Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Аз по това време не пипам пчелите.В календарния справочник пише;развитие 60-65 дни преди главната паша.Това е важно да се помни.Останалото са експерименти.А което семейство не се е подготвило, да си заминава,ще го замести по добро.
Говорихме за други колеги,не за моите.В интерес на истината,имах няколко късни майки и особено една от тях имаше много пило и през октомври.Аз не се радвам на такава "плодовитост" защото си давам сметка за крайните резултати.Иначе моите са си мелези от всякъде.Тепърва ще почвам да правя някаква първоначална "селекция" с наличното.Хич не ми се занимава с питки,предпочитам меда,но понякога не е съвсем така.Иначе за мен е най-добре да не ги пипам до пролетта,но климата явно има други планове.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Както писах по-долу,смятам,че семействата трябва да се наблюдават по-изкъсо,поради анормалното време и анормалното им поведение.Твърде е възможно да застудее и при положение,че гледат пило,тогава медната шапка е жизненоважна.Ако нямаш запечатани пити с мед,тогава и питките биха били решение.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
Колега ,не бъди толкова категоричен.Всяко правило си има изключение.Аз си мисля ,че съм си свършил работата ,обаче дали е така?Пийвам си ,ама ги мисля винаги.
Имайки в предвид не обичайното време през последните 12 месеца ме навежда на мисълта ,че не трябва да робуваме на всичко старо и изпитано през годините .Това ,че са подготвени и добре запасени със мед не означава ,че всичко ни е в кърпа вързано всички сте виждали или чували за пълен кошер с храна а той не е изпролетил . Няма как да предвидим на 100% какво ,ще бъде врмето през следващите 50-60 дена но винаги ,ще има изненадани и не подготвени за ситуацията която ни е поднесло времето.Всичко се променя и пчеларските практики също са в прогрес кое решение ,ще се окаже верния подход едвали ,ще разберем защо тия които са сгрешили няма да имат смелостта да си признаят за да не им падне авторитета![]()
Милен Михов
Абе и аз ги мисля,но не съм ги виждал от 2,5 месеца макар,че не ми е проблем да ги посещавам ежедневно.Но след Иванов ден ще им се извиня с по една голяма питка домашно производство.А иначе имам вино поне до май.
Ако не ги видя поне визуално 2 месеца ,пиши ме умрял.Утре смятам да отида да видя няколко -бегъл преглед.Ще докладвам.И между другото , Павката ме притесни.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))