Точно обратното - от еднакво количество изяден мед, различните пчели генерират различно количество енергия....Количеството генерирана топлина зависи само и единствено от КОЛИЧЕСТВОТО ИЗЯДЕН МЕД....
Например, всеизвестен факт е че семейство силно опаразитено с трахеен акар, умира не от акарите, а от невъзможност да произвежда топлина ( да си движи мускулите). Такива семейства успешно презимуват ако бъдат настанени в отоплявана стая или пък оставени да зимуват на климат без зимни температури.
За пчелите опаразитени от нозематоза също се знае, че не усвояват в същата степен храната, както здравите пчели.
В пчелното семейство винаги има пчели, които са малко по-обременени здравословно от останалите.
Отделно, това което съм виждал ме кара да вярвам, че КПД-то има също и генетичен компоненет.
Друг всеизвестен факт е, че Италианките например, не са способни да образуват толкова плътна външна кора на кълбото, сравнено с Карника.....а количеството разсеяна (изгубена) топлина зависи само и единствено от ПЛОЩТА НА КЪЛБОТО и ТЕМПЕРАТУРНАТА РАЗЛИКА....
Когато човек види някое семейство да буксува ( понякога има всички условия - добра паша, семейството е силно, и въпреки това стои като глухоняма патка на кръстовище), трябва да се запита ( въпреки че едва ли ще получи отговор) - дали това което вижда е вследствие на някакъв патоген, или пък се дължи на имунната система, бореща се със въпросния патоген/и?Аз мога да дам малко различна информация.
Семейство с 15-18 ДБ мед, пукаше се по шевовете с пчели, а сега е с една шепа. Същото е хранено най-малко или практически незначително, с млада майка и изобщо не съм имал и грам съмнение, че ще оцелее.
Няма влага и мухъл и има идеалните условия, но това е резултата. Не мога да видя друго обяснение освен болест. Може и ген да е причината, но е много малко вероятно.
Напук на логиката, най-слабото семейство сега е на 4-5 междурамия. Нямам идея как го направи този номер, но ме хвърли в шах, а бях с идеята, че семейството ще е умряло и ще прибирам кошера.
Просто още едно парче от големия пъзел.