Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
А твоите лични наблюдения какви са.От колко години третираш с ОК.
С ОК третирам от 2012г, като през 2011 - единствено есентта с тимол на кристали (което не дава добър ефект). Наблоденията ми са че е по-трудоемко от това да сложиш лентички, но дори и варостопа има вреден ефект върху майките (съответно маточниците) и търтеите (както и върху семейството като цяло), тъй че няма пълно щастие.

Това за времето за третирането - не съм си го измислил аз. Дори и за лентичките в литературата ( вкл. по българските пчеларски вестници, което по вашите критерии му дава статут на аксиома), още преди години, се препоръчваше лентичките да се извадят преди да се отгледат зимните пчели.
Ако искате пак мога да започна със посочването на купчина научни доказателства за вредния ефект на препаратите за контрол на вароатоза върху отделната пчела. Ако естествено се появят такива които го отричат това. Зимното третиране с ОК е по-скоро пролетно, отколкото зимно ( т.е. вече е прекалено късно за да се промени съдбата на едно семейство - дали ще живее или ще загине), но пак трябва да се вземе на предвид цената(т.е. негативите за семейството) с която се постигат ползите (т.е. намаляване на акарите) и дали в конкретния случай едното си заслужава другото.

Tarty, може и да съм се заблудил, но по мои наблюдения третирането с тимол с мъглоубразовател не дава задоволителни резултати. Ти какво ще кажеш по въпроса?