И аз имам едно такова семейство, правят маточници белязаната майка си ги прегризва и така си кара вече месец. Сега е в процес на наблюдение да видим какво ще стане.
И аз имам едно такова семейство, правят маточници белязаната майка си ги прегризва и така си кара вече месец. Сега е в процес на наблюдение да видим какво ще стане.
Купих си и аз няколко майки от scutellator да видя какво ги хвалите. Хубави големи майки, приеха ги всичките и днес отворих да видя какво става, заредили са питите от до, като за снимка.
Останах много доволен.
Критерий за добра майка мога да намеря из нета колко искаш. Мен ме интересува да развие силно семейство от което да изкарам добър добив.
До момента работят много добре, придадох майките на 28 юни на слаби семейства, преди няколко дена ги погледнах имаха по 6 пити с запечатано пило от край до край.
Купувал съм майки от Монтана и разликата е голяма.
Такъв критерий ми харесва.Добивът от "бъкфаст семейство" е с ?% по-висок от останалите семейства в същия пчелин при еднакви грижи и разходи.Само по себе си голямото количество пило може да е полезно само ,ако продаваме отводки и са ни необходими доста пчели.Ако зад високата носливост на майката застане и висока производителност на пчелни продукти, нещата имат завършен вид.Събрал ли е някой подобни данни за сравнение?
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Моето наблюдение на въпросните майки,за почти 2 месеца е :
1во снасят много подредено всяка празна килйка която им се предоставя (аз също се имам мой майки който снасят така)
2ро към момента няма никакво замостване между пити, стени на кошера, преградни дъски и тн.и
3то много, много кротки пчели ((мойте са много зли без значение от условията и сезона)
За роиливоста и медосбора ще пиша догодина
Този пост е редактиран от vlado 9; 24.07.2014 в 12:54.
С две думи, scutellator е описал плюс и минус на това което предлага, към момента положението е точно така
Здравейте, малко нов живот на темата.За майките " бъкфаст" разбрах.Scutellator предлага ли и други породи ,и на какви цени?
Един въпрос коя порода е по добра ,,Бъкфаст,, или ,,Карника,,правено ли е такова иследване и ако да какъв е резултата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))