А какъв е стандарта-май колкото пчелари толкова стандарти.
Не мислители, че от там ни идват много от ядовете които трупаме в процеса на работа.
Не трябва ли точно тук във форума да има уточнен някакъв стандарт на рамки и разстояния от тях. Да си изработим нещо като БДС , или казано стандарт на пчеларите в България. Не за всичко, да започнем от рамките. И тогава можем да обвиняваме майсторите като не калпави а като неграмотни.
Ще дам прост пример, поръчвам си 50 бр. кошера при прехвален майстор, за по сигурно с ролетка меря негово производство кошер и сравнявам, нося си и една рамка. Меря щеря всичко ОК, цената за тия времена беше една от най високите, трябва да се внимава.
Резултата - След една година вече установявам големия проблем, като се опитвам да разединя пълните магазини с мед. Ужас не се отлепват. Как да ги разединиш като разстоянието между рамките между двата магазина е повече от 10мм. Тогава в яда си предизвикан от мизерията на която бях подложен него ден, майстора имаше късмет, че е на повече от 100км.Медицинско свидетелство щеше да му е крайно необходимо. Срещу 7000лв си докарах толкова много ядове и труд, че още ме сърбят ръцете.
От негова гледна точка той е прав. Да той си е много добър дърводелец и ми отговори, къде пише че това разстояние е 7мм. Ето имаме договор и в него пише да се произведат по стандарт ама по кой стандарт ???????????
Доста се отплеснах та да си дойда на думата. Нека имаме волята да си уточним някакъв стандарт за рамки и отстояния. Така всеки ще си знае разликите от стандарта и на всички ще ни бъде по лесно Да се опитаме да направим нещо съвместно, всички пчелари, Да е по лесно на бъдещите пчелари- ДА ОСТАВИМ НЕЩО ЗА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.