Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 165

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    И аз да попитам.Ако се пчеларства само с една майка,ще може ли семейството да се развие до 24 плодникови рамки( не включвам магазините) ?Понеже ми предстои направата на няколко лежака и се чудя как да ги направя.Дали 16 рамкови с два магазина,18 рамкови с един магазин,или 24 рамкови без магазини.В момента пчеларствам с 10 рамкови Дадан-Блат, и има вариант за 20 рамков лежак,за да мога да използвам десет рамкови магазини с които разполагам. Не мога да преценя до каква степен би се развило семейство с 14-15 пити пило,след като в десятките ДБ пилото обикновено стига до 8-9 рамки.В района в който пчеларствам често сеят рапица,акацията не е много,но има години в които е давала по 1 магазин мед,след това следва слънчоглед и ливади.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
    И аз да попитам.Ако се пчеларства само с една майка,ще може ли семейството да се развие до 24 плодникови рамки( не включвам магазините) ?Понеже ми предстои направата на няколко лежака и се чудя как да ги направя.Дали 16 рамкови с два магазина,18 рамкови с един магазин,или 24 рамкови без магазини.В момента пчеларствам с 10 рамкови Дадан-Блат, и има вариант за 20 рамков лежак,за да мога да използвам десет рамкови магазини с които разполагам. Не мога да преценя до каква степен би се развило семейство с 14-15 пити пило,след като в десятките ДБ пилото обикновено стига до 8-9 рамки.В района в който пчеларствам често сеят рапица,акацията не е много,но има години в които е давала по 1 магазин мед,след това следва слънчоглед и ливади.
    Семейство с 1 майка никога не може да има повече от 8-9 ЛР рамки с пило, запълнени на 90%. Същото важи и за ДБ рамки, ако са запълнени на 60-70%.

Една добра майка, снасяща 1900-2000 яйца на ден, може да поддържа динамично равновесие с 60 000 пчели, но за да се случи това са необходими 40 000 килийки място в плодника, които майката да ги използва за разновъзрастово пило. В една ЛР пита има 3600 килийки от едната страна или 7200 от двете. Следователно ако питата е на 100% запълнена с пило, достатъчни са само 6 пити, за да осигурят тези 40 000 килийки. Тъй като никога нямаме 100%-ово запълване, то тогава питите с пило са 7 или максимум 8, но това е максимума, който може да осигури една добра майка. Какъвто и голям лежак да правиш, повече от 7-8 пити с пило никога няма да видиш. Виж 24 междурамия с пчели можеш да видиш, защото 60 000 пчели запълват точно толкова междурамия. Говоря за ЛР рамки.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Семейство с 1 майка никога не може да има повече от 8-9 ЛР рамки с пило, запълнени на 90%. Същото важи и за ДБ рамки, ако са запълнени на 60-70%.

Една добра майка, снасяща 1900-2000 яйца на ден, може да поддържа динамично равновесие с 60 000 пчели, но за да се случи това са необходими 40 000 килийки място в плодника, които майката да ги използва за разновъзрастово пило. В една ЛР пита има 3600 килийки от едната страна и 7200 от двете. Следователно ако питата е на 100% запълнена с пило, достатъчни са само 6 пити, за да осигурят тези 40 000 килийки. Тъй като никога нямаме 100%-ово запълване, то тогава питите с пило са 7 или максимум 8, но това е максимума, който може да осигури една добра майка. Какъвто и голям лежак да правиш, повече от 7-8 пити с пило никога няма да видиш. Виж 24 междурамия с пчели можеш да видиш, защото 60 000 пчели запълват точно толкова междурамия. Говоря за ЛР рамки.
    Не е вярно че не може да развие повече от 8-9 пити с пило.Имам десетина 12-ка ДБ и е имало случаи когато има пило на 11 пити,средно на 70% според мен.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Не е вярно че не може да развие повече от 8-9 пити с пило.Имам десетина 12-ка ДБ и е имало случаи когато има пило на 11 пити,средно на 70% според мен.
    В книгите пише, че крайните две пити са с мед. Да ама не. Както казва колегата питите са пълни с пило от край до край, а аз имам и 14-ци.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Колеги аз имам 70 ДБ 12 и сега като ви чета се сещам ,че последните години рядко стигат 9-10 рамки пило.Дали от отравяне ,дали от майките?Вие с какви майки работите?

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Колеги аз имам 70 ДБ 12 и сега като ви чета се сещам ,че последните години рядко стигат 9-10 рамки пило.Дали от отравяне ,дали от майките?Вие с какви майки работите?
    Аз работя с Елитикус незнайникус и съм доволен. Както съм казал - не робувам на теорията, че има някакви селекции, и че като се прави някаква селекция се подобряват кой знае колко качествата. То ако беше така до сега щяхме да имаме майки като крави.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Моите майки би трябвало да са потомки на родопиката.По принцип и аз съм доволен от тях ,ама като чета тук за какви резултати се говори ,взех да се замислям.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.08.2014
    Може по този начин да преработват нашия от 4.50лв,че не им харесва

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ivootur Виж публикацията
    Няма как майка, снасяща по 2000 яйца на ден, да запълни с пило повече от 42 000 килийки, тъй като на 21-вия ден всички яйца се раждат и килийките се освобождават.

Ето сметките: 21 * 2000 = 42 000. Това е математиката и с нея не може да се спори ........

Ако пилото ви е разпиляно на повече от 7-8 пити, значи коефициента на запълване е малък .......

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Няма как майка, снасяща по 2000 яйца на ден, да запълни с пило повече от 42 000 килийки, тъй като на 21-вия ден всички яйца се раждат и килийките се освобождават.

Ето сметките: 21 * 2000 = 42 000. Това е математиката и с нея не може да се спори ........

Ако пилото ви е разпиляно на повече от 7-8 пити, значи коефициента на запълване е малък .......
    Матеев все искам да те питам. Тези майки, които снасят по 2000 яйца, кога си ги видял да го правят и всеки ден ли го правят? Това да не са Сингер машини. Това е математиката, но понякога се намесва и природата, а в нея има и биология, и химия, и физика. Ти много добре го знаеш. Там също властват някои закони, които също не отстъпват на математиката по важност.

Снасянето на 1900 - 2000 яйца е епизодично явление, а не всекидневно.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •