Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 19 от 24 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 181 до 190 от общо 234
    Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Аз по това време не пипам пчелите.В календарния справочник пише;развитие 60-65 дни преди главната паша.Това е важно да се помни.Останалото са експерименти.А което семейство не се е подготвило, да си заминава,ще го замести по добро.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Павка , абе постоянно ли ги храниш твоите пчелички , че толкоз плодовити насред зимата излязоха? Инък правилно разсъждаваш.
    Говорихме за други колеги,не за моите.В интерес на истината,имах няколко късни майки и особено една от тях имаше много пило и през октомври.Аз не се радвам на такава "плодовитост" защото си давам сметка за крайните резултати.Иначе моите са си мелези от всякъде.Тепърва ще почвам да правя някаква първоначална "селекция" с наличното.Хич не ми се занимава с питки,предпочитам меда,но понякога не е съвсем така.Иначе за мен е най-добре да не ги пипам до пролетта,но климата явно има други планове.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Почетен Автор
    Регистриран
    28.10.2014
    Пчеларски район
    Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Днес с колеги стана въпрос,че има семейства с пило на по три рамки с диаметър от 10-15см.Изобщо не са спирали да гледат и това може да изиграе много лош номер на семействата.Първо - запасите са намалели,второ - ако застуди(както дават в края на месеца) меда около пилото бързо ще свърши и е твърде вероятно да се стигне до смърт от глад,независимо,че има мед по съседни пити и независимо,че времето все пак не е толкова студено.Фактора в случая ще се яви пилото.Ако няма пило дори и при по-ниски температури,кълбото ще се придвижва,а сега е запънато на рамките и не мърда.Протеиновите питки имат един голям минус,че бързо запълват червата и ще се налага облитане,а така като гледам май че януари няма да даде такова време.Допускал съм тази грешка - при усилено гледане на пило и лошо време за една седмица,беше достатъчно пчелите да се запекат.Засега единствен вариант виждам с пити с мед(за мен).Питките ще ги натоварят допълнително,но в случая ако е налице пило,то температурата е 35 градуса и поне няма да се пънат заради инвертирането на захарта.
    Павле а трябвал и им храна към момента. Зщото ако е тяка и аз трябва да им сложа питки придполагам

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Както писах по-долу,смятам,че семействата трябва да се наблюдават по-изкъсо,поради анормалното време и анормалното им поведение.Твърде е възможно да застудее и при положение,че гледат пило,тогава медната шапка е жизненоважна.Ако нямаш запечатани пити с мед,тогава и питките биха били решение.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Както писах по-долу,смятам,че семействата трябва да се наблюдават по-изкъсо,поради анормалното време и анормалното им поведение.Твърде е възможно да застудее и при положение,че гледат пило,тогава медната шапка е жизненоважна.Ако нямаш запечатани пити с мед,тогава и питките биха били решение.
    Не не трябва, който си е свършил работата есента. Оставете ги на мира тия пчели и си пийте винцето спокойно.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колега ,не бъди толкова категоричен.Всяко правило си има изключение.Аз си мисля ,че съм си свършил работата ,обаче дали е така?Пийвам си ,ама ги мисля винаги.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Имайки в предвид не обичайното време през последните 12 месеца ме навежда на мисълта ,че не трябва да робуваме на всичко старо и изпитано през годините .Това ,че са подготвени и добре запасени със мед не означава ,че всичко ни е в кърпа вързано всички сте виждали или чували за пълен кошер с храна а той не е изпролетил . Няма как да предвидим на 100% какво ,ще бъде врмето през следващите 50-60 дена но винаги ,ще има изненадани и не подготвени за ситуацията която ни е поднесло времето.Всичко се променя и пчеларските практики също са в прогрес кое решение ,ще се окаже верния подход едвали ,ще разберем защо тия които са сгрешили няма да имат смелостта да си признаят за да не им падне авторитета
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Абе и аз ги мисля,но не съм ги виждал от 2,5 месеца макар,че не ми е проблем да ги посещавам ежедневно.Но след Иванов ден ще им се извиня с по една голяма питка домашно производство.А иначе имам вино поне до май.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Ако не ги видя поне визуално 2 месеца ,пиши ме умрял.Утре смятам да отида да видя няколко -бегъл преглед.Ще докладвам.И между другото , Павката ме притесни.

Страница 19 от 24 ПърваПърва ... 91718192021 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •