Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 41 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 401
    Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Колегата Бонев е направил прекрасен документ по темата изработване на кошери и рамки - с чертежи, размери и тн.

Редакция: Ето за това става въпрос, ако не се лъжа.
    http://pcheli.bg/category/statii/pch...tar/chertezhi/
    Този пост е редактиран от BateMisho; 08.01.2015 в 16:49. Причина: допълване - линк

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Още един голям + за Ахмед от Сърница днес си взех рамките от ЕКОНТ и всичко беше както се бяхме разбрали.Сухи ,без чворове и доставка на време,да се прибера и се започва коване 4200 рамки докато ги накова ,зор ще видя а не и само коването.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Най лесно е коването ако имаш такер /ти имаш Иване/, а най гадното е сноването на телта. В момента и аз съм зает с тази процедура и колко и да се напрягам повече от 100 рамки на ден не мога да оправя /пробиване, коване и сноване/

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.12.2013
    Пчеларски район
    СЕВЕРОЗАПАДНАЛ
    Цитат Първоначално публикувано от Цеко Виж публикацията
    Най лесно е коването ако имаш такер /ти имаш Иване/, а най гадното е сноването на телта. В момента и аз съм зает с тази процедура и колко и да се напрягам повече от 100 рамки на ден не мога да оправя /пробиване, коване и сноване/
    100 са 100 ,10 дена по 100 са си 1000 така че не се оплаквай, а и ние сме двама така че да се надявам че ще бъдат 2000.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Във фейсбук групата ПЧЕЛИН колегата Станко Ставров демонстрираше с подобна машинка /само че за една дупка/ как едновременно хем дупчи рамката хем поставя кабзите в дупките, но както тогава се изрази колегата Димитър Бонев, по евтино излиза /а според мен и по бързо става/ вместо кабзи да се ползват скоби на пневматичния такер на РАЙДЕР RD-AS01. Лично аз първо пробивам страничните летви /снова теловете само хоризонтално/ след това кова рамките, после набивам скобите около дупките и след това снова.

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от dankov64 Виж публикацията
    А какъв е стандарта-май колкото пчелари толкова стандарти.
    Не мислители, че от там ни идват много от ядовете които трупаме в процеса на работа.
    Не трябва ли точно тук във форума да има уточнен някакъв стандарт на рамки и разстояния от тях. Да си изработим нещо като БДС , или казано стандарт на пчеларите в България. Не за всичко, да започнем от рамките. И тогава можем да обвиняваме майсторите като не калпави а като неграмотни.
    Ще дам прост пример, поръчвам си 50 бр. кошера при прехвален майстор, за по сигурно с ролетка меря негово производство кошер и сравнявам, нося си и една рамка. Меря щеря всичко ОК, цената за тия времена беше една от най високите, трябва да се внимава.
    Резултата - След една година вече установявам големия проблем, като се опитвам да разединя пълните магазини с мед. Ужас не се отлепват. Как да ги разединиш като разстоянието между рамките между двата магазина е повече от 10мм. Тогава в яда си предизвикан от мизерията на която бях подложен него ден, майстора имаше късмет, че е на повече от 100км.Медицинско свидетелство щеше да му е крайно необходимо. Срещу 7000лв си докарах толкова много ядове и труд, че още ме сърбят ръцете.
    От негова гледна точка той е прав. Да той си е много добър дърводелец и ми отговори, къде пише че това разстояние е 7мм. Ето имаме договор и в него пише да се произведат по стандарт ама по кой стандарт ???????????
    Доста се отплеснах та да си дойда на думата. Нека имаме волята да си уточним някакъв стандарт за рамки и отстояния. Така всеки ще си знае разликите от стандарта и на всички ще ни бъде по лесно Да се опитаме да направим нещо съвместно, всички пчелари, Да е по лесно на бъдещите пчелари- ДА ОСТАВИМ НЕЩО ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.
    Колега, ми то си има стандарт: Не е съвършен, много размери са описани в текста, но мисля. че върши работа. Изтеглих и книжката, препоръчана от Зуница - където стане въпрос за размери са приведени таблици от този стандарт. А не зная някой стандарт да е отпаднал. Може би просто вече не са задължителни и всеки си прави к'вото му е кеф. Аз навремето като си купих първите кошери с пчели, всички бяха от държавни пчелини в многокорпусни и изработени по този стандарт. Нямам съществени забележки. Всички елементи са взаимозаменяеми. Недостатък на БДС-то е, че някои размери не са регламентирани точно и еднозначно. Сега кошерите са ми различни, случва се като сложа случаен магазин върху случаен корпус рамките да опрат в долните. Не са взаимозаменяеми и капаците. Затова мисля да си направя чертежи и който майстор да ми прави кошер - по моя чертеж. После ги приемам с рулетката.
    Ние можем да допълним или променим там, където практиката е доказала нецелесъобразност на някакъв размер или елемент от конструкцията.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри БДС 2276-82.jpg‎  

Наблюдател
    Регистриран
    02.07.2014
    Пчеларски район
    село Тамарино община
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    От къде може да се закупи, и на каква цена.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от aris Виж публикацията
    Това е направи-си-сам
    Не е нещо специално и за 1-2 часа можеш сам да си го направиш.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от aris Виж публикацията
    А ако нямаш под ръка тръби, шини, шила, патронници или друго за закрепването им, електрожен, ъглошлайф, твърд дървен материал, напр. бук, дърводелски машини и други необходими неща, както и нужните умения и опит за работа с тези материали и машини та да си го направиш за два часа, може да потърсиш начин да си го доставиш от Румъния - от тук: http://www.tocmai.ro/dispozitiv-de-g...-20558198.html , малко по-различен вариант от тук: http://www.tocmai.ro/dispozitiv-de-g...e-9959255.html , изцяло метално - от тук: http://www.stupi-miere.ro/ro/dispozi...-brad_902.html , пак метално, но с вертикален натиск - за работа с една ръка - от тук: http://www.anunturi66.ro/vand-dispoz...a-tulcea-48723 и тук: http://www.aaz.ro/detalii/542602/Van...e-pentru-stupi .
    Не зная дали могат да го изпратят до България, но ако разбереш нещо, пиши.
    Няма начин да го няма и в друг европейски сайт, но не зная по каква ключова дума да го търся.

Страница 14 от 41 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •