Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
Дамяне,
първо, отводките винаги имат по-малко акар отколкото донорните семейства. Просто защото през сезона имат по-голям растеж и изпреварват в по-голяма степен размножаването на акара. Едногодишните отводки може и да не се третират първата година ( и обикновенно оцеляват), но това не означава че пчелите са по-добри.
Аз не сравнявам по показатели стари със нови, но виждам огромна разлика в акара и няма как да си затворя очите.
Аз не ги сравнявам от гледна точка на селекцията, а защото разликата е много значителна и искам да знам защо.
Дали младите могат да стигнат до там, че да нямат и 1 акар? Ако бях видял и един щях да кажа и това е което ме хвърля в шах.
Искам да отворя младите отново и ако се сещаш за добър метод да ги проверя с много голяма доза сигурност...КАЗВАЙ

Второ, младите майки винаги подтискат по-добре акарите отколкото старите майки. Има нещо свързано с феромоните ( в това число ако майката нещо се разболее, това влияе на реда в пчелното семейство в голяма степен). Винаги сравнявай еднакви със еднакви - млади семейства с млади майки със други такива, стари семейства със млади майки(сменени) със други такива и т.н.
Тук нещата са ясни, то няма място за умуване.

В края на есента и в края на главната паша са двата момента в годината, когато ако не се води контрол, опаразитяването скача драстично (просто заради намаляването на пилото и пчелите) - докато си мислиш че всичко е наред и БАМ в следващия момент семейството е пълно с акари.
Няма как да вкарам в ясни граници кога е пашата, защото района е с много постоянна паша. Не е като да съм на нивата с рапица и да си знам датите като библията. Горе-долу мога да знам, кога ще имам по-силна и по-слаба паша, но липса на паша няма как да знам кога ще има и да има ще е за много кратко. Нали видя каква есен има тази година. Като бях на пчелина видях, че ягодите са цъфнали.
Точно БАМ се случи.

В Тайланд казват че европейските пчели, ако не се третират не загиват от вароатоза(няма зима), но им пречи сериозно да развият силно семейство - заради вирусите. Обикновенно семействата наесен се събират, а на пролет се нацепват на отводки, което им позволява да се развият силни семейства, без да се третира.
Това е хитро решение, но труда е много повече. Сега няма как да го приложа. Дали си заслужава по принцип?

Ако имаш намерение на селектираш за устойчивост на акарозата, първо трябва да можеш да контролираш родословието. В противен случай - просто не се захващай. Дори и да намериш семейство справящо се с акарите и вирусите (което не е никак трудно), проблема е във това да придадеш това качество във някаква по-голяма част от следващите поколения.
Точно за акар нямам намерение да селектирам, а по-скоро за издръжливост. Няма как да стане всичко да направя по едно и също време, но мога да запиша кое семейство как се е справило.
Ясно е че това трудно да не кажа съмнително може да стане, но нищо не ми пречи като си "харесам" една линия да ти пратя майки...ако се наемеш де...не е малко работата.
Няма нужда да върша още 1000 неща, а и само това да ми е на главата...

За насоки може да се обърнеш към Juhani Lunden. В неговия начин за постепенно намаляване на третиранията има една уловка - когато намалиш дозата на ОК наполовина, ефективността е нула.
Друго, устойчивите на акари пчели, пренесени на друго място често са имат точно толкова акари колкото и другите семейства в пчелина. Кагато селектираш за семейства оцеляващи без третиране, ти не знаеш дали всъщност не селектираш за по-малко вирулентни акари или за пчели устойчиви колкото на вароа, толкова и на вируси. В другия климат, вирусите са различни (като щамове) и уравнението се променя.

Когато избираш семейства требва за знаеш защо това семейство има по-малко акари. Лесно е да се самозаблудиш и да направиш грешен избор. Потърси презентацията на Daniel Weaver в ютюб за повече насоки
Не съм запознат с метода на Juhani Lunden, но предполагам говориш за концентрацията на ОК, ако е така...да, ефекта е нелинеен поне от това, което съм прочел по темата.
Тук с акар селекцията влизаме в "заешката дупка"
Не сме ли го говорили това за грешките? Не си затварям очите, че резултата има голяма вероятност да е грешен(или неточен), но това не ми пречи да следя и този показател.
Гледал съм презентацията много пъти и все пак Weaver's e име в пчеларството.
И той говореше за грешката при отчитането на броя акари, но разликата при мен е че или има или няма(при стари и млади). Ще се опитам отново да отворя младите семейство и ако има пило ще го пробвам.

Сега въпроса е дали си заслужава да жертвам семейства и дали резултата ще си заслужава цената.
Какво ще кажеш по въпроса?