Това което наблюдавам на моя пчелин/между 220-250 бр/:
Откакто ги направих над 140 бр/2012/ вече не е същото,започнах да виждам по често акар ,зачестиха кражбите между тях,направо те преследват когато храниш.
Третирам с тимол/фогер/ от пролетта на 2013,кражбите се увеличиха,както и акара/виждах по често по пчелите/,но като тази година никога не е било.Виждах паднал акар/но явно е било малък процент/,и незнам дали не се е получило това което ти писа някаде/доколкото съм разбрал/,че с годините третирах само с ленти и сега след като смених препарата вътре в кошера да съм създал по добри условия за развитието им.
Това са повърхностни наблюдения,но и годината при мен беше коренно различна от другите.До края на май ги засилих,но юни не текна маната така че почнаха да събират от една лавандула и да качват по магазините.Края на юни изцентрофогирах каквото имаше защото почнаха да го изяват и ги заредих с суха захар.В началото на август ги отворих да ги прегледам/да видя каде колко мед имат да ги зазимявам/и останах шокиран,имаха по 10-11 рамки с пило и по 1-2 рамки мед/за пръв път ми се случва по това време,по принцип семейството вече се е подготвило за зимуване..В последствие научих.че лавандулата не са я обрали и тя почнала да цъфти наново.
Така и незнам какво да отговоря,може би при толкова пило/макар че третирах шест пъти през седем дена/да е останало доста акар в запечатаните килийки,а може да е по горното което писах.Знам само,че никога не съм имал семейства на по 6-7 -8 междурамия пчели и за два месеца да останат само шепа.