Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 234
    Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Вчера обърнах мише предпазителите до сега бяха само със малките дупки на долу и свити като входа беше 3-4см .Горния вход си беше отворен така и го оставих за сега .Дилемата е как да останат да зимуват какво да бъде :На долен ,на долен и горе или само на горен вход .Доста мнения съм прочел по ? но така и не мога да преценя кой вариант е най подходящ .И понеже ми е за първа година въпросителните са много .Споделете вашите аргументи
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Има информация по темата доста във форума. Потърси я. В темата имаше и разни сметки от Матеев със ватове сравнения с крушки и т.н.

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Моите питомки зимуват с отворена горна прелка. Така получавам едно предимство - ако се изсипе много сняг, няма да ми се налага веднага да тичам и да разравям кошерите. Естествено има и други предимства - ако дъното НЕ е мрежесто, се задържа по-голямо количество СО2 и пчелите забавят метаболизма си...поне така пише по книжките

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от kapanec Виж публикацията
    Във събота направих още едно поредно третиране за акар със ОК по рецептата на "Скутелатор" но тоя път чрез накапване.Имам планувано още едно но ,ще бъде когато нямат пило семействата.Борбата със акара я проведох на няколко етапа .Първи етап:от 26.07 до 14.08 със ОК чрез напръскване със пулверизатор .Втория етап:22.08 поставих лентички "Хербал Стрип" на билкова основа са до 20.09.Трети етап две поредни третирания през 6 дена със ОК по рецептата на "Скутелатор" .Както казах остана още едно третиране което не съм решил дали да е със накапване или със "Фогер" чрез опушване .Да ли е правилно проведена борбата със акара ,ще си проличи на по късен етап това е от мен като за първа година със пчеларстването
    Накапва се задьлжително само един пьт на поколение пчели с ОК. Ако зимните си ги прьскал с водния разтвор на ОК, внимавай. Август може да ги прьскаш и три пьти, но накапването на зимните пчели САМО ВЕДНЬЖ.

Рецептата за накапване е следната:
    1 литьр вода, 1 кг. захар, 75 гр. ОК дихидрат. По 5 мл. на междурамие пчели
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Благодаря за съвета приключих със третиранията за Акар от много старание да не предобря нещата.Прочел съм доста теми за прелките и продължавам да чета .Дъната ,ще са със отворени вентилационни отвори за зимата а на някои семейства са изцяло на мрежесто дъно.Какво ме притеснява ако са само на горни прелки ,че дори и при по ниска външна температура при съвсем леко затопляне от горната прелка по бързо и по лесно ,ще усетят темературната разлика а тя по някога е лъжовна не е достатъчна и след като излезнат да се облетят по трудно ,ще се прибират в кошера падат точно пред самия вход,не им стига силите да се приберат обратно ранното почистване на под мора също е възпрепятствано .Когато са само на долен по трудно се излъгват нужно име по стабилно време за облитане и не се губят така пчели но ми се струва ,че така обмяната на въздуха няма да е достатъчна .При третия вариант когато са отворени и двете прелки вентилацията може да им е в повече да се получава течение .Вземам и под внимание изследванията за количеството отгледано пило в ранна пролет също така ,че въпросителните са все още налице
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Днеска моите ги гледах и 50% от семействата са си заклеили горните прелки като са оставили по една две малки дупчици колкото да мине една пчела.На някой от семействата се забелязва подмор от по 5-10 пчели .не се забелязва да има влага в хранилките и по платовете дъната си остават отворени за сега .Сложих им по някой парцал над велпапето за всеки случай мисля си ,че малко по избързах с тия парцали но тая година ,ще е така
    Милен Михов

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Времето чак днес позволи след 2 месечна пауза да се облетят ,нямат влага и мухал поне за сега .Хранителните запаси са им добре но за всеки случай ги почерпих със по една питка Апифонда 2,5кг на семейство ,че това лъжливо пролетно време да не ни спогоди някой номер нека си имат храна над главата
    Милен Михов

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Времето чак днес позволи след 2 месечна пауза да се облетят ,нямат влага и мухал поне за сега .Хранителните запаси са им добре но за всеки случай ги почерпих със по една питка Апифонда 2,5кг на семейство ,че това лъжливо пролетно време да не ни спогоди някой номер нека си имат храна над главата
    Хубаво си ги почерпил колега.Главната паша от кокиче наближава, така че трябва да са готови за нея.

Заслужил Автор
    Регистриран
    18.11.2013
    Пчеларски район
    с.Просена
    Цитат Първоначално публикувано от s3s3s3 Виж публикацията
    Хубаво си ги почерпил колега.Главната паша от кокиче наближава, така че трябва да са готови за нея.
    Ха ха почерпката беше по случай Коледа .Паша от тем подобни кокичета и минзухари не гоня но за рапицата няма да е лошо да са повечко ако е рекъл господ всичко да е наред и да няма атмосферни катаклизми .Дъната са изцяло мрежести и отворени надявам се ,че няма да им подейства стимулиращо за да почнат по усилено отглеждане на пило .Но да правят както си решат те да си имат храна над тях и те и аз да сме по спокойни .
    Милен Михов

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Ха ха и те и аз да сме по спокойни .
    Точно сега само ти си спокоен.Само липсата на мед в кошерите може да оправдае присъствието на питката по това време.

Страница 17 от 24 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •