Не съм се изразил както трябва.Имах предвид, че пчелите си инвертират захарозата колкото могат, но пчеларят не може да им помогне да я редуцират допълнително, дори и да не ги храни със захар.
Впрочем захарта в захарния сироп също се инвертира от пчелите и доколкото познавам механизма, по който те го правят, колкото е по-рядък сиропа, толкова по-малко неинвертирана захар трябва да остане в меда, или в "меда", но пък то е за сметка на допълнително изразходена енергия от пчелите за преработката. Та чрез гъстотата на сиропа всъщност пчеларят може да влияе, стига да реши да дава захар по време на медосбора. Не знам какви са конкретните цифри обаче. Затова би било интересно, поне за мен, ако можете да публикувате данни за нормалното съдържание на захароза (от до) за "мед", направен само от цвеклова или тръстикова захар и вода. Благодаря предварително!
Между другото, в инвертирания сироп, който Г-н Матеев забърка преди ок. два месеца, за ок. две денонощия беше останала ок. 10% захароза, но боя се, че това е съвсем друга тема.
Просто е като гъбено семе - Не храним по време на медосбора.
Или ако трябва да доразвия идея № 3 на Г-н Матеев - вместо прополисова решетка, поставяме снелгрова дъска, а над нея корпус с втора майка. По време на медосбора блокираме долната майка в един корпус или в изолатор с няколко пити, налитаме пчелите от горното семейство в долното и всичката летяща гад отива на фронта - всичко за победата. А в горното семейство наливаме каквото си щем, ако искаме и ракия можем да им даваме. Това ще се отрази на пчелите и на тяхната рабоспособност и най-вече на тяхната жизненост, но няма да повлияе върху качеството на събрания от долното семейство мед.
Но всъщност аз нищо не доразвивам, защото топлата вода е отдавна открита. Страничните ефекти ще са нарушена възрастова структура и на двете семейства. Отделен въпрос е доколко има смисъл от двусемеен кошер, вместо от два самостоятелни кошера. И все пак, според мен, си зависи от района и от целите, които гоним.

Имах предвид, че пчелите си инвертират захарозата колкото могат, но пчеларят не може да им помогне да я редуцират допълнително, дори и да не ги храни със захар.
Цитат