По-добрее, но разликата в цената е в пъти. Ако се действа с правилния повдигач няма проблеми с нараняване. Аз имам такива от 2 години още нямам повредени.
По-добрее, но разликата в цената е в пъти. Ако се действа с правилния повдигач няма проблеми с нараняване. Аз имам такива от 2 години още нямам повредени.
Тотевски, с какво лепило са? Безвредно ли е за пчелите? И, да дай някаква цена за 6, 8, 10, 12 рамкови кошери, със без стъкло? Аз си мисля, че би било по подходящо да се използва някаква прозрачна пласмаса за капак като при другите(малките) хранилки.
Наистина цената е в пъти по висока. Колко мимиметра е дебело дъното като използвате разпененето ПВЦ?
3мм е достатъчно.
Рамкоповдигача е от някой от последните три типа на линка. Заострения край се вклинявамежду корпуса и хранилката и лесно се отлепва.
http://www.mevi-bg.com/Pages/ramkopovdigachi.html
Относно нараняването на разпененото ПВЦ - то е достатъчно твърдо, за да издържи обичайната работа по отварянето. Но за предпазването му на всеки заден десен ъгъл има лек жлеб, в който е завит винт с широка глава и там става отварянето. Тези жлебове ги има на всеки корпус горе и долу отзад в дясно, хранилката също отдолу, Не съм го снимал на самата хранилка, но на снимката по-долу се вижда на корпуса - ограденото в червено. Аз използвам за дъно на хранилката 5мм и 8мм, а за страничните фризове 10мм. Лепи се много здраво и няма нужда от винтове. Самото ПВЦ, след като е разпенено има много малки въздушни мехурчета и е много добър топлоизилатор.
Лепилото съхне за 5-6 минути и след това не се усеща никаква миризма. От фирмата ми обясниха, че доста колеги пчелари използват разпененото ПВЦ, за да облицоват кошерите си от вътрешната страна.
Цените:
- със стъкло 8 рамков кошер - 14 лв, 10 рамков - 15 лв, 12 рамков - 16 лв;
- без стъкло 8 рамков кошер - 12 лв, 10 рамков - 13 лв, 12 рамков - 14 лв.
Възможно е да се използва и плексиглас, че не е чуплив, но за сега не съм изчислявал цена с него.
Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.
Аз като натисна с нокът по разпененото ПВЦ и остава следа а за след това .....
Да попитам за тази металната закопчалка, която закопчава два корпуса един с друг - не е ли по-добре да е сложена на горната видия, а не на долната? В момента ако даден корпус се повдигне за някакво преместване, закопчалката ще увисне във въздуха и може да буде ударена някъде или изкривена или изкъртена. Ако обаче е сложена на горната видия, тогава дори и в провиснало състояние няма да излиза извън контура на корпуса.
Имам основание за така монтираната кука. Тя е достатъчно стегната, за да не може да се върти свободно. Самата кука в основата на закривената част има едно уширение, което е перпендикулярно на самата повърхност на куката, което служи за по-лесно завъртане с ръка. При обратен монтаж, така както предлагаш това уширение ще пречи на капака. На снимката не се вижда много добре горният винт, но все пак се добива представа.
![]()
Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.
Аз като един доволен клиент на братя Тотевски да си покажа снимка на кошерите след една зима...
12994302_1288694527814563_745010313994212923_n.jpg
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))