Здравейте, малко нов живот на темата.За майките " бъкфаст" разбрах.Scutellator предлага ли и други породи ,и на какви цени?
Здравейте, малко нов живот на темата.За майките " бъкфаст" разбрах.Scutellator предлага ли и други породи ,и на какви цени?
Един въпрос коя порода е по добра ,,Бъкфаст,, или ,,Карника,,правено ли е такова иследване и ако да какъв е резултата.
Има проведени редица изследвания и експерименти, които доказват, че най - добрата порода пчели е карника. Експериментите са направени между карника, италиански и кавказки пчели. В края на цитата, автора на експеримента допълва, че Бъкфаст е порода, която също притежава отлични качества. Който както иска да го разбира![]()
Майката - уникално творение, от Йово Кантар. Книга, която искрено препоръчвам на всеки.
Лично аз я намирам за книга пълна със грешки (дали умишлено или неволно) и пълна със пропаганда (вероятно само в българското издание). Чел съм я само до половината защото нервите не ми издържаха да чета простотии на всеки втори абзац.
Сравнена с италианските и кавказките пчели, наистина Карника може да се окаже по-добрата от трите при определени условия и то не всички линии, а само тези подходящи спрямо дадените условия. Ето това е и причината в Германия не италианката, а Карника да доминира. Естествено там има обособени три линии на Карника, като във всеки климатичен район се използва само една от трите, а пчеларите от всеки район издигат тяхната на пиедестал като най-добра и отричат другите две.
Естествено случаят в Израел е точно обратния на този в Германия.
.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Книгата не е нещо авторско, Кантар просто си е направил труда да обобщи много проведени експерименти и трудове на други такива. Обясни какво точно е пропаганда, аз не я виждам?
Благодаря за допълнението.
Слави13,един въпрос. Карниката гради ли добре восъчни основи или далаци?![]()
Колега Slavi 13 ,извини ме ,но много черна картина описа.Така ще откажеш доста начинаещи в пчеларството.Ако може сподели твоята алтернатива.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))