Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Аз ползвам най-дебелите листове от фибран, които могат да бъдат намерени, нарязани на ивици. Стойката (две ивици) излиза по 70ст на кошер. Ивиците ги правя на 5х6 см, по този начин площта не е достатъчна за някоя мишка да си направи гнезденце или пък мравките къщичка. Най-голямото предимство е че мога да нося 8 стойки на веднъж под едната мишница и да не ми тежи.
Недостатъкът е че бих желал да имаше фибран дебел 10 см. По принцип фибрана прегаря от слънцето, но всичко що е под кошера и по-важното за нас - областта върху която стъпва кошера, си остава незасегната.
Една снимка казва повече
Мога да видя дали няма вариант за по-дебел XPS, ако искаш.
Не попива ли много вода?
Колко високо става?
Най-добре пусни една снимка, ако можеш
Благодаря!

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Такива са и моите стойки - колове от акация (няма да изгният 100 години), забити в земята, и върху тях напречни греди. Понеже използвам греди от по 3 или 4 метра, налага се краката да са 6 броя - в средата и в краищата. Хубавото на идеята е, че при неравни терени посредством коловете нивелирам стойката да е хоризонтална. Това е изключително важно за хранилките. Кошерите трябва да са нивелирани хоризонтално, за да може наклона на дъното на хранилката да си свърши работата, за която е проектиран - стичане на сиропа в правилната посока.

http://www.mateev.com/bul/apiaries

Имам и известно количество подвижни стойки, но бързо-бързо стигнах до извода, че те са непригодни за сериозно ползване. Клатят се, трудно се нивелират, след време се накланят, вятъра ги събаря и т.н и т.н. Да сложиш нещо на тях за ден-два става, но за постоянно стойката трябва да си е здраво хваната в земята и да е перфектно нивелирана. За временни стойки могат да се използват палети, но при тях също има големи недостатъци - много са ниско и тревата расте през дупките, като не може да бъде окосена, защото кордата поврежда кошера.
Имам акациеви колове за лозе по 2-3м и за над 100 години са изгнили с по-малко от 1см, но са обгаряни. Иначе бяха се наклонили и се наложи да се набиват отново.
Как се прави толкова добра нивелация? Не потъва ли?
Изобщо има ли проблеми и какви са?
Могат ли да се поставят 3-4 ДБ корпуса височина?