Опита се състои в следното:
Маркират се 100 броя новородени пчели с някакъв цвят и след това на всеки 6 дена се отваря кошера и се брои колко от тях са живи. В първата таблица е показана именно информацията от преброяването. Кошерите са разделени на 3 групи (такава е целта на докторантурата). Първата група са контролни кошери, които пролетно време (че и през лятото) се подхранват с чист захарен сироп. На втората група към сиропа се добавя Стартовит, а на третата група - екстракт от билката T. Terrestis. Тоест самото изследване е дали тази билка дава по-голямо яйцеснасяне, но от първичните таблици с данни ние можем да извлечем и допълнителна информация.
Та в първата таблица е показан броя на реално преброените пчели в трите групи кошери, като в колонките са показани съответно Минималната стойност, Долната граница на доверителния интервал, Средната стойност, Горната граница на доверителния интервал и Максималната стойност.
Във втората таблица са показани разликите - тоест КОЛКО ПЧЕЛИ СА УМРЕЛИ ЗА 6 ДЕНА.
В третата таблица съм разделил числата на 6 и съм получил колко пчели УМИРАТ СРЕДНОДНЕВНО.
Вижте жълтият ред най-отдолу. В него съм изчислил средната смъртност по различните колонки. Забележете колко СТАБИЛНО е това число, независимо дали говорим за различни видове подхранвания или за различни видове агрегатни функции на първичните данни. Това число означава колко броя пчели умират средностатистически ВСЕКИ БОЖИ ДЕН. Отговорът не буди никакво съмнение:
Независимо от външните фактори, всеки ден в семействата с пчела-майка на доцента умират по 2.7% от пчелите в кошера.
Ще кажете - какво чак толкова ни интересува това число?
Отговорът е - майката непрекъснато снася и по този начин се старае ДА УВЕЛИЧИ броя на пчелите в кошера. В същото време непрекъснато умират пчели, и рано или късно в популацията НАСТЪПВА БАЛАНС, при който броя на новородените пчели е равен на броя на умрелите. Този баланс всъщност определя колко е МАКСИМАЛНИЯТ БРОЙ ПЧЕЛИ, до който може да се развие дадено семейство с дадена майка. При това този максимален брой е при ИДЕАЛИСТИЧНИ УСЛОВИЯ - незадръстена майка и никаква намеса от страна на пчеларя, която да я стресира и тя да намали яйцеснасянето. В реалноста популацията е по-малка поне с едно 10-20%.