Колега Гогол,хубаво е да прочетеш статията на Скутелатор относно синтетичните акарициди и след това да помислиш върху това което написа съвсем скоро - а то е,че не е добре за зимните пчели да бъдат третирани с химикали.Аз честно казано не се бях замислял за това и съм благодарен за насоките които той дава.Де факто - хубаво е акара да бъде съборен преди да са се излюпили зимните пчели,като се отчита и факта,че в самото пило,също не трябва да има инвазия.Това по груби сметки означава,че основното третиране трябва да започва края на юли.Колегата Скутелатор смекчава ефекта,като прилага постоянно третиране с ОК(предполагам и други техники) с което не се допуска инвазия и реално основното третиране при него сваля значително по-малко акари като бройка,отколкото при пчелар който не е третирал през активния сезон.Едно уточнение - Скутелатор не продава мед!В първия случай риска за болести и скъсена продължителност на живота е намален,а във втория,дори и при добро третиране(събаряне) голяма част от зимните пчели са били инфектирани още като ларви.
Относно тимола,досега не съм чел за резистентност,но това не значи,че не съществува.Ако някой има информация ще съм благодарен да я прочета.