Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Тука не сьм много сьгласен. Колкото по-голямо е кьлбото толкова по-висока ефективност на отопление. Според мен малкото кьлбо има един праг на температура под който няма да успее да топли дори да го затрупаме с храна. Все едно да топлиш стая с 20 вата или 2000 вата. Топлещите пчели имат лимит на произвежданите ватове така че броя на пчелите определя студа на който могат да издьржат. Даже си мисля, че математически може много точно да се каже колко рамки пчели до какьв студ биха издьржали. Ако някой беше превел файловете в темата за статиите.....По мои наблюдения една рамка пчели вдига температурата на кьлбото с около 2 градуса. Което пак казвам по мое лично мнение отводка на 3 рамки не би могла да преодолее температура от -7 градуса в кошера, което е около -9 градуса вьншна температура.

Но има и други променливи, изолация, групиране и др.

При пчелите 100 процентови закономерности няма , може да се направи всичко както трябва и нищо да не се получи, може понякога нещата да не се направят добре а да се получат добри резултати за зимуването на мен ми е зимувала отводка на 3 рамки и то миналата година и оцеля.