Зависи кой как гледа на нещата. Да, досега парите по мярка А се харчат по напълно неоправдан начин - просто се хачат и от тях ползата клони към нула. Защо? Ами защото парите се поверяват на хора като г-н Михайлов, които освен да правят дребни изложенияда и да "заделят" каквото могат, нищо друго не правят. Включително и през 2014г всичките пари - 150000 лв. са изразходвани от биологичните пелари за един хубав наукообразно коректен доклад, докато ефектът за пчелрството, според мен, е повече от скромен. Аз имам предвид средствта за популяризиране на меда да се харчат по възможно най-целсъобразния начин, като част от сумата се предоставя на областни и общински пчеларски организации за провеждане на местни пчелрски мероприятия - базари, раклама в местни медии и др. Част от сумата да се изразходва на национално ниво от националани пчеларски организации за маркетиингови изследвания, за брандиране на местните пчелни продукти, за PR кампании в националните медии и в страните от ЕС, за изготване на анализи с приложни за пчеларите изводи и т.н. Това досега не се прави, защото тези които се добираха до парите по мярка А от една страна гледат каквото могат да присвоят, а от друга страна нямат експертиза да свършат по възможно най-добрия начин популяризирането на пчелните продукти. Участниците пелари в работната група по програмата не дават и дума да стане за даване на достъп до парите от местните пчеларски организации. Защо? Ами, за да могат те каквото успеят да присвоят, а от друга страна да изглежат значими - пчеларите да зависят от тях - да им се молят за пари за организиране на някое местно изложение. Ето това е истината. Затова аз защитавам необходимостта от такива средства, но те трябва се се използват по възможно най-целесъобразния начин. Вие се радвате, че парите по мярка А отиват за майки, отводки и кошери. Това погледната повъхностно е правилно. Само че колко пчелари имат достъп до тези пари? Ежегодно около 1000 души от над 20 000 пчелари. Защо? Първо защото цените на майките и отводките са надути до пръсване и парите се "усвояват" много бързо и не стигат до повече пчелари. Една отводка между пчелари се пордава за 50 - 60 лв. а по програма ни я продават по 115лв. + ДДС. Ето схема за законна кражба на пари. Същото се отнася и за майките! Една малка група от майкопроизводителите и производителите на отводки прибира лъвския пай от европарите за пчеларство. Ето накратко така стоят нещата от доста години насам! Според мен трябва нещо сериозно да се промени в пчеларските пограми, за да имат наистина полза пчеларите. Надявам се, че Конфедрацията ще положи необходимите усилия това да се случи. За да стане това обаче е необходимо пчеларите да подкрепят масирано действията на УС на Конфедрацията.