Според мен трудно,пчелите се развиват по добре във вертикала отколкото в хоризонтала,освен ако не ги пълниш изкуствено/пити с пило/.Аз работя с 12 ДБ с два магазина,имам седем 10 рамкови и ми се струва,че е по добре,но да са с повече магазини![]()
Според мен трудно,пчелите се развиват по добре във вертикала отколкото в хоризонтала,освен ако не ги пълниш изкуствено/пити с пило/.Аз работя с 12 ДБ с два магазина,имам седем 10 рамкови и ми се струва,че е по добре,но да са с повече магазини![]()
Боби,разстоянието м/у плодниковите и магазинни рамки е 7-8мм.Да,майката се качва на първи етаж ,но забелязах,че това се случва след първо вадене на мед,въпреки свободно място в плодника.Друго,което ми направи впечатление е,че ако магазинните рамки на първи етаж не са прясно изградени(в момента)майката не се качва.Демек прясно изградената рамка привлича майката,въпреки разширението м/у магазинните рамките.
Красимир, за силно семейство се счита семейство покриващо 24 плодникови ДБ рамки(около 60000).А силно семейство може да се развие от качествена майка.
Ангеле,
Благодаря за отговора, но пак да питам. Слагал ли си магазините напряко? Дали имаш наблюдения: Ако плодниковите рамки са на студено, а магазинните на топло, дали майката би се качила да снася в магазина?
Имам една идея за ЛЕЖАК, ама голям "хамбар". Затова се опитвам да разбера малко повече.
Поздрави, и още веднъж благодаря за споделеният опит.
Г. Георгиев
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))