Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 24 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 234
    Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Времето чак днес позволи след 2 месечна пауза да се облетят ,нямат влага и мухал поне за сега .Хранителните запаси са им добре но за всеки случай ги почерпих със по една питка Апифонда 2,5кг на семейство ,че това лъжливо пролетно време да не ни спогоди някой номер нека си имат храна над главата
    При мене още преди 6 дни(в събота) се облетяха и то масово.

...но за рапицата няма да е лошо да са повечко ако е рекъл господ всичко да е наред и да няма атмосферни катаклизми.
    А, само преди няколко месеца се кахъреше, че рапица може и да нямаш наблизо - а то к'во стана, може би е повече и от миналата година, че и по-наблизо...

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    При мене още преди 6 дни(в събота) се облетяха и то масово.

А, само преди няколко месеца се кахъреше, че рапица може и да нямаш наблизо - а то к'во стана, може би е повече и от миналата година, че и по-наблизо...
    За рапицата си напълно прав точно така се получиха нещата с рапицата да му мисля напролет ,че тая година като за сефте не останах очарован .Днеска си отивам на село мъгла в в Русе , викам си и днеска няма да е но като излязох от Николово и слънце, към 13ч започнаха облитането температурата 8гр и малко ветрец но си свършиха работата .За утре го дават още по топло
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Точно сега само ти си спокоен.Само липсата на мед в кошерите може да оправдае присъствието на питката по това време.
    Да спокоен съм но като цяло тая година няма нищо общо с предходните 100г.Затова нека да са спокойни и пчелите
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    За рапицата си напълно прав точно така се получиха нещата с рапицата да му мисля напролет ,че тая година като за сефте не останах очарован .Днеска си отивам на село мъгла в в Русе , викам си и днеска няма да е но като излязох от Николово и слънце, към 13ч започнаха облитането температурата 8гр и малко ветрец но си свършиха работата .За утре го дават още по топло
    От шест дни е такова времето(с изключение на оня ден, дето валя), качиш ли баира при разклона за Дунарит - все едно си в друг климатичен пояс, даже в събота беше достигнало 13-14 градуса, тъй че може би още тогава са се облетяли.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    kapanec, при това топло време и с тия питки да не ги стимулираш да почнат с пилото прекалено рано?
    Аз не мисля да ги подхранвам преди средата на февруари.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Да спокоен съм но като цяло тая година няма нищо общо с предходните 100г.Затова нека да са спокойни и пчелите

Да наистина година с година не си приличат,но инстинктите на пчелите си остават едни и същи през годините.Така,че ние трябва правилно да манипулираме тези инстинкти за да постигнем целите си.Ти каква цел гониш по това време? А да рапица..Та зимата започва утре.Знаеш ли от какво са направени тези питки и колко кал ще остане в пчелите, дали времето ще им позволи облитане?Знаеш ли по колко прашецови запаси има в кошерите?Защото прашеца прави пилото.Освен това пилото задължава-подходяща влажност,подходяща температура,вентилация...Вс ичко това води до увеличена консумация на мед,влажността се увеличава... и амортизиране на пчелите.След месец (20 01)нещата ще стоят по друг начин.Зимата ще е почти на половина,денят става малко по дълъг,пилото със сигурност е тръгнало(макар и малко),времето позволява по чести облитания,медоносите са по близо.....Пчелите най добре знаят кога да започнат пилото....
    Както казах по горе единствено липсата на мед оправдава питката по това време.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Да припомня 2011-2012 зимата,около нова година 10-12 градуса -облитане ок.И на 5 01 като заваля СНЯГ та до средата на март,температурите февруари през деня бяха -10,средата на март беше следващото облитане.До тогава не съм ги пипал,и като ги погледнах бяха Ок въпреки много студените два и половина месеца.Да не избързваме да си изнасилваме пчеличките в повечето случай те си знаят работата по добре от нас.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Имам надставки,които смятам да ползвам,за да разположа запечатани пити с мед,непосредствено над гнездото.По този начин ще подсигуря семейството до февруари с мед и няма да причиня излишно активизиране с питки.Зазимил съм с големи запаси,но все пак искам да се застраховам заради топлото време и късното пило.Вчера прегледах набързо няколко и всичките бяха срещу горна прелка в средата или в западната страна.Някои бяха захапали и горните летви,което ме озадачи.Коментирах с колеги и го отдадохме на топлото време и малко по-отпуснатото кълбо.Така или иначе.за празниците ще бъдат с пита/пити отгоре,а от края на януари,смятам да почвам с моите протеинови бъркочи.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Имам надставки,които смятам да ползвам,за да разположа запечатани пити с мед,непосредствено над гнездото.По този начин ще подсигуря семейството до февруари с мед и няма да причиня излишно активизиране с питки.Зазимил съм с големи запаси,но все пак искам да се застраховам заради топлото време и късното пило.Вчера прегледах набързо няколко и всичките бяха срещу горна прелка в средата или в западната страна.Някои бяха захапали и горните летви,което ме озадачи.Коментирах с колеги и го отдадохме на топлото време и малко по-отпуснатото кълбо.Така или иначе.за празниците ще бъдат с пита/пити отгоре,а от края на януари,смятам да почвам с моите протеинови бъркочи.
    И при мен положението е същото. И плановете ми са същите. Даже вече 2-3 по-гладни семейства имат по една пита над кълбото.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Днес с колеги стана въпрос,че има семейства с пило на по три рамки с диаметър от 10-15см.Изобщо не са спирали да гледат и това може да изиграе много лош номер на семействата.Първо - запасите са намалели,второ - ако застуди(както дават в края на месеца) меда около пилото бързо ще свърши и е твърде вероятно да се стигне до смърт от глад,независимо,че има мед по съседни пити и независимо,че времето все пак не е толкова студено.Фактора в случая ще се яви пилото.Ако няма пило дори и при по-ниски температури,кълбото ще се придвижва,а сега е запънато на рамките и не мърда.Протеиновите питки имат един голям минус,че бързо запълват червата и ще се налага облитане,а така като гледам май че януари няма да даде такова време.Допускал съм тази грешка - при усилено гледане на пило и лошо време за една седмица,беше достатъчно пчелите да се запекат.Засега единствен вариант виждам с пити с мед(за мен).Питките ще ги натоварят допълнително,но в случая ако е налице пило,то температурата е 35 градуса и поне няма да се пънат заради инвертирането на захарта.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Страница 18 от 24 ПърваПърва ... 81617181920 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •