Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 15 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 148
    Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    Пчеларски сезон 2009 г.

Средната денонощна яйценостност на пчелите майки от контролната група 1613,04.

=> 43.55 пчели трябва да загиват всеки ден. Последните ще загинат след 37 дена.

Нека разгледаме период от 14 дена.

Ще имаме 14 * 43.55 = 609.7 пчели които са се родили, и са загинали в кошера! Те ще бъдат изхвърлени пред кошера обичайно на разстояние до 20 - 50 см. пред входа.
    Някой може ли да потвърди, че е виждал такова количество изхвърлени пчели пред кошера? Пред всеки кошер?! И това продължава през целия сезон... Случая ако е наистина такъв вероятно говори за компрометиран опит, дори за някакво заболяване.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И аз си го мисля същото, освен ако ........ ако не се окаже, че някои млади пчели на по няколко дена живот вече се правят на смели и излизат да летят около кошера, че и по-надалече, и ...... никога не се завръщат. Ха-ха..... започваме да гадаем и да хвърляме боб като дърти циганки.....

Явно данните на докторанта си плачат да бъдат проверени от някой с много здрави нерви и с много-много свободно време.......

ПС: Иначе сметките ти са грешни. 43 пчели загиват за 6 дена, което означава че крайното ти число трябва да е 6 пъти по-малко. Това не променя нищо в разсъжденията, тоест прав си, че ако имаше толкова голям подмор от млади пчели, наистина всеки божи ден едно силно семейство от 60 000 пчели трябваше да изхвърля пред прелката по 2.7 / 2 = 1.35% млади пчели, или това прави по 1000 умрели млади пчели на ден.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И аз си го мисля същото, освен ако ........ ако не се окаже, че някои млади пчели на по няколко дена живот вече се правят на смели и излизат да летят около кошера, че и по-надалече, и ...... никога не се завръщат. Ха-ха..... започваме да гадаем и да хвърляме боб като дърти циганки.....

Явно данните на докторанта си плачат да бъдат проверени от някой с много здрави нерви и с много-много свободно време.......

ПС: Иначе сметките ти са грешни. 43 пчели загиват за 6 дена, което означава че крайното ти число трябва да е 6 пъти по-малко. Това не променя нищо в разсъжденията, тоест прав си, че ако имаше толкова голям подмор от млади пчели, наистина всеки божи ден едно силно семейство от 60 000 пчели трябваше да изхвърля пред прелката по 2.7 / 2 = 1.35% млади пчели, или това прави по 1000 умрели млади пчели на ден.
    Защо не вземем да го питаме доктора какво става?
    Няма ли да е по-лесно?
    И аз извадих калкулатора...
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    ...Колко на брой изследвания в света са правени с боядисване на всяка една пчеличка и после да ги броиш като откачалка на всеки няколко дена? Според мене много малко, защото това е много трудоемка работа...
    Направени са и се правят много изследвания. На пчелите се слагат номера и се следят от 3 камери на входа. Това са специално пригодени устройства, които могат да се монтират на различни кошери и информацията се прехвърля на компютър.

Автор
    Регистриран
    31.01.2011
    ...

Независимо от външните фактори, всеки ден в семействата с пчела-майка на доцента умират по 2.7% от пчелите в кошера.

...
    Трябва да са верни, 2.7% от 1613.04 = 43.55 всеки ден, за 14 дена 14 * 43.55 = 609.7.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    Направени са и се правят много изследвания. На пчелите се слагат номера и се следят от 3 камери на входа. Това са специално пригодени устройства, които могат да се монтират на различни кошери и информацията се прехвърля на компютър.
    И аз точно това търся, но google каза, че не се чувствам късметлия.
    E...не мога да го намеря...имаше номера от 1 до 99 и следяха търтея колко често излиза или нещо такова.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от asm22 Виж публикацията
    Трябва да са верни, 2.7% от 1613.04 = 43.55 всеки ден, за 14 дена 14 * 43.55 = 609.7.
    Умират 2.7% от ВСИЧКИ ПЧЕЛИ В КОШЕРА (около 60 000), а не само тези, които са родени в един единствен ден преди 14 дена. Грешката ти е че вземаш числото 1613.04 - средно толкова са родени само в един единствен ден.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Матеев, по-плодовитите майки живеят по-кратко. А колкото е по-голяма яйценосността на една майка, толкова по-малка жизненост имат пчелите й.
    Майките на повечето пчелни раси никога не снасят на предела на възможностите си - просто пчелите не го позволяват ( лесно се забелязва- когато такива майки се оплодят с търтеи от лигустика, пилото обикновено се увеличава), така макар че с годините майката не е способна физически да снася толкова яйца колкото преди, нивото на пилото в общия случай си остава същото.

Относно смяната на майки, лично аз не се водя по възраст, а по способност да поддържа силно семейство. Когато някоя майка тръгне да умалява, независимо на каква възраст е, обикновено следва смяната й. Едногодишни и двугодишни майки ги сменям най-често ( правилото ми е да ги сменям на две години + миналогодишните които не се справят добре), понякога ми се налага да сменям и майки произведени същия сезон, а пък когато някоя стара майка планувана за смяна, още поддържа силно семейство, я оставям на доизживяване ( това са около 10% от майките).

Относно RFID таговете - наскоро бях дал линк към изследване където се ползваха точно такива за определяне на кастовото разпределение и интензивността на работа между отделните работнички от една каста (летящи пчели), като през цялото време им се проследяваше живота посредством тези чипове. На всяко влизане и излизане, пчелите са принудени да преминават през четците, където се регистрира техния трафик. Последните регистрирани данни (титкане) на въпросния таг, се считат за смъртта на пчелата която го носи
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Гледам графиката и се чудя семейство с такава смъртност дали ще може да издържи чисто и просто от към хранителни вещества.
    И продължавам да я зяпам...
    Трябва още информация, но мисля, че няма как да стане.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Гледам графиката и се чудя семейство с такава смъртност дали ще може да издържи чисто и просто от към хранителни вещества.
    И продължавам да я зяпам...
    Трябва още информация, но мисля, че няма как да стане.
    Пчелите са много корави същества ( и в същото време много раними). Виждал съм семейства с под 50% жизненост на пилото ( вероятно причинено както от болести, така и от прекалено малко "полови" алели), противно на всяка логика оцеляват и презимуват успешно. Е това обаче няма как да не се отрази на продуктивността, но когато пашата е изобилна, въпреки всичко успяват да се самозапасят.
    Истината е че във всяко семейство ситуацията не е розова и идеалистична. Просто при някои проблемите са прекалено очевидни, докато при други е трудно да се забележат дори и когато ги търсиш.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 8 от 15 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •