Матеев, по-плодовитите майки живеят по-кратко. А колкото е по-голяма яйценосността на една майка, толкова по-малка жизненост имат пчелите й.
Майките на повечето пчелни раси никога не снасят на предела на възможностите си - просто пчелите не го позволяват ( лесно се забелязва- когато такива майки се оплодят с търтеи от лигустика, пилото обикновено се увеличава), така макар че с годините майката не е способна физически да снася толкова яйца колкото преди, нивото на пилото в общия случай си остава същото.
Относно смяната на майки, лично аз не се водя по възраст, а по способност да поддържа силно семейство. Когато някоя майка тръгне да умалява, независимо на каква възраст е, обикновено следва смяната й. Едногодишни и двугодишни майки ги сменям най-често ( правилото ми е да ги сменям на две години + миналогодишните които не се справят добре), понякога ми се налага да сменям и майки произведени същия сезон, а пък когато някоя стара майка планувана за смяна, още поддържа силно семейство, я оставям на доизживяване ( това са около 10% от майките).
Относно RFID таговете - наскоро бях дал линк към изследване където се ползваха точно такива за определяне на кастовото разпределение и интензивността на работа между отделните работнички от една каста (летящи пчели), като през цялото време им се проследяваше живота посредством тези чипове. На всяко влизане и излизане, пчелите са принудени да преминават през четците, където се регистрира техния трафик. Последните регистрирани данни (титкане) на въпросния таг, се считат за смъртта на пчелата която го носи

Цитат