ли ми подхвърлили някой линк, та да мога поне ориентировъчно да преценя от колко прашец се нуждае организма на една пчела. За меда вече знаем - това е средно около 4 милиграма мед на ден.
    и аз вчера зададох същия въпрос...

...после се поразрових сам и стигнах до що-годе задоволителен (за мене) отговор:

Шота е взет от тук: http://scientificbeekeeping.com/a-co...he-pollen-sub/ ; съветвам те да прочетеш цялата публикация... човека е свършил много от работата, с която ти си се нагърбил... между другото, обърнете внимание към края на статията кой от всичките продукти използвани за теста се е представил най-добре

Но, според мен, за да си изясним най-точно съотношението протеин : въглехидрат в пчелната диета, май трябва да насочим ''изследванията'' си към т. нар. ''bee bread'' или ''перга''... та нали това е основната пчелна ''манджа''?! според мен отговора на уравнението се крие там... е, друг е въпроса дали ще може да се възпроизведе без участието на мед и прашец - двете основни съставки.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Според мен трябва да видим месец по месец колко пило има и по това да се водим за разхода на прашец.

Примерно: семейството има 10000 пчели и 1000 килийки пило снесени в един ден.

Разход на мед:

10 000 пчели х 4мг = 40гр / ден мед
    1000 ларви х 163мг = 163гр (за 8-9 дни) = 163 / 8 = 20,375гр / ден
    Тоест, 40гр мед за пчелите и 20,375гр за 1000 ларви = 60,375гр / ден (ако приемем, че хранят на равни дози през 8-те дни)
    Но горе в таблица пише 120гр с пило / ден и 60гр без пило / ден (0,84 и 0,42кг на седмица)
    Разликата е в това, че смятам минимума (4мг на пчела), а разхода за терморегулация не го включвам.

Разход на прашец:

Между 125 и 187,5мг / ларва
    Тоест, 1000 ларви х 156,25мг (average) = 156,25гр (за 8-9 дни)
    156,25 / 8 = 19,53гр / ден за 1000 ларви

Всичко:
    10000 пчели и 1000 ларви

Мед - 60,375гр / ден
    Прашец - 19,53гр / ден

Ако ще се дават някакви питки, то те трябва да са: 75,56% мед и 24,44% прашец(75% / 25% за по-лесно). Всеки ден трябва да получават по 79,9гр питка, или на седмица 559,335гр.
    Стана една...тоест, 75/25 е съотношение 3:1

Ако приемем, че в прашеца има 25% протеин, то 25% от 19,53гр = 4,8825гр / ден(34,1775гр / седмица)
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    16.04.2013
    Пчеларски район
    Хасково
    То, что пчелы предпочитали инвертные сиропы по технологии «ПЧЕЛИТ» и НИИП, на наш взгляд, можно объяснить тем, что в составе этих препаратов, кроме простых сахаров, есть аминокислоты, макро- и микроэлементы, витамины группы B. В итоге получается единая биологически активная добавка, ее элементы работают в комплексе, усиливая действие друг друга. Полученный при помощи ферментного препарата «ПЧЕЛИТ» инвертный сироп исследовался на содержание микроэлементов и аминокислот. Данные можно увидеть в таблице 2.

Таблица №2. Результаты анализов аминокислотного и минерального составов инвертированного сиропа («ПЧЕЛИТ»).

Состав и содержание аминокислот, %
    лизин 0,003
    гистидин 0,003
    аргинин 0,002
    аспаргиновая кислота н/обн
    треонин н/обн
    серин н/обн
    глутаминовая кислота н/обн
    пролин 0,072
    глицин следы
    аланин 0,008
    цистин 0,019
    валин 0,003
    метионин следы
    изолейцин 0,002
    лейцин 0,003
    тирозин следы
    фенилаланин 0,002
    Содержание микроэлементов, мг/л
    Калий 52,1
    Натрий 150,8
    Кальций 34,3
    Магний 30,1
    Железо 16,9
    Цинк 0,65
    Медь 0,51
    Марганец 0,4
    Фосфор 8,5

Това са данни за въпросния препарат Пчелит - доколкото разбирам, се използва за инвертиране на захарен сироп!
    Има и Пчелит В комплекс.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Според мен трябва да видим месец по месец колко пило има и по това да се водим за разхода на прашец.

Примерно: семейството има 10000 пчели и 1000 килийки пило снесени в един ден.

Разход на мед:

10 000 пчели х 4мг = 40гр / ден мед
    1000 ларви х 163мг = 163гр (за 8-9 дни) = 163 / 8 = 20,375гр / ден
    Тоест, 40гр мед за пчелите и 20,375гр за 1000 ларви = 60,375гр / ден (ако приемем, че хранят на равни дози през 8-те дни)
    Но горе в таблица пише 120гр с пило / ден и 60гр без пило / ден (0,84 и 0,42кг на седмица)
    Разликата е в това, че смятам минимума (4мг на пчела), а разхода за терморегулация не го включвам.

Разход на прашец:

Между 125 и 187,5мг / ларва
    Тоест, 1000 ларви х 156,25мг (average) = 156,25гр (за 8-9 дни)
    156,25 / 8 = 19,53гр / ден за 1000 ларви

Всичко:
    10000 пчели и 1000 ларви

Мед - 60,375гр / ден
    Прашец - 19,53гр / ден

Ако ще се дават някакви питки, то те трябва да са: 75,56% мед и 24,44% прашец(75% / 25% за по-лесно). Всеки ден трябва да получават по 79,9гр питка, или на седмица 559,335гр.
    Стана една...тоест, 75/25 е съотношение 3:1

Ако приемем, че в прашеца има 25% протеин, то 25% от 19,53гр = 4,8825гр / ден(34,1775гр / седмица)
    Само ларвите ли се нуждаят от прашец? Да не би възрастните пчели да карат на фотосинтеза.

Може би по-добрият критерий е да използваме други две твои числа. Годишно едно семейство изяжда 75 кг мед и средно 15 кг. прашец. При това положение съотношението става 5:1, което някакси по ми харесва. Естествено че ще трябва да се опитаме да го разделим по месеци, за да има зимна храна, пролетна храна, лятна храна и есенна храна. Ще трябва да отчетем и факта, че през част от месеците идва прашец и от природата. Ще гледам да стъкна някакъв файл по месеци, пък после ще бистрим цифрите му.

Между другото в сръбските питки с прашец слагат само 40g прашец на 1 kg питка. Това е само 4% или съотношение 25:1. Въпреки това питките са наситено жълти, сякаш в тях има над 50% прашец.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Само ларвите ли се нуждаят от прашец? Да не би възрастните пчели да карат на фотосинтеза.

Може би по-добрият критерий е да използваме други две твои числа. Годишно едно семейство изяжда 75 кг мед и средно 15 кг. прашец. При това положение съотношението става 5:1, което някакси по ми харесва. Естествено че ще трябва да се опитаме да го разделим по месеци, за да има зимна храна, пролетна храна, лятна храна и есенна храна. Ще трябва да отчетем и факта, че през част от месеците идва прашец и от природата. Ще гледам да стъкна някакъв файл по месеци, пък после ще бистрим цифрите му.

Между другото в сръбските питки с прашец слагат само 40g прашец на 1 kg питка. Това е само 4% или съотношение 25:1. Въпреки това питките са наситено жълти, сякаш в тях има над 50% прашец.
    Чакай, не бързай, имам доводи
    Пчелата взема най-много протеин като ларва, а след това нивата падат до нищожни. Тоест, ако възрастната пчела харчи протеин, то той е много малко и реално всичко в нея го дава на пилото.
    Разликата в съотношението идва от различните месеци и пилото, а и не смятам разхода за терморегулация, а само този за жизнени функции(4мг).
    Нали казахме мин, макс и средно ще смятаме. А и прашеца има въглехидрати, там как ще го сметнем?
    Някой друг няма ли да се включи, че само от няколко източника няма да стане.

Сръбските пчели са друг тип, те от прашец нямат нужда. То по-добре да не го бяха слагали, че кой ги знае какъв прашец са намерили. На цвят и аз ще го докарам кеф ти лилаво, кеф ти розово, кеф ти червено

Усещаш ли как ще свършим работата на някоя фирма за добавки и храни, но няма да почерпят.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тука може и да си прав. Протеините (аминокиселините) се използват за изграждане на нови клетки. При човек този процес се извършва непрекъснато. В рамките на живота му всяка една клетка се подменя около 70 пъти. Тоест веднъж годишно ние се подменяме на 100%, с изключение на мозъка. При това положение всеки един божи ден се подменят около 300 грама наши клетки, и ние се нуждаем от минимум 300 грама протеини, за да изградим новите клетки. Това е грубата бакалска сметка.

Пчелите обаче живеят само 5-6 седмици, което означава че веднъж порастнали, в техния организъм не се създават нови клетки. Е може би при майката положението е малко по-различно, но при работничките и търтеите е почти 100% сигурно, че цял живот изкарват с един единствен комплект клетки. При това положение наистина освен мед за енергия една възрастна пчела едва ли се нуждае от нещо друго.

На фона на тези разсъждения съм съгласен, че количеството на прашеца трябва да го изчисляваме пропорционално на количеството пило в дадения месец от годината.

Тука трябва още веднъж да напомним за значението на 10-те НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ. Ако ние не им ги доставим на личинките с нашата храна, те ще станат кекави при дефицит на прашец от природата. Два-три дъждовни дни и пилото ще започне да се подхранва с непълноценна храна. И тогава какво става - правим къща не с тухли четворки, а с кирпич ....... И после искаме да е здрава .....

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Витамините и минералите са евтини. Тях ще ги слагаме под път и над път на принципа "Ако не помогне, поне няма да навреди". Проблемът е с аминокиселините, особенно с незаменимите. Те освен всичко друго трябва да са в големи количества (големи тегловни части). Незаменимите аминокиселини ще трябва да ги осигурим на 100%, а с другите ще е както се случи. Засега съм обърнал поглед към различните видове брашна - соево, царевично, сусамово, слънчогледово, картофено и т.н. Всичките те имат дълъг списък от протеини, но трябва да видим коя комбинация най-много ще ни подхожда. Между другото тези брашна си имат и витамини и минерали, така че може да стане с един куршум 3 заяка.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Браво, браво темата вьрви добре. Накрая като добавите в сметката и цената на концентрираните протеини и ще дойдем пак на вьпроса за прашеца и как да го използваме безопасно. На пролет продадох 25 кила прашец за без пари и ако можех да го използвам никога не бих го продал.

Между другото доказано е, че на протеинови добавки се отглеждат само до 2 врьтки пило и после пчелите спират развитие.

За пчелита да кажа, че засега сьм много доволен. На есен храних с инвертиран сироп с него и днес погледнах няколко кошера, меда така си стои. На груб поглед консумацията до момента е около 3 килограма мед.
    Винаги може по-добре.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    ....... Между другото доказано е, че на протеинови добавки се отглеждат само до 2 врьтки пило и после пчелите спират развитие ......
    Това е интересно твърдение. Би ли посочил линк, за да го прочетем.

Иначе здравата логика говори, че нищо няма да им стане на пчелите с тези добавки. Ти как си ги преставяш тези добавки? Нали и те са също храни като всички останали, но някой си е направил труда да изследва какво има в тях и ги е кръстил "добавки". Същите тези добавки пчелата може да си ги намери и в природата, и после като се разградят в корема и става една каша, в която атомите не са надписани "този е от полето, а този - от добавката в хранилката".

Би могло да стане проблем, ако на пчелата дадем добавка с някаква отровна съставка. Ако това не го направим не забравяй, че през милионите години еволюция пчелите са яли какво ли не, и бъди сигурен че организама им се е адаптирал към почти всичко неотровно, ядено във всякакви пропорции. Самата химия в корема и в червата се е адаптирала да извлича полезните за организма съставки и всичко останало се изхвърля като непотребни изпражнения. Може да стане гаф само ако излъжем химията да усвои нещо уж полезно, пък то да се окаже вредно (отровно). Но ако в хранителните добавки имаше нещо подобно, то това отдавна щяхме да го знаем.

Самият прашец има в себе си съставки, които от прашец до прашец имат 100 пъти разлика в процентното съдържание. И какво - пчелите случайно да са умрели от това. Аз лично си мисля, че пчелния организъм достатъчно добре се е адаптирал към разнообразието на храната, и ако ние им я дадем в някаква малко по-друга форма, нищо няма да се случи.

Страница 8 от 37 ПърваПърва ... 67891018 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •