Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 13 от 24 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 121 до 130 от общо 235
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    До колегата Павлов: Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?
    До колегата Скутелатор: Като най-изявен във форума познавач на пчелната генетика , какво е виждането ти за отглеждане на майките в среда на семейства чието здраве се подържа с антибиотици и сулфонамиди?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от PABLO PAVLOV Виж публикацията
    Радвам се когато се намират колеги който си използват сивото вещество "ПОЗДРАВИ".
    Тезите на колегите са много добри но трябва да се доразвият.
    По имунопрофилактичната програма за развъдните стопанства изпълнявана от НВМДИ -София към БАБХ всяка година се взимат проби от всички стопанства рег. по Наредба № 47- трикратни проби за нозематоза, / за една година/, проби за АГ - при новоприети стопанства и при съмнение - проверка или при усложнена обстановка на района.
    Това е което знам допълнително не мисля че дългогодишни производители ще си позволят да произвеждат болни майки. Нарочно споменавам майки а не пчели по-простата причина че има доста трудове кой доказват че майките не пренасят повечето заразни заболявания при пчелите - основно придружаващите пчели могат да са преносители. Някои може да възкликни" аиде- бе " ами да се поразрови в литературата.
    Затова в повечето стопанства навън колегите предават новите майки по феромонния метод който е доста елементарен и ефективен /пчелната майка се предава без пчели като преди това старата пч. майка се затваря в изолаторна или инкубациона клетка /цилиндрична/ за 3 до 4 часа, след което старата се изкарва и на нейно място се пуска новата единият изход се блокира с захарно тесто / твърдо/ и се поставя м/у рамките --- ефекта се получава когато новата майка приеме феромоните на старата майка и така мирише почти еднакво с старата до момента на надделяванета на нейните собствени. От това произлиза и още един отговор че пчелни семейства и пчелни майки от една и съща раса имат близки или сходни феромони при които подмяната на майки става доста по лесно от колкото при различни./ Стига толкова за майките.
    Колегата пита кой произвеждат боклуци и качествени майки, от 2008 до ден днешен купувал майки. Стопанството е 180 бр. пчелни семейства разположени на дава обекта при надморско равнище 300 - 400 м. надморско равнище . Купувал съм майки от Ловеч и от трите стопанства разположени там не съм доволен, от Плевен също съм купувал два пъти още в началото и до тук, от Гурково/с. Димовци/ също съм взимал - качествени майки за конкретната година 2008 г., от Виница също сам взимал и взимам - за сега съм доволен, Кърджали не искам да коментирам - голям смях, Благоевград без коментар не пипам там, Пазарджик/Малоконаре/ задоволително качество но не винаги, Смолян само веднъж 2009 юни бяха добри. Колегата споменава конкретни бройки закупени майки колко добри колко боклуци винаги в една закупена партида майки има и такива който не са добри, но не винаги вината е в майките има и други условия който оказват влияние - винаги ще има майки които ще са със по- ниско качество та те се произвеждат от пчеларя все пак човек ги произвежда по изкуствен метод. Първите майки който закупих през 20. май. 2014 г. не ме удовлетвориха като резултати след това юни и юли са добре и работеха добре. Всеки да си преценя за него.

Поздрави на всички мислещи пчелари.
    колега за Апис Селект ли говореш от Виница -Кисов и синове?

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    ТОМ 2 http://translate.google.com/translat.../6&prev=search
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Знаете ли колко човека в България изобщо са чували за КОЛОС?
    Можете ли да ни обясните точно какво представлява проекта и какви са целите му?

Благодаря!
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колега Павлов ,за мен е ясно от къде са майките.Беше ми интересно дали аудиторията ще научи.Е имате си основание за тайна ,уважавам я.
    Благодаря за разбирането.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2014
    Пчеларски район
    СЕВЛИЕВО
    Въпрос от зуница " Случайно имаш ли информация за ползване на коктейл антибиотици или сулфонамиди като профилактика на евентуални заболявания?"
    Педи години когато съществуваха пчеларските предприятия антибиотици се стоварваха с камиони, тази практика не бе само в българия. Забраната за употреба е от скоро което не означава че в момента не се прилагат, по - възрастни пчелари си ги прилагат и до днес. По интересно е че на Българската Митница все по- често се конфискуват антибиотици за пчели.
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0703.jpg
Прегледи:      207
Размер:	113.5 KB
ID:	2875 Митница - Летище София / количество осем опаковки /.
    Коктейли колкото щеш, всеки пчелар фармацевт.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри DSC_0709.jpg‎   DSC_0710.jpg‎  
    Този пост е редактиран от PABLO PAVLOV; 09.01.2015 в 19:17.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    А, колко минават!?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз познавам двама пчелари, на които нозематозата им е унищожила пчелите на 100%. Причината - и при двамата е външна зараза от купени майки. И двамата са направили отчаяни опити за спасение, но вече е било късно. И двамата са на мнение, че единственият начин това да не се случи друг път е ПРОФИЛАКТИЧНОТО ТРЕТИРАНЕ с Фумагилин. Иначе ако чакаш да се прояви болеста и тогава да лекуваш - това няма как да стане. Щом я видиш болеста в един единствен кошер, значи вече е късно за каквото и да било спасение на целия пчелин.

Та всеки може да се пищови колко е велик и как гледа пчели без антибиотици, но това ще е до момента, до който загуби всичките си кошери. И тогава ще започне да скуби коси, но вече ще е късно. И въпросът не е дали ще стане - то е повече от ясно, че ГАРАНТИРАНО ЩЕ СТАНЕ, само дето не се знае дали ще е тази зима или след 5 години.

Аз лично не съм използвал досега антибиотици, но още първия път когато загубя някой пчелин и ще започна да ги използвам. Добре че имам много пчелини и мога да си позволя да загубя един. Така ли е обаче с всички останали пчелари? Могат ли да си позволят загубването на цял пчелин или е по-добре напук на закона да си третират профилактично? Както виждате майкопроизводителите вече се осъзнаха.

Та това ми е и въпроса - има ли някакъв начин профилактично да се използва фумагилин поне веднъж годишно, без при това да се появят остатъци в меда или восъка?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Благодаря, колега Павлов. И аз имам същата информация. За съжаление, "Нищо ново под слънцето".
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аз съм от хората ,които ползувахме антибиотици и това си го пишеше във всяка книга.Бил съм и на лекции на Гургулова ,на тази тема.Тогава тя препоръчваше излолзуването им профилактично.Когато се каза ,че няма да се прилагат повече - спрях.Е добре но никой не казва с какво да ги заменим.Знам ,че има хора ,които продават на дребно и си ги ползуват.Другите се спасяват ,както могат.Сигурно много ще ми скочат,но от него време не съм имал такива силни семейства.И както казва колегата ,видя ли зор -никакви наредби и закони няма да ме спрат.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
    В смисъл то проблема няма да е толкова голям при този внос от вън - рано или късно ще си вкараме всичко по пчелите каквото си нямаме/ заболявания/.
    Хем е така, нем- не съвсем.
    На света няма две семейства в един пчелин, в които да има абсолютно едни и същи патогени. Дори във тялото на една пчела, трудно ще се намерят два абсолютно идентични вириона.

На света няма организъм, който да е напълно свободен от всякакви патоени! Да, но досега това не е попречило на търговията със животни и животински продукти. Дозата прави отровата. И върху това се базира целия ветеринарен контрол, защото всичко представлява част от една една и съща непрекъсната и взаимосвързана екосистема. - Спори на Ам.гнилец има буквално на всякъде и във всеки един кошер, но това не означава, че трябва да търгуваме със пчели заразопреносители на болестта, основавайки се на всеобщото разпространение на конкретния патоген. Важно е дали е потенциално опасно да предизвика заболяване или не. Същото се отнася за Нозема и за кой да е друг паразит, вирус, бактерия, гъбичка или някой дру патоген. Например, Нозема тип Ц е била регистрирана в проби на повече от 30 години от Източното крайбрежие на САЩ, но очевидно не е представлявала опасност до преди 2000-и някоя, когато започва масовата си експанзия по целия свят.

Колкото по-вирулентен е един патоген, толкова е по-голяма склонността му да се самоограничава в развитието си. Колкото по-бързо убива гостоприемника си (отделната пчела), толкова е по-голяма вероятността гостоприемника да умре, преди той да е имал шанса да зарази друг гостоприемник (изключение са някои патогени, при които смъртта на гостоприемника е необходимо условие за самото разпространение). Та колкото един патоген е по-вирулентен, толкова по-голяма начална популация от заразени индивиди в семейството е необходима за да се предизвика неговата смърт (т.е. по-опасни са по-малко вирулентните, хронични патогени). Всеки патоген неизменно водещ до евентуалната смърт на пчелното семейство, ще се разпространява (съществува) дотогава, докогато получава свеж поток от нови гостоприемници, върху които да съществува - посредством търговията или движение на пчелни семейства. Ефекта е подобен на този на доминото или на горски пожар.

ЕТО ТУК е истинската роля на ветеринарния контрол! Епизоотични ЦИКЛИЧНИ заболявания по пчелите винаги е имало и винаги ще има! Без ДЕЙСТВАЩ ветеринарен контрол епизоотичните заболявания са по-ОПУСТУШИТЕЛНИ (както всяка първа вълна на всяка епидемия) и по-чести. ВСЯКАВИ СПОРОВЕ ОТНОСНО РАСОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ОКОЛО МАЙКИТЕ НА МАЙКОПРОИЗВОДИТЕЛНИТЕ СТОПАНСТВА СА АЛА-БАЛА, В СРАВНЕНИЕ В ЛИПСАТА НА ДЕЙСТВАЩ НЕЗАВИСИМ ВЕТЕРИНАРЕН КОНТРОЛ, ГАРАНТИРАЩ ТАХНАТА БЕЗОПАСНОСТ. Ето върху това трябва да бъде насочена главната борба. Битката със майкоразвъдната мафия е маловажна, в сравнение с мафията във ветеринарния сектор. Има толкова много "тумори" за отстраняване в тази държава, че ако бъдат премахнати се чудя дали изобщо ще остане някъде здрава тъкан.

Ще продължа в друг пост, че стана пак много дълго за писане.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 13 от 24 ПърваПърва ... 3111213141523 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •