Аз не сравнявам по показатели стари със нови, но виждам огромна разлика в акара и няма как да си затворя очите.
Аз не ги сравнявам от гледна точка на селекцията, а защото разликата е много значителна и искам да знам защо.
Дали младите могат да стигнат до там, че да нямат и 1 акар? Ако бях видял и един щях да кажа и това е което ме хвърля в шах.
Искам да отворя младите отново и ако се сещаш за добър метод да ги проверя с много голяма доза сигурност...КАЗВАЙ
Тук нещата са ясни, то няма място за умуване.
Няма как да вкарам в ясни граници кога е пашата, защото района е с много постоянна паша. Не е като да съм на нивата с рапица и да си знам датите като библията. Горе-долу мога да знам, кога ще имам по-силна и по-слаба паша, но липса на паша няма как да знам кога ще има и да има ще е за много кратко. Нали видя каква есен има тази година. Като бях на пчелина видях, че ягодите са цъфнали.
Точно БАМ се случи.
Това е хитро решение, но труда е много повече. Сега няма как да го приложа. Дали си заслужава по принцип?
Точно за акар нямам намерение да селектирам, а по-скоро за издръжливост. Няма как да стане всичко да направя по едно и също време, но мога да запиша кое семейство как се е справило.
Ясно е че това трудно да не кажа съмнително може да стане, но нищо не ми пречи като си "харесам" една линия да ти пратя майки...ако се наемеш де...не е малко работата.
Няма нужда да върша още 1000 неща, а и само това да ми е на главата...
Не съм запознат с метода на Juhani Lunden, но предполагам говориш за концентрацията на ОК, ако е така...да, ефекта е нелинеен поне от това, което съм прочел по темата.
Тук с акар селекцията влизаме в "заешката дупка"
Не сме ли го говорили това за грешките? Не си затварям очите, че резултата има голяма вероятност да е грешен(или неточен), но това не ми пречи да следя и този показател.
Гледал съм презентацията много пъти и все пак Weaver's e име в пчеларството.
И той говореше за грешката при отчитането на броя акари, но разликата при мен е че или има или няма(при стари и млади). Ще се опитам отново да отворя младите семейство и ако има пило ще го пробвам.
Сега въпроса е дали си заслужава да жертвам семейства и дали резултата ще си заслужава цената.
Какво ще кажеш по въпроса?