Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Само ларвите ли се нуждаят от прашец? Да не би възрастните пчели да карат на фотосинтеза.

Може би по-добрият критерий е да използваме други две твои числа. Годишно едно семейство изяжда 75 кг мед и средно 15 кг. прашец. При това положение съотношението става 5:1, което някакси по ми харесва. Естествено че ще трябва да се опитаме да го разделим по месеци, за да има зимна храна, пролетна храна, лятна храна и есенна храна. Ще трябва да отчетем и факта, че през част от месеците идва прашец и от природата. Ще гледам да стъкна някакъв файл по месеци, пък после ще бистрим цифрите му.

Между другото в сръбските питки с прашец слагат само 40g прашец на 1 kg питка. Това е само 4% или съотношение 25:1. Въпреки това питките са наситено жълти, сякаш в тях има над 50% прашец.
Чакай, не бързай, имам доводи
Пчелата взема най-много протеин като ларва, а след това нивата падат до нищожни. Тоест, ако възрастната пчела харчи протеин, то той е много малко и реално всичко в нея го дава на пилото.
Разликата в съотношението идва от различните месеци и пилото, а и не смятам разхода за терморегулация, а само този за жизнени функции(4мг).
Нали казахме мин, макс и средно ще смятаме. А и прашеца има въглехидрати, там как ще го сметнем?
Някой друг няма ли да се включи, че само от няколко източника няма да стане.

Сръбските пчели са друг тип, те от прашец нямат нужда. То по-добре да не го бяха слагали, че кой ги знае какъв прашец са намерили. На цвят и аз ще го докарам кеф ти лилаво, кеф ти розово, кеф ти червено

Усещаш ли как ще свършим работата на някоя фирма за добавки и храни, но няма да почерпят.