Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 165
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    100,само от лежака..незнам колко сем.има в селото,но не са малко.Знам,че наблизо има и подвижни.Иначе пашите са акация,липа,треви и понякога слънчоглед.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    наблизо има и подвижни
    Това е най важното където има подвижно пчеларство значи мястото е богато откъм паша и е нормално да се очаква добър добив.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,
    Ангеле, искам да те попитам от колко рамки ти е лежака, и по колко рамки имаш в магазините. Магазинните рамки как са разположени: По оста на плодниковите, или перпендикулярно.
    Имам една идея, но за нея по-нататък. Това лежака на Евгени ли е, в смисъл той ли го е правил? Отдавна се каня да ти пиша, и ето най-после се реших.

Поздрави, Г. Георгиев

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Така, Ангеле. Прерових темата и според мен си отговорих на повечето въпроси. Искам да знам, какво е разстоянието м/у плодниковите рамки и магазинните?
    Майката качва ли се в магазина? Можеш ли да въртиш магазина, така че рамките да са напреко на плодниковите. Не съм пробвал, но съм чел, че като се сложат напряко майката не се качва в магазина. Има прекъсване на питата.

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    И аз да попитам.Ако се пчеларства само с една майка,ще може ли семейството да се развие до 24 плодникови рамки( не включвам магазините) ?Понеже ми предстои направата на няколко лежака и се чудя как да ги направя.Дали 16 рамкови с два магазина,18 рамкови с един магазин,или 24 рамкови без магазини.В момента пчеларствам с 10 рамкови Дадан-Блат, и има вариант за 20 рамков лежак,за да мога да използвам десет рамкови магазини с които разполагам. Не мога да преценя до каква степен би се развило семейство с 14-15 пити пило,след като в десятките ДБ пилото обикновено стига до 8-9 рамки.В района в който пчеларствам често сеят рапица,акацията не е много,но има години в които е давала по 1 магазин мед,след това следва слънчоглед и ливади.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Според мен трудно,пчелите се развиват по добре във вертикала отколкото в хоризонтала,освен ако не ги пълниш изкуствено/пити с пило/.Аз работя с 12 ДБ с два магазина,имам седем 10 рамкови и ми се струва,че е по добре,но да са с повече магазини

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
    И аз да попитам.Ако се пчеларства само с една майка,ще може ли семейството да се развие до 24 плодникови рамки( не включвам магазините) ?Понеже ми предстои направата на няколко лежака и се чудя как да ги направя.Дали 16 рамкови с два магазина,18 рамкови с един магазин,или 24 рамкови без магазини.В момента пчеларствам с 10 рамкови Дадан-Блат, и има вариант за 20 рамков лежак,за да мога да използвам десет рамкови магазини с които разполагам. Не мога да преценя до каква степен би се развило семейство с 14-15 пити пило,след като в десятките ДБ пилото обикновено стига до 8-9 рамки.В района в който пчеларствам често сеят рапица,акацията не е много,но има години в които е давала по 1 магазин мед,след това следва слънчоглед и ливади.
    Семейство с 1 майка никога не може да има повече от 8-9 ЛР рамки с пило, запълнени на 90%. Същото важи и за ДБ рамки, ако са запълнени на 60-70%.

Една добра майка, снасяща 1900-2000 яйца на ден, може да поддържа динамично равновесие с 60 000 пчели, но за да се случи това са необходими 40 000 килийки място в плодника, които майката да ги използва за разновъзрастово пило. В една ЛР пита има 3600 килийки от едната страна или 7200 от двете. Следователно ако питата е на 100% запълнена с пило, достатъчни са само 6 пити, за да осигурят тези 40 000 килийки. Тъй като никога нямаме 100%-ово запълване, то тогава питите с пило са 7 или максимум 8, но това е максимума, който може да осигури една добра майка. Какъвто и голям лежак да правиш, повече от 7-8 пити с пило никога няма да видиш. Виж 24 междурамия с пчели можеш да видиш, защото 60 000 пчели запълват точно толкова междурамия. Говоря за ЛР рамки.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Боби,разстоянието м/у плодниковите и магазинни рамки е 7-8мм.Да,майката се качва на първи етаж ,но забелязах,че това се случва след първо вадене на мед,въпреки свободно място в плодника.Друго,което ми направи впечатление е,че ако магазинните рамки на първи етаж не са прясно изградени(в момента)майката не се качва.Демек прясно изградената рамка привлича майката,въпреки разширението м/у магазинните рамките.
    Красимир, за силно семейство се счита семейство покриващо 24 плодникови ДБ рамки(около 60000).А силно семейство може да се развие от качествена майка.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Семейство с 1 майка никога не може да има повече от 8-9 ЛР рамки с пило, запълнени на 90%. Същото важи и за ДБ рамки, ако са запълнени на 60-70%.

Една добра майка, снасяща 1900-2000 яйца на ден, може да поддържа динамично равновесие с 60 000 пчели, но за да се случи това са необходими 40 000 килийки място в плодника, които майката да ги използва за разновъзрастово пило. В една ЛР пита има 3600 килийки от едната страна и 7200 от двете. Следователно ако питата е на 100% запълнена с пило, достатъчни са само 6 пити, за да осигурят тези 40 000 килийки. Тъй като никога нямаме 100%-ово запълване, то тогава питите с пило са 7 или максимум 8, но това е максимума, който може да осигури една добра майка. Какъвто и голям лежак да правиш, повече от 7-8 пити с пило никога няма да видиш. Виж 24 междурамия с пчели можеш да видиш, защото 60 000 пчели запълват точно толкова междурамия. Говоря за ЛР рамки.
    Не е вярно че не може да развие повече от 8-9 пити с пило.Имам десетина 12-ка ДБ и е имало случаи когато има пило на 11 пити,средно на 70% според мен.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Ангеле,

Благодаря за отговора, но пак да питам. Слагал ли си магазините напряко? Дали имаш наблюдения: Ако плодниковите рамки са на студено, а магазинните на топло, дали майката би се качила да снася в магазина?
    Имам една идея за ЛЕЖАК, ама голям "хамбар". Затова се опитвам да разбера малко повече.

Поздрави, и още веднъж благодаря за споделеният опит.
    Г. Георгиев

Страница 9 от 17 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •