Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
Колега Павлов ,ще ме извиниш ,но около теб има някаква мъгла.Познаване на майкопроизводителите ,близки отношения с някои ...незнам .Би ли казал кое е вярно.В една тема твърдиш ,че "работя с майки само от един производител" ,а в тази изреждаш 5-6 производители.Моля за по-кратък отговор.Да не ми скочиш с някое дълго изложение ,което няма да мога да разбера.
Колега не съм пчелар от вчера все пак съм на 40 г. посочвам от 2008, 2009 до 2010 сам взимал съм майки от тези производители, в момента поръчвам само при един защото съм доволен от 2011 насам. Започнах да работя с конкретния производител защото винаги се е държал лоялно. Повтарям се - Всеки да си преценява, имате глави на раменете.
За вирусите не мога да дам компетентно мнение. Знам че, по този въпрос се е извършвало изследване на територията на българия и има резултати - проект "КОЛОС" има публикации в нета.
В смисъл то проблема няма да е толкова голям при този внос от вън - рано или късно ще си вкараме всичко по пчелите каквото си нямаме/ заболявания/.
Въпроса с отводките е много пикантен -отговора го знаеш. Но нозема има в цяла европа и у нас така че това не е болка за умиране- трябват линии устойчиви на назема.
Не коментирам конкретни имена на производители умишлено за което моля да бъда извинен.