Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 44 от 61 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 431 до 440 от общо 601
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Сякаш преди беше и на страницата на министерството тоя списък. Дайте линк ако го откриете. И аз ще търся.

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    Най-голямата простотия която са сътворили тези от контактната група още в предната пчеларска програма е изискването кошерите задължително да са от дърво. Това е все едно да се впише в Закона за устройство на територията, че В и К и ОВ инсталациите да са само от железни тръби. Това го нямаше в първия период 2008-11, нашите "лидери" са го изисквали да удовлетворят лобито на дърводелците в ущърб на пчеларите.

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Колега Цонев, аз пък съм изключително радостен от тази новина. По мярката за популяризиране на пчелните продукти до сега парите само са се КРАЛИ безогледно и от тази мярка няма АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ЕФЕКТ. Сега поне парите ще влязат при пчеларите. Явно с вас колега постоянно имаме разнопосочни мнения по много въпроси в пчеларството. Не мога да разбера как може да не се радвате че 350 000 лева ще стигнат до обикновените пчелари. Предполагам че големият ви проблем е че част от тези пари ще се харчат за майки и отводки и ще стигнат до Ганчо, но това са абсолютни глупости на фона на това, че обикновения пчелар ще има достъп до тези средства.
    Зависи кой как гледа на нещата. Да, досега парите по мярка А се харчат по напълно неоправдан начин - просто се хачат и от тях ползата клони към нула. Защо? Ами защото парите се поверяват на хора като г-н Михайлов, които освен да правят дребни изложенияда и да "заделят" каквото могат, нищо друго не правят. Включително и през 2014г всичките пари - 150000 лв. са изразходвани от биологичните пелари за един хубав наукообразно коректен доклад, докато ефектът за пчелрството, според мен, е повече от скромен. Аз имам предвид средствта за популяризиране на меда да се харчат по възможно най-целсъобразния начин, като част от сумата се предоставя на областни и общински пчеларски организации за провеждане на местни пчелрски мероприятия - базари, раклама в местни медии и др. Част от сумата да се изразходва на национално ниво от националани пчеларски организации за маркетиингови изследвания, за брандиране на местните пчелни продукти, за PR кампании в националните медии и в страните от ЕС, за изготване на анализи с приложни за пчеларите изводи и т.н. Това досега не се прави, защото тези които се добираха до парите по мярка А от една страна гледат каквото могат да присвоят, а от друга страна нямат експертиза да свършат по възможно най-добрия начин популяризирането на пчелните продукти. Участниците пелари в работната група по програмата не дават и дума да стане за даване на достъп до парите от местните пчеларски организации. Защо? Ами, за да могат те каквото успеят да присвоят, а от друга страна да изглежат значими - пчеларите да зависят от тях - да им се молят за пари за организиране на някое местно изложение. Ето това е истината. Затова аз защитавам необходимостта от такива средства, но те трябва се се използват по възможно най-целесъобразния начин. Вие се радвате, че парите по мярка А отиват за майки, отводки и кошери. Това погледната повъхностно е правилно. Само че колко пчелари имат достъп до тези пари? Ежегодно около 1000 души от над 20 000 пчелари. Защо? Първо защото цените на майките и отводките са надути до пръсване и парите се "усвояват" много бързо и не стигат до повече пчелари. Една отводка между пчелари се пордава за 50 - 60 лв. а по програма ни я продават по 115лв. + ДДС. Ето схема за законна кражба на пари. Същото се отнася и за майките! Една малка група от майкопроизводителите и производителите на отводки прибира лъвския пай от европарите за пчеларство. Ето накратко така стоят нещата от доста години насам! Според мен трябва нещо сериозно да се промени в пчеларските пограми, за да имат наистина полза пчеларите. Надявам се, че Конфедрацията ще положи необходимите усилия това да се случи. За да стане това обаче е необходимо пчеларите да подкрепят масирано действията на УС на Конфедрацията.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Всичко това което казвате колега Цонев е АБСОЛЮТНО ВЯРНО. Проблема идва от начина на разпределение на тези пари и на тези които имат право да ги получат. При така тотално объркана ситуация при която вождовете гласуват да си дадат пари сами на себе си съм супер доволен, че не им се е получило и парите ще дойдат при нас. И догодина пак така да направят, а до тогава трябва да сте стегнали организацията и да промените нещата за новия програмен период или просто тази мярка да отпадне. До тогава се надяваме, че ще е паднал и монопола за продажба на майки и отводки и нещата ще стоят по друг начин, но в момента трябва да се съгласите, че случилото се е в полза на всички обикновени пчелари кандидатствали за кошери, отводки и майки.

Колкото до изискването кошерите да са от дърво с мин дебилина ......... и т.н. Това изискване се появи заради големи "умници" колеги които са представяли фазерни кутии за кошери и е нямало как да им откажат парите защото е нямало такъв регламент.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Не е това причината. Защо тогава изхвърлиха няколко вида системи за пчеларстване г-дата Котларски и Михайлов. Това е дискриминационно решение и поставя в неравнопоставено положение, колеги, които са изградили стопанства от рожета, осемрамкови и т.н,както и кошери примерно ДБ, но с по-дебели стени.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    На мен това ми го споделиха инспектори, които ходят по проверки и до там отговаря на истината, но може да има и по "истинска" причина както казвате. Това да няма право на по дебели стени си мега простотия. Имам някакъв смътен спомен, че на колега сандъците му бяха с два милиметра по-дебели и имаше грижи и нашия председател май търси Ганчо за съвет.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    ?!?!?? Не беше ли над 25мм(минимум)...нещо такова ми се върти в главата.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ?!?!?? Не беше ли над 25мм(минимум)...нещо такова ми се върти в главата.
    Да, така е! Но, това е за сегашният прием през ноември, който е за 2015, а приема който беше януари 2014 - за 2014, беше фиксирано 25мм и това е!

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Да, така е! Но, това е за сегашният прием през ноември, който е за 2015, а приема който беше януари 2014 - за 2014, беше фиксирано 25мм и това е!
    Да, за стария е ясно. Викам да не са се изметнали, нали госпожата във В.Търново каза, че вече е над 25мм, а не както преди. Все пак обещаното не е като завещаното, а и на тази държава и стана навик да си върти политиката с вятъра.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    21.11.2014
    Пчеларски район
    с.Близнаци, Община Хитрино, Област Шумен
    През 2011 си купих полистиролни кошери по програмата, тогава беше възможно. Сега е невъзможно, това не е ли дискриминация. За мен дървения кошер е по-скъп, като сметнеш дълготрайната употреба и качествата на полистиролния излиза по-евтин, при положение, че имаш сериозни намерения да се занимаваш професионално с пчеларство за 20-30 години напред. Дървото е в историята, за хоби пчелари да си правят сами кошерите и ако не се справят, после кошерите в печката.

Страница 44 от 61 ПърваПърва ... 34424344454654 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •